(9.40 hodin)
(pokračuje Tejc)

A za druhé. Pořád by bylo dobré, abychom se dozvěděli, proč se skutečně tento stát a tato vláda nepřihlásily ke škodě, která mohla vzniknout, do trestního řízení. Skutečně neznám jediný důvod, proč se tato vláda vyhnula tomu, aby se do tohoto řízení přihlásila a pokusila se případnou škodu v tomto trestním řízení vymáhat, což by bylo levnější a jednodušší. A zajímalo by mě, a budu se ptát pana ministra financí a pana premiéra při interpelacích, kolik nás stojí právní tým. Co tam vlastně dělá? Jaký má být a bude jeho výsledek? To si myslím, že je podstatná informace, protože než jakýkoliv drahý právní tým by bylo lepší, kdybychom se jako Česká republika přihlásili do onoho trestního řízení. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Fakticky pan poslanec Krátký.

 

Poslanec Jiří Krátký: Dobré dopoledne. Já bych reagoval jenom na tu část kolegy Šulce prostřednictvím pana předsedajícího, kdy co začalo. To nechme historii, kdy co začalo. (Veselost v pravé části sálu.) Podle mě to začalo zhasnutím v této republice a rozkradením, co se dalo. Takže každý ty počátky vidíme někde jinde.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Břetislav Petr. Jen bych si chtěl ujasnit, jestli pan poslanec dává návrh nějakého usnesení, které by se hlasovalo.

 

Poslanec Břetislav Petr: Pane místopředsedo, prozatím je diskuse. Můj návrh by byl, když vystupuji proti interpelaci, na kterou mi odpověděl pan premiér, že nesouhlasím s touto interpelací, ale k tomu se dostaneme poněkud později.

Já se panu kolegovi omlouvám, že jsem ho oslovil přímo a neoslovil prostřednictvím předsedajícího, ale to si myslím, že jsou naprosto zástupné problémy.

Pánové, ještě jednou. Já si myslím, že záležitost Mostecké jistě stojí za to, abychom se s ní nějakým způsobem seznámili. Netvrdím, že 680 milionů za privatizaci druhé části, záleží v jaké době, v jaké konjunktuře a podobně, bylo to nejlepší, co jsme mohli získat. Ale tady došlo v rámci mostecké společnosti v průběhu celé privatizace nejdříve k přesunutí, a to je zločin, 3,5 miliardy, která byla určena na zahlazování následků těžební činnosti, do Švýcarska, aby se nám to posléze vrátilo, myslím tedy pánům z mostecké společnosti, a koupili v první privatizační vlně převážnou část Mostecké uhelné.

Druhou záležitostí je, že bez ohledu, zdali při podpisu pana premiéra Zemana došlo k nějaké chybě, se nahromadily na kontě Mostecké uhelné u švýcarských bank další peníze zhruba ve výši 11,5 miliardy, o kterých dneska švýcarská prokuratura poukázala, že jsou to peníze v důsledku podvodu, zkreslení informací v obchodním styku a podobně. Takže si nemyslím, že musí Mostecká uhelná končit, ale v dané etapě dvou let od června roku 2010 do listopadu tohoto roku tato vláda zaspala.

Já ocituji jednu větu, kterou mi napsal pan premiér: "Když jsem viděl bezvýchodnost situace, tak jsem se v listopadu uchopil tohoto řešení sám. Řešením byl pověřen Úřad pro zastupování státu a během měsíce listopadu byl schopen zajistit veškeré informace, které ostatní instituce nebyly schopny zajistit v průběhu dvou let." Když to prohlásí premiér, tak si myslím, že je to závažný dokument. Jenomže to, co zajistil Úřad pro zastupování státu, nějak švýcarská prokuratura předešla a vyhlásila 20. 11., když podle toho, co mi dal ve známost pan premiér, vláda uvažovala s tím, že to odešle do konce měsíce listopadu.

Takže dámy a pánové, pokud pan premiér řekne, že snažení různých institucí po dobu dvou let nebylo to pravé ořechové a že za jeho vedení, když se o tom dozvěděl v měsíci listopadu, Úřad pro zastupování státu byl schopen za měsíc dát všechny potřebné informace, tak máte dojem, že zejména Ministerstvo financí a ústřední prokuratura pracovaly nebo si hrály každý na svém písečku. Výsledek se dozvíme za dva měsíce. Ale v každém případě si myslím, že tato vláda za období dvou let neudělala přes upozornění švýcarských orgánů nic pro to, abychom aspoň část prostředků mohli dostat zpátky.

Tolik odpověď. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Viděl jsem pana poslance Bureše jako prvního, ale dávám slovo panu ministrovi Stanjurovi, který se hlásí.

 

Ministr dopravy ČR Zbyněk Stanjura Pan poslanec Petr vystoupil potřetí nebo počtvrté a třikrát, čtyřikrát řekne to samé, a přitom neodpověděl na otázku, kterou jsem kladl. On říká: Někdo vyvedl v té době 3,5 miliardy nezákonným způsobem z účtu Mostecké uhelné. A já se ptám: Kdo v té době spravoval podíl státu v této společnosti? To je přece jednoduchá otázka. A celou debatu můžeme popsat příkladem, že někdo zapálí, hoří, je tam žhář a někdo to přijede hasit. A my jsme jasně řekli, že je možné, že někdo z hasičů přijel pozdě, nebo že nehasil, anebo, že nechtěl hasit, to je všechno pravda, a řekli jsme, ať se to vyšetří. Ale vy se snažíte zapomenout na toho, kdo ten požár založil. A já říkám, podívejme se, kdo ho založil, a pak se podívejme, kdo z těch, kteří to měli řešit, pochybili, protože třeba nečinili, nebo činili špatně. Myslím, že na tom bychom se mohli shodnout a nechtít jenom tu koncovku, ale i ten začátek.

Já se omlouvám. Vy jste říkal, že nesouhlasíte s interpelací. Asi jste myslel odpověď na interpelaci, jinak bychom se asi shodli. Já bych s tou interpelací taky nesouhlasil. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Bureš je další.

 

Poslanec Jan Bureš: Děkuji. On mi trošičku vzal pan ministr vítr z plachet, protože jsem se chtěl přesně v podobném duchu ptát, co dělal stát v okamžiku, kdy chtěl prodávat 46 % akcií Mostecké uhelné společnosti, jaké nástroje, které má k dispozici ať už bezpečnostní, tak i ty, které umožňuje obchodní zákoník jako významnému akcionáři akciové společnosti, využil k tomu, aby si zjistil informace o podniku, který za a) prodává, a b) o kupci, který ho kupuje. Kdo v té době využíval nebo nevyužíval svého práva a svého zmocnění k tomu, aby si o tomto podniku zjistil veškeré možné informace?

A druhou reakci bych chtěl mít na pana kolegu Tejce. On tady odpovídá podobným způsobem jako, tuším, že to byl Vasil Bilak nebo Miloš Jakeš (nesouhlasné hlasy zleva), když se ho ptali na disidenty v Československé socialistické republice a on jim říkal: "Ale vy zase v Americe mlátíte černochy."

Tak prosím pěkně, na ROP Severozápad, pane kolego prostřednictvím pana předsedajícího, se neptejte pana kolegy Šulce. Ptejte se paní Vaňhové, ptejte se pana Novotného ml., ptejte se pana Pánika, určitě znáte krajského předsedu ČSSD z Karlovarského kraje a místopředsedu výboru Regionální rady regionu ROP II Severozápad. A ptejte se všech těch sociálních demokratů a komunistů, se kterými jste dneska v koalici v Karlovarském i Ústeckém kraji a kteří měli nadpoloviční většinu v minulém i tomto období ve výboru Regionální rady ROP II Severozápad. Já vím, on pan místopředseda nedávno říkal, že je to takový problematický kraj, že se vlastně není co divit, že se tam krade, protože je to problematický kraj. Ale těžko se ptejte pana kolegy Šulce. Ptejte se svých stranických kolegů. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Tejc se hlásí o slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Já doufám, že se především policie bude ptát pana poslance Šulce. Já jsem to tady řekl právě proto, že si myslím, že ten, kdo tady nemá moralizovat, je pan poslanec Šulc, který koneckonců přivedl odsouzeného pana Kušnierze do ROPu Severozápad a může to tady jistě popřít, pokud to, co říkám, není pravda. To za prvé. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP