(15.40 hodin)
(pokračuje Filip)

A dáváte prezidentu republiky větší moc než ji v Ústavě má! Proč to děláte? Proč o tom mluvíte? Že se zvyšuje moc prezidenta. Vždyť to máte ve svých rukou, rozpustit ten parlament. A podkopáváte parlamentní demokracii právě tím, že nedbáte toho, abyste vůbec připustili rovnocenné projednávání návrhů koalice a opozice. Neustále předsouváte svoje vlastní návrhy a odsouváte návrhy opozice a nejste schopni, nejste schopni, nebo se těch témat tak bojíte, abyste je alespoň zamítli.

Jaké je řešení této krize? Tak buď řešení krize necháme na prezidentu republiky a ten si ve svých pravomocích podle článku 62 Ústavy, kdy jmenuje, odvolává předsedu vlády a vládu České republiky a samozřejmě rozpouští parlament, jenom když ty tři pokusy nevyjdou nebo když ho o to požádáme ústavním usnesením. A dáte mu tu pravomoc. Možná, že čekáte, že v příští prezidentské volbě vyhraje nějaký pravicový prezident a zvýšení prezidentských pravomocí se vám bude potom hodit. Jako na ně dneska "nadáváte", máte proti tomu výhrady, tak se vám to možná do budoucna chce hodit. Proto to možná děláte. Protože jiný důvod tady nevidím. Protože kdybyste skutečně chtěli, aby rozhodoval parlament jako v parlamentní demokracii, tak byste skutečným způsobem řekli ten konkrétní krok, který může Poslanecká sněmovna udělat. A to znamená: Ano, tohle bude trvat už jenom 60 dnů. Nebudou tady poslanci, vzdáme se svých mandátů hlasováním a budou samozřejmě vypsány nové volby. Ale vy zcela záměrně, zcela záměrně dáváte takovou moc prezidentu republiky, kterou v Ústavě napsanou má, ale nikdo ji tak nevykonával kromě připomenutého Václava Havla, který to tak učinil v době jmenování vlády Josefa Tošovského. A Poslanecká sněmovna v té době pod onou "výhrůžkou" Václava Havla raději důvěru dala a zkrátila si volební období a v červnu 1998 byly volby.

Jaké řešení navrhuje KSČM? Stejně jako jsme říkali na začátku té politické krize - předčasné volby. Volby, které znovu obnoví legitimitu tohoto sboru. Ještě v žádné Poslanecké sněmovně nebyli v minulosti lidé, kteří byli závislí jenom na politických programech ze své vlastní hlavy, a ne které předkládali. Ano, v průběhu volebního období jistě může dojít k tomu, že lidé změní názor nebo že se rozhádají s vlastní politickou stranou. Ale tolik lidí a tolik politických stran, které tady vznikly po krizích, kterými byla provázena vláda Petra Nečase, jsme tady opravdu neměli. Jaké zájmy zastupují ti nezařazení poslanci? Politických stran, které vznikly dávno po volbách, nebo jenom svoje osobní, vlastní? A chcete mi říct, že opravdu čekáte na to, že prezident připustí dříve než v únoru příštího roku, abyste si to vychutnali do voleb v červnu, že by byla ustavena vládní koalice na původním půdorysu? To je myslím docela zajímavý model, který by byl vynikající, protože potom by bylo velmi zajímavé, co byste s tím dělali.

Ale dovolte mi, abych odpověděl na poslední otázku, kterou si musím položit. Když nechcete jako ústavní většina tohoto parlamentu rozhodnout o seberozpuštění, tak nezbývá nic jiného, než se svým způsobem dohodnout a tom, kdo tady bude vládnout. A buď bude moc jenom v rukou moci výkonné, protože prezident republiky je součástí moci výkonné a my mu to umožníme, anebo jako Poslanecká sněmovna dáme důvěru vládě Jiřího Rusnoka a budeme ji kontrolovat jako Poslanecká sněmovna a budeme s ní pracovat jako s vládou, která je odpovědná Poslanecké sněmovně.

Já jsem porovnával politický program, prohlášení vlády Jiřího Rusnoka s programem KSČM a velké množství shod tam není, i když samozřejmě respektujeme to, že tam bylo zvýšení minimální mzdy, které udělala vláda svým vlastním rozhodnutím. Jsou tam kroky, které jsou velmi pozitivní z pohledu zvýšení zaměstnanosti, z pohledu změny, konečně změny v zahraniční politice, pokud jde o naše ekonomické akvizice, protože tu ostudu, kterou člověk zažije kdekoliv, kam přijede s udělováním víz pro občany jiných států do České republiky, tu už opravdu zažívat nemusím. V tomto ohledu si myslím, že je tam dostatek prostoru, abych řekl: Ano, je lépe, aby vláda Jiřího Rusnoka vedla tuto zemi do předčasných nebo řádných voleb, než aby ji vedla vláda bývalé koalice, která skončila ve vlastní krizi. A proto svým způsobem mi nezbývá nic jiného, než konstatovat to, co jsme včera projednávali a na čem se usnesl náš politický orgán a poslanecký klub, že klub KSČM dá důvěru vládě Jiřího Rusnoka a bude doufat, že platí veřejný příslib předsedy TOP 09, který učinil ve veřejnoprávní České televizi v neděli, že pokud vláda získá důvěru, tak bude TOP 09 připravena hlasovat pro ústavní usnesení o rozpuštění Poslanecké sněmovny. A to je velmi vážný argument pro nás. Rád bych, aby to nebylo tak, že to sice v neděli slíbí, ale ve čtvrtek už to neplatí.

A v tomto ohledu mi dovolte na závěr jednu malou poznámku. Byl bych rád, aby se politická řešení hledala tady v Poslanecké sněmovně. Abychom je neexportovali svojí neschopností se dohodnout někomu jinému a abychom udrželi parlamentní charakter České republiky. Ale záleží to opravdu více na vás než na KSČM nebo na těch, kteří budou hlasovat pro důvěru vládě Jiřího Rusnoka. Možná, že někteří z vás si to uvědomí. Bylo by velmi špatné, kdybyste si to uvědomili až v únoru nebo březnu příštího roku. Děkuji vám. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Mám zde faktickou poznámku pana poslance Cogana. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Cogan: Vážené kolegyně a vážení kolegové, já bych jenom krátce navázal na to, kdo si co uvědomuje. Tak, jak tady řekl naposled kolega, nevím, jestli si přesně uvědomuje, o čem tady dneska hlasujeme. Zatím tady od dvou opozičních předáků zazněly jen takové politické informace, řeči, co tady slýcháme tři roky. Nebo dva, protože ten první rok se rozhlíželi. Ale my dneska tady hlasujeme o tom, jestli dáme důvěru vládě kamarádů Miloše Zemana. O tom tady dneska hlasujeme. A o tom, jakou tato vláda má legitimitu. Zatím má legitimitu nula. Zatím má legitimitu pouze od prezidenta, který není politicky odpovědný. Takže o tom se bavíme - jakou má legitimitu. Pokud se chcete vyvinit z toho, že pokud jí dáte důvěru, nemáte za ni odpovědnost, tak to není! Vláda je odpovědna Poslanecké sněmovně a od ní odvozuje legitimitu. A každý hlas, který dostane, zvyšuje její legitimitu. Takže bude mít tady nula, má nulovou legitimitu. Pak je to jenom na prezidentovi, jakým způsobem si postavil svoji skupinku, svoji partu kamarádů, která tady bude vládnout. Ten, kdo jim dal hlas, odpovídá za její legitimitu. To je jeho hlas a bude odpovídat za její úkony, její právní činnost. Takže ne že se tady budete vylhávat, že tak to není. A jsem jenom zvědavý, jak řekl kolega tady, že možná v únoru, možná v březnu uvidíme, až tady bude ta samá vláda, která nebude mít důvěru a která otázku, jakou bude mít legitimitu. Buď bude mít legitimitu nula hlasů Poslanecké sněmovny, anebo bude mít legitimitu třeba 90 hlasů Poslanecké sněmovny, byť to nebude většina. Buď to bude v rozporu článkem 5 Ústavy, protože nebude mít většinu. Ale já jsem jenom zvědav, kdo z vás tady a v Senátu bude odvážný tak, že podá spolu s námi, doufám, s těmi, co chráníme parlamentní demokracii a budeme doufám chránit, v takový okamžik, ústavní žalobu. Kdo z vás bude mít tu odvahu, anebo kdo bude tak zbabělý a potom se zas bude třást před tím prezidentem a ani nenechá přezkoumat Ústavní soud (upozornění na vypršení času), jestli to je v rozporu s ústavním pořádkem, nebo ne. Jsem na vás zvědavý. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP