(12.20 hodin)
(pokračuje Petr)

Ve znění smlouvy je uvedeno, že zamezení dvojího zdanění fyzických nebo právnických osob nepoškozuje žádný z obou států, které uzavírají příslušnou smlouvu. V případě, že fyzická osoba bude rezidentem obou států, je necháno na vůli rezidenta, co si vybere. Je tady distingvovaně řečeno, že si může vybrat stát, kde bude chtít být zdaněn, který je mu bližší životním stylem nebo kde se zdržují. V každém případě si myslím, že rezidenti si budou vybírat především ten stát, kde v dané oblasti budou nižší daně. U právnických osob je to podstatě jednodušší, neboť rezidentem je ta právnická osoba, na jehož území leží vedení této společnosti.

To by byly zásadní a rozhodující věci, které budou novelizovány oproti předcházející smlouvě, a doporučuji, aby uvedená smlouva byla postoupena zahraničnímu výboru.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otvírám obecnou rozpravu. První dostává slovo ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Omlouvám se, že reaguji, ale nemohl jsem odolat, byť jsem to neměl v úmyslu. Zaujala mě zpráva pana zpravodaje, za kterou mu chci poděkovat.

Ano, samozřejmě, je pravda, že rezidenti v tomto případě si mohou vybrat ten stát, kde je to pro ně výhodnější. A jsem velmi mile překvapen stanoviskem pana zpravodaje, který říká, že rezident se logicky rozhodne pro stát, kde jsou daně nižší. Jsem tím velmi mile překvapen, protože zpravodaj je ze strany levicové opozice, která vždycky když říkáme, že když daně moc zvedneme, tak rezidenti utečou někam, kde jsou daně nižší, říkají, že to není pravda, že to je pravicová demagogie. Tak teď vzhledem k tomu, že se to stalo součástí zpravodajské zprávy pana poslance Petra, tak bych rád, kdyby to zůstalo zaznamenáno, a jsem za to vděčný.

Ano, je to tak a je to smyslem této smlouvy a je to vůbec, prosím pěkně, tady abychom si to uvědomili, tohle je smyslem moderního evropského daňového práva. Že vždy má přednost to, co je ve prospěch daňového poplatníka. To znamená ve prospěch daňového poplatníka je rozhodnout se, co je pro něj výhodnější. A to má přednost a tak je také koncipováno moderní evropské daňové právo i daňový řád, za jehož schválení děkuji, i nové daňové zákony, za něž také děkuji. Tato zásada je tam vždy zakotvena.

Pokud náš pravděpodobně v historii nejslavnější sportovec Boryš se bude rozhodovat, zda se nechá danit ve Švýcarsku, nebo v České republice, no tak se prostě rozhodne pro tu zemi, kde je to pro něj výhodnější. Anebo bude mít jiné motivy. Ale prostě je to jeho rozhodnutí a to je potřeba akceptovat. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ptám se na další přihlášku do rozpravy. Není žádná. Rozpravu tedy končím, obecnou rozpravu. Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh k projednání výboru zahraničnímu. Má někdo jiný návrh? Nemá.

 

Zahajuji hlasování číslo 200. Kdo souhlasí s přikázáním výboru zahraničnímu? Kdo je pro? Proti tomuto návrhu?

Hlasování číslo 200. Přítomno 130, pro 103, proti 1. Konstatuji, že s návrhem na přikázání byl vysloven souhlas. Přikázali jsme tedy tento návrh k projednání výboru zahraničnímu.

 

Tím končím projednávání bodu 112 sněmovního tisku 947 v prvém čtení. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Budeme se věnovat dalšímu bodu. Zahájím projednání bodu

 

8.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb.,
zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 876/4/ - vrácený Senátem

Ale ještě předtím než zahájíme toto projednávání, navrhuji na žádost předsedy Senátu umožnit vystoupení senátorům Boženě Sekaninové, Petru Víchovi a Miloši Vystrčilovi.

Musíme o tom hlasovat, takže zahajuji hlasování číslo 201. Táži se, kdo souhlasí s vystoupením jmenovaných senátorů. Proti?

Hlasování číslo 201. Přítomno 131, pro 95, proti nikdo. Tyto návrhy na vystoupení byly schváleny a my se budeme věnovat sněmovnímu tisku 876/4. Paní senátorku Sekaninovou, pana senátora Vystrčila mezi námi vítám.

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacím návrhem. Jeho usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 876/5. Prosím nyní, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženému pozměňovacímu návrhu vyjádřil pan senátor Miloš Vystrčil. Prosím, pane senátore.

 

Senátor Miloš Vystrčil: Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, protože jsem tady už počtvrté kvůli tomuto zákonu, tak se pokusím být stručný. V srpnu roku 2012 se všechny odborové svazy a zaměstnavatelé shodli na tom, že by bylo účelné, aby zákoník práce umožnil, pokud s tím budou souhlasit zaměstnanci, potažmo odbory, aby bylo umožněno řetězení pracovních smluv na dobu určitou, a tím byla zvýšena konkurenceschopnost našeho hospodářství a zároveň také lepší zaměstnatelnost zaměstnanců.

Nyní jsme v situaci, kdy zákon prošel v prvním, druhém a třetím čtení Sněmovnou. Byl vrácen do Senátu a Senát, jak o tom podrobněji bude mluvit zřejmě zpravodajka ze Senátu paní kolegyně Božena Sekaninová, vrací nazpátek zákon do Sněmovny, a to z jediného prostého důvodu, a to je, že podle jakéhosi velmi extenzivního výkladu evropského práva ten pozměňovací návrh Poslanecké sněmovny mohl být v rozporu s evropskou směrnicí a stoprocentně neminimalizoval nebezpečí, že by se mohl týkat i mladistvých. Takže Senát pouze učinil to, že vyloučil, aby ten pozměňovací návrh, který umožňuje zkrátit dobu odpočinku mezi dvěma po sobě jdoucími pracovními směnami na 11 hodin, určitě nebylo možné v případě mladistvých. Takže věřím, že tím pádem Poslanecká sněmovna odhlasuje v podobě tohoto pozměňovacího návrhu tuto změnu návrhu zákoníku práce, protože vlastně Senát vyhověl, nebo akceptoval to, co Poslanecká sněmovna sama navrhla a do Senátu poslala.

Takže tolik ode mne na úvod. Děkuji zatím za spolupráci a dovolím si požádat Poslaneckou sněmovnu, aby zachovala kontinuitu svého rozhodování a návrh ve znění pozměňovacího návrhu ze Senátu schválila.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu senátorovi Miloši Vystrčilovi. Zeptám se zda se chce k předloženému pozměňovacímu návrhu Senátu vyjádřit zpravodaj výboru pro sociální politiku poslanec Antonín Seďa. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní předsedkyně. Vážení senátoři, vážené kolegyně, kolegové, jak bylo řečeno, Senát vrátil svým usnesením číslo 177 z 8. schůze ze dne 25. dubna návrh zákona číslo 262/2006 Sb., zákoník práce. Bylo tady určeno, že změna se týká článku 1 bod 3, a já jako zpravodaj Poslanecké sněmovny doporučuji přijmout senátní návrh. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP