(15.10 hodin)
(pokračuje Velebný)

Ptám se, proč má zákon umožňovat vysílání cizích tzv. loveckých komand na území cizích honiteb. Nebo to má snad umožnit vytvoření nesmyslně malých honiteb? A tak bych mohl pokračovat dál a dál.

Vážený pane premiére, nebylo by rozumnější ukončit tento proces novelizace a začít konečně pracovat na moderní a odborné koncepci rozvoje odvětví myslivosti v České republice?

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Dále slovo dostane pan poslanec Adam Rykala, připraví se pan poslanec Ladislav Šincl. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Adam Rykala: Děkuji. Vážený pane premiére, vzhledem k narůstajícímu počtu chudých občanů v České republice a k eskalaci špatné nálady mezi občany se vás chci zeptat: Jak to, že se lidem žije rok od roku hůře? A to právě díky vaší vládě a vládě předchozí, která byla také pod vedením strany ODS. Vaše snahy likvidují sociální stát, který je pro nás, sociální demokraty, prioritou. Můžete mi říct, jak pomohlo lidem zvýšení DPH? Můžete mi říct, jak usnadňujete lidem život zaváděním sKaret nebo změnami na úřadech, kdy pro to, abych si dnes vyřídil občanský průkaz, pas nebo přihlásil vozidlo, tak si musím vzít v práci den volno?

Zlé jazyky tvrdí, že vše, co zavádíte, jsou jen kšefty pro různé zprostředkující firmy, pro firmy, které zavádějí nový software, nebo firmy, které vyrábějí plastové kartičky. Kde jsou vaše sliby o fungujícím a efektivním státě? Vládnete už dlouho na to, abyste své volební slogany změnili v realitu. Ale vy, vy se jen utápíte ve vnitřních sporech uvnitř vaší strany, vy podléháte tlaku lobbistů a modlíte se, abyste se vůbec v příštích volbách dostali do Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji. Dále vystoupí pan poslanec Ladislav Šincl, připraví se pan poslanec Jiří Paroubek. Pane poslanče, prosím máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Děkuji, pane předsedající. Již mnohokrát jsem se snažil interpelovat pana premiéra. Marně. Dnes se jako obvykle zase omluvil a nepřišel. Máme pro něj připravené stovky otázek od občanů České republiky. Asi se jich bojí. Bojí se nepříjemných otázek od lidí, na které by musel odpovídat a zodpovídat se.

Již to tady bylo několikrát řečeno, ale myslím si, že je důležité to zopakovat. Nechodíte na interpelace téměř pravidelně. Například 6. 11. 2012 jste nebyl, 6. 12. 2012 jste nebyl, 13. 12. minulého roku jste taky opět nebyl, 7. 2. 2013 jste také nebyl, 14. 2. 2013 jste také nebyl. A například 21. 3. 2013 jste také nebyl. A dneska, jak všichni vidíme, tu opět zase nejste.

Já si opravdu myslím, že je to nedůstojné a že je to úplně zbabělé. Chci se proto zeptat, proč se bojíte chodit pravidelně na interpelace a nechcete se zodpovídat za své činy a odpovídat na naše otázky a na otázky občanů České republiky. Prosím o písemnou odpověď. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji. Dále vystoupí pan poslanec Jiří Paroubek, připraví se pan poslanec Bohuslav Sobotka. Pane poslanče, prosím máte slovo.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Vážený pane nepřítomný premiére, já bych možná navázal jenom krátce na svého předřečníka. Pan premiér sem často, pravda, nechodí, ale jsou členové této vlády, které jsme tady ještě při interpelacích neviděli vůbec. A nikomu to nějak nevadí. Ani veřejnosti, což se trošku divím, protože myslím, že součástí toho, co by měli požadovat daňoví poplatníci, je, aby ministři také skládali své určité účty před Poslaneckou sněmovnou.

Když jsem před rokem a půl varoval, a to zejména na ustavujícím sjezdu strany LEV 21, že republiku čeká hospodářský pokles, média, vládní politici, provládní analytici se mně smáli. Ještě po meziročním poklesu hospodářství loni v prvním čtvrtletí se ekonomičtí beletristé, tzv. analytici a ekonomičtí novináři, snažili psát, že to Český statistický úřad špatně spočetl. Dnes český provládní tisk má většinou na prvních stránkách tyto headliny - beru některé z dneška: Česko padá, hůř ještě nikdy nebylo. Nebo: Nejslabší v EU - Řecko, Kypr a Česká republika apod. Jsou to ostatně vesměs tatáž média, která před třemi roky před volbami do Sněmovny vymývala našim spoluobčanům mozky a tvrdila jim, že jen pravice může zabránit jinak zaručené cestě republiky do Řecka. A už tam jsme.

Nyní je celá věc již zcela jasná. Meziroční pokles hospodářství se prohlubuje. Když si uděláte přírůstkovou analýzu, hrozí až tříprocentní pokles. U nezaměstnaných, připočtu-li k 600 tisícům nezaměstnaných i nezaměstnané mimo evidenci úřadů práce zhruba 200 tisíc a důchodce, kteří se neúspěšně ucházejí o práci (upozornění na čas), dostaneme se k milionu osob. Marnost nad marnost a nic než marnost.

Kladu si často otázku: Co dělá vláda republiky, aby tuto situaci překonala opatřeními k podpoře hospodářského růstu? Chci to slyšet od pana premiéra podle možností osobně. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji. Dále vystoupí pan předseda Bohuslav Sobotka a připraví se pan poslanec Ladislav Šincl. Pane předsedo, prosím máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážené kolegyně, kolegové, vážený nepřítomný pane premiére, jsou to skutečně trošku podivné interpelace v situaci, kdy tady předseda vlády není. Přesto mi dovolte, abych se na premiéra obrátil, byť v jeho nepřítomnosti, s tématem, které pokládám za velmi důležité a na které koneckonců upozornila i řada občanů, kteří se obracejí na poslance sociální demokracie, aby interpelovali jejich jménem buď premiéra, nebo členy Nečasovy vlády.

To téma se týká valorizace penzí, resp. otázky, kterou nám často kladou důchodci - jak mají vyžít z penze, která je valorizována takovým tempem, jakým valorizována je. A já se jim skutečně nedivím. V situaci, kdy vláda ztrojnásobila daň z přidané hodnoty na potraviny a léky, tak přirozeně potraviny a léky dramatickým způsobem zdražily. V minulých letech pokračovala deregulace nájemného. Zvýšily se také poplatky za pobyt v nemocnici a senioři tady nemají nárok na vůbec žádnou úlevu. Přitom to byla Nečasova vláda, která se rozhodla snížit valorizaci penzí, a to tak, že ačkoliv v loňském roce byla průměrná míra inflace 3,3 %, tak důchody se valorizovaly v procentuální výměře pouze o necelé 1 % a základní výměra se zvýšila o 60 korun. To znamená, že valorizace penzí v žádném případě nepokryla ani průměrnou míru zdražování, ke které došlo v roce 2012.

A já se ptám, pane premiére, co s tím vaše vláda bude dělat. Co bude dělat s tím, že stále větší množství důchodců nemá na léky, na nájem, na potraviny? Jakým způsobem změníte tuto svoji nepřijatelnou politiku? (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji. Dále vystoupí pan poslanec Ladislav Šincl, připraví se opět pan poslanec Bohuslav Sobotka. Pane poslanče, prosím máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Děkuji, pane předsedající. Chtěl jsem se pana premiéra zeptat, zdali ví, kdo ve skutečnosti řídí tuto zemi. Pravda je totiž taková, že této zemi vládnou ve skutečnosti mocné finanční skupiny, mocní uhlobaroni typu pana Bakaly nebo zbohatlí tuneláři, které zbavil problému svým spolupodpisem skandální amnestie. Ti řídí tuto zemi a on skáče, jen jak oni pískají.

Jelikož pan premiér tu opět není, tak již to nemá z mého pohledu cenu a již nebudu dál pokračovat v další interpelaci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Dále je opět přihlášen pan poslanec Bohuslav Sobotka. Pane předsedo, prosím máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP