(9.50 hodin)
(pokračuje Tejc)

Za druhé. Od poslance ODS si skutečně vyprošuji, aby tady říkal něco o občanském, obchodním či jiných zákonících a o právní úpravě, kterou měly k dispozici vlády sociální demokracie, když nastoupily. Tak špatné právní prostředí, které umožnilo tunelování, tady nenastavili sociální demokraté, ale ODS, která se rozhodla, že předběhnou právníky ekonomové. Vy jste to spískali, vy jste to způsobili, vy jste založili ten požár, o kterém tady hovořil pan ministr Stanjura, a jsem přesvědčen, že jasně lze doložit, že problém Mostecké uhelné nevznikl jenom tím, jak reagovala vláda, ale především, na co reagovala. A ta reagovala na rozhodnutí a na nečinnost jak vlády Václava Klause, tak především vlády pana premiéra Tošovského. (Potlesk levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr Stanjura se hlásí o slovo.

 

Ministr dopravy ČR Zbyněk Stanjura Mně se líbí, když někdo nese přímou odpovědnost. Tak že zkusme si jen vzpomenout, kdo tady vládl v minulém století. Vláda ODS skončila na přelomu roku 1997/1998. První operační program včetně ROPu byl zahájen v roce 2007. O deset let později. Připravovány a schvalovány všechny ty dokumenty, počet operačních programů byl za vlády sociální demokracie. Tak řekněte, možná ty zákony z kraje 90. let nebyly ideální, já se nechci přít, já jsem tady na rozdíl od mnohých z vás v té době neseděl. Ale měli jste deset let a z toho jste osm let byli hlavní vládní stranou. A pak říkáte: po osmi letech naší vlády, když jsme začali čerpat evropské peníze, tak jsme měli špatné právní prostředí, např. špatný obchodní zákoník. Tak co jste těch osm let dělali? Nebyli jste v opozici celou dobu. Pak byste mohli mít pravdu a říct: my jsme dali 26 návrhů na vylepšení obchodního zákoníku, byli jsme v menšině, vláda ODS a jejích koaličních partnerů to 26krát zamítla. Vy jste od roku 1998 osm v kuse vládli, měli jste většinu v Poslanecké sněmovně, mohli jste své legislativní nápady a změny uskutečňovat, mnohé jste bohužel uskutečnili, tyhle jste neudělali, které teď zpětně kritizujete, a říkáte: byl špatný legislativní prostor. Ale v době, kdy jste vládli, evropské fondy se začaly čerpat v roce 2007, první programovací období. Všechny potřebné legislativní, exekutivní předpisy jste chystali vy, ne my. Bohužel. Jinak by to dopadlo určitě lépe. (Potlesk pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Šulc se hlásí o slovo.

 

Poslanec Jiří Šulc: Pane předsedající, prostřednictvím vás musím vzkázat panu Tejcovi, že je opravdu neskutečný eskamotér ve vypouštění dýmu, aby zastřel pravdu. Ale pozor, on když ten kouř vypouštíte, tak někdy může spustit znovu ten oheň.

Takže když jste vypustil pana Kušnierze. Pana Kušnierze mi v roce 1994 na radnici, když jsem byl primátorem, přivedli naši koaliční partneři, sociální demokraté, jako předsedu mladých sociálních demokratů. (Potlesk a smích pravé části sálu.) Také jsem ho z té radnice tenkrát vyhodil. Tak to máte ten kouř, jeden.

Druhý kouř, opakuji ho znova, nezastřete nějakým ROPem. A já se ptám znova sociálních demokratů: kde máte tu kouzelnou metličku, ten kouzelný proutek? Já myslím, že bychom ho do státního rozpočtu potřebovali, jak jste udělali z 680 milionů 10 miliard. Vás se bude ptát policie! (Potlesk v pravé části Sněmovny.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Jeroným Tejc se hlásí o slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: K panu ministru Stanjurovi snad jediné - mluvili jsme každý o jiné době. Já jsem reagoval na poslance ODS, který tady hovořil o právním prostředí v době privatizace Mostecké uhelné, a na to konto jsem říkal, že v té době rozhodně právní prostředí nenastavovala sociální demokracie a obchodní zákoník byl v té době velmi nedobře připraven právě pro takové ochrany vlastnictví, které bychom si přáli. To znamená, ten zákoník, který umožňoval tunelování, nepřipravovala sociální demokracie a to myslím nikdo nepopře.

Pokud se týká pana poslance Šulce, prostřednictvím pana předsedajícího Zaorálka bych jej rád vyzval k tomu, aby řekl, nikoli kde byl kdo členem, ale kdo jej přijal. Kdo jej přijal následně poté, co byl - podle toho, co pan poslanec řekl - vyhozen z onoho úřadu, do ROPu Severozápad. Kdo tam byl tehdy tím hlavním činitelem? No byla to ODS, byl to pan Šulc. Takže prosím nepřijímejme tady jen nějaké představy, ale fakta.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě vidím pana poslance Šulce, který chce reagovat.

 

Poslanec Jiří Šulc: Já panu Tejcovi prostřednictvím pana předsedajícího musím vzkázat, že je třeba si přečíst příslušné zákony, pane Tejci. Kdybyste si přečetl příslušný zákon, tak víte, že ředitele výboru regionální rady, nebo úřadu výboru regionální rady, jmenuje výbor regionální rady, kde měly 90 % členů KSČM a ČSSD. Takže jste to byli vy, kdo jste ho jmenovali. A to už chci naposledy, aby toto zde bylo jasně řečeno: vy jste ho jmenovali! To ad 1.

Ad 2. Nezakrývejte ten problém za špatnými zákony. Bylo tu dvojí rozhodnutí, špatné rozhodnutí vlády. První rozhodnutí špatné vlády bylo to, že jste nechali divoce zprivatizovat podíly obcí, které skoupil kdosi, bylo to vždycky se souhlasem vlády. Vždyť to víte dobře, sakra, přečtěte si ty zákony! Obce dostaly podíl v Mostecké uhelné, a když za nimi někdo přišel s nabídkou, že to koupí, tak to bylo vždy se souhlasem vlády. To jste dělali vy. A druhý moment, kdy selhala vláda, když to Zeman prodal za 680 milionů, přičemž cena byla 10 miliard! Styďte se!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pak jsem viděl pana poslance Bureše, kterému se omlouvám, že byl bohužel předstižen. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bureš: Mě skutečně překvapuje, jak právník, člověk s právnickým vzděláním, hodnotí obchodní zákoník ve vztahu k ochraně akcionáře.

Stát měl 46 % akcií v Mostecké uhelné společnosti. A já jsem nikde nezaznamenal, že by využil svého práva akcionáře a dotazoval se na valné hromadě, požadoval svolání valné hromady, chtěl by informace o tom, jakým způsobem firma hospodaří a jakým případně způsobem se z ní vyvádějí peníze. Nehledě na to, že stát má i další nástroje, které jsou k dispozici. Existují tady různá bezpečnostní pravidla. A já věřím tomu, že zodpovědný stát v případě, kdy má prodávat 46% podíl významné společnosti, tak si prověří, komu to prodává. A kde ten dotyčný na to vzal peníze. Jestli je vůbec má, či nemá.

Podle vyjádření tehdejšího předsedy vlády bylo všechno naprosto v pořádku. To jsem si včera přečetl. Já nevím, jestli ten přepis výslechu současného prezidenta republiky je autentický, nebo jestli to je nějaká fabulace. To je ad 1.

Ad 2. Když už jsme tady tedy nakousli ROP, mně skutečně ta argumentace připadá naprosto bizarní. U nás, prosím pěkně, v našem Karlovarském a i v Ústeckém kraji, se s oblibou říká, že za to, že se v ROPu kradlo, na což přišel OLAF, tedy Evropský úřad pro potírání podvodného jednání, za to může vláda, protože málo kontrolovala ty politiky, kteří ve výboru regionální rady rozdělovali peníze. Málo kontrolovala ty Vaňhové, Pániky, Koudy a další a další sociální demokraty a komunisty, kteří měli nadpoloviční většinu ve výboru regionální rady, který to rozděloval. A za to, že se tam kradlo, za to může, prosím pěkně, tahle vláda, protože málo kontrolovala!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Břetislav Petr. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP