(15.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Protože nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím. Ptám se formálně na závěrečná slova. Pane ministře, pane zpravodaji? Ne. Proto se můžeme zabývat návrhem na přikázání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Má někdo jiný návrh? Nemá, takže o tomto návrhu můžeme hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby byl předložený návrh přikázán k projednání rozpočtovému výboru, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 60. Přihlášeno 163, pro 116, proti 1. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru. Tím končím prvé čtení tohoto návrhu.

 

Zahajuji projednávání bodu s pořadovým číslem

 

26.
Vládní návrh zákona o povinném značení lihu
/sněmovní tisk 939/ - prvé čtení

Prosím opět pana ministra financí Miroslava Kalouska o uvedení předloženého návrhu. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Dámy a pánové, dovoluji si předložit vládní návrh zákona, který má trochu pohnutější přípravnou fázi, protože jsem ho předložil do legislativního procesu těsně předtím, než jsme byli konfrontováni s metanolovou aférou. Nepochybně metanolová aféra, důsledky z ní plynoucí, analýza, které jsme podrobili činnost represivních orgánů v oblasti trhu s lihem, měla výrazné dopady na projednávání a změnu textu tohoto zákona. A předpokládám, že bude mít dopady i na diskusi, která nás čeká ve druhém čtení. Dokonce jsem chvíli přemýšlel, zda nestáhnout tento návrh a ještě ho dopracovat o dva náměty, které pokládám za mimořádně důležité, nicméně nechtěl jsem ten proces zdržovat. A tak jenom vás požádám o pochopení, že jako ministr financí podpořím, padnou-li, kdyby nepadly, předložím je sám, minimálně dva pozměňovací návrhy k tomu textu, který byl stále živý a velmi živý až do okamžiku, než jsme ho předložili do vlády a vláda do Poslanecké sněmovny.

Dovolte mi jenom několik nejdůležitějších bodů změn, které tato novela představuje. Snižujeme objem povoleného spotřebitelského balení ze šesti litrů na jeden litr. Jenom si dovolím připomenout, že pokud někdo kritizuje, že v roce 2007 poslední novela dovolila šest litrů, tak ta poslední novela dovolila šest litrů, protože předtím bylo 25 litrů. A tehdejší Ministerstvo financí již tehdy žádalo z 25 litrů na jeden litr a skončilo to politickým kompromisem šesti litrů. Tak já jsem velmi rád, že teď můžeme udělat druhý krok a že už ani ty šestilitrovky nebudou povolené. Že nejvyšší spotřebitelské balení bude jeden litr s výjimkou oněch dárkových třílitrových balení, která tak často vídám ve vašich kancelářích, kdy na té houpačce je ta skotská a ta dále bude povolena ve třílitrovém balení.

Dále návrh upravuje novou úpravu správních deliktů předcházejících zejména machinacím s kontrolními páskami. Novela obsahuje i nové vymezení neznačeného lihu. Novela obsahuje i pravidlo, podle něhož se smí v prostoru, ve kterém se rozlévají lihoviny, nacházet pouze jedno spotřebitelské balení lihu jednoho druhu s porušenou kontrolní páskou, anebo jako alternativa tři balení vybavená tzv. jednocestným uzávěrem.

Dále tam je obsaženo pravidlo, podle něhož se nesmí v prostoru, ve kterém se rozlévají lihoviny, nacházet líh, který je produktem pěstitelského pálení, který tedy spadá pod jiný režim spotřební daně. Novela obsahuje i zpřísnění podmínek registrace osob povinných značit líh. Zavádí obdobný systém registrace též pro distributory lihu včetně povinnosti nakupovat a prodávat líh pouze mezi těmito registrovanými osobami a konečným prodejcem. Zavádí se povinnost osoby povinné značit líh, resp. distributorovi složit kauci, a to ve výši 5 mil. korun, tedy úměrně potenciálním sankcím za správní delikty podle návrhu zákona.

Tady učiním odmlku a dopředu hlásím vstřícnost i za tu cenu, že bych to měl předložit já sám jako předkladatel. Snahou samozřejmě tohoto omezení je zpřísnit. Snahou je zajistit takovou kauci, ze které by mohly být uspokojeny sankce vůči neplnění. Ale je pravda, a já jsem akceptoval dlouhé rozhovory s terénem, tedy s podnikateli v této oblasti, že nominálně plošně stejná kauce ve výši 5 mil. je ve svém důsledku v podstatě směšně nízká vůči velkým výrobcům a totálně likvidační vůči malým výrobcům. A již teď deklaruji vstřícnost vůči pozměňovacímu návrhu, který tuto nominálně plošně stejnou kauci zrelativizuje ve vztahu k obratu té dané firmy. Jinými slovy, pevně doufám, že v konečném znění návrhu už to nebude plošná kauce 5 mil. pro každého, ale kauce, která se svou výší bude odvíjet od velikosti firmy, jejího obratu. To znamená, pro některé výrobce a distributory bude menší, pro jiné výrobce a distributory bude pravděpodobně vyšší.

Dále ukládáme zveřejňování klíčových údajů z registru osob, posílení kontrolních a sankčních kompetencí České obchodní inspekce, zavedení nové generace kontrolních pásek, zveřejňování klíčových údajů z registru kontrolních pásek, odstranění systematických a terminologických nepřesností i podřízení výkonu působnosti podle návrhu zákona procesnímu režimu daňového řádu.

To jsou asi tak hlavní změny. Já už jsem avizoval vstřícnost, nebo dokonce prosbu o podporu jednomu pozměňujícímu návrhu. Chci tady avizovat vstřícnost, popřípadě prosbu o podporu druhému pozměňujícímu návrhu. Během legislativního procesu jsme se dohodli s drtivou většinou poctivého terénu, že by bylo velmi vhodné, kdyby již tento zákon obsahoval legislativní prostor pro možnost zavedení elektronických kolků. Čímž neříkám, že tuto povinnost chceme zavést letos, příští rok. Nicméně že legislativní prostředí je pro to vhodné vytvořit co nejdříve, na tom se shoduje většina z nás a to bude ten druhý pozměňující návrh, který avizuji nad touto předlohou, na kterém je Ministerstvo financí připraveno aktivně spolupracovat. (V sále je trvalý hluk.)

Vzhledem k tomu, že to je jeden z klíčových zákonů, který vyplynul jako reflexe z metanolové aféry, prosím o propuštění do druhého čtení a prosím o odbornou a věcnou diskusi nad ním. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Dříve než dám slovo zpravodaji pro prvé čtení panu poslanci Radimu Vysloužilovi, tak bych vás rád, vážené kolegyně a kolegové, požádal, abyste omezili svoji družnou zábavu, na základě které není rozumět slovu řečníka. Pokud vás projednávání důležité předlohy nezajímá, opusťte jednací síň a řešte ty problémy venku, protože jinak se stavíme do kategorie neposlušných a nevychovaných školních dětí.

Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Radim Vysloužil: Děkuji. Ještě jednou dobrý den. Pan ministr i přes hluk v sále poskytl vyčerpávající informace k tomuto návrhu zákona, který je velice důležitý, a já jenom mohu doporučit propustit tenhle tisk do druhého čtení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP