(15.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy je přihlášen pan kolega Braný, potom pan kolega Urban. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, kolegové. Materie, kterou tady teď projednáváme, tisk 939, jsme se vlastně už zčásti dotkli, této problematiky, v tisku 941 dnes dopoledne, a to je živnostenské opatření, tedy zákona vázaných živností, které se budou též projednávat ve Sněmovně, ve výborech a v následných čteních.

Já se zaměřím na tisk 939 a budu se snažit být mnohem stručnější, než jsem si připravil, protože pan ministr se do toho pustil vcelku s vervou a navíc ještě i ukázal vstřícnost k některým možným diskutabilním místům.

Přesto bych uvedl, že to, co pan ministr zde řekl, že už to bylo připravováno před tou tragickou událostí, která nastala v září minulého roku, to byly ty otravy metanolem, do poloviny tohoto měsíce je vlastně 42 osob mrtvých a desítky osob utrpěly trvalé poškození zdraví, je to věc velmi závažná, ale už se uvažovalo o značení lihu i před touto tragickou událostí. Pořád si ještě myslím, že je o čem hovořit a co měnit. Jsem si vědom toho, a pan ministr to řekl, že je to i politické rozhodnutí, byť někomu těžce pochopitelné, třeba šest litrů a litr, z hlediska balení rozlévaných alkoholů apod.

Nejdřív musím trochu vládě připomenout, že byla plná nadšení a stachanovského hnutí, když tvrdila, že nejpozději k 1. březnu a k 1. dubnu nejpozději tohoto roku budou se všechna ta opatření už naplňovat a moct realizovat. Vidíte, už jsme vlastně po prvním březnu, a jsme v prvním čtení. Takže tady je určitý skluz.

K problémům, které jsou. Já nebudu rozvádět, co všechno chce tento zákon řešit, ale problémy, které jsou.

První vychází, myslím, obecně z nedostatku kontroly, který se tu projevil v uplatňování stávajícího zákona o povinném značení lihu. Tam došlo k selhání a může si to každý zdůvodňovat svým způsobem, ale je to neomluvitelné.

Druhá věc, v Česku funguje Unie výrobců a dovozců lihovin, která sdružuje od Bechera po Božkov, Stock, Bohemia Sekt, Rudolf Jelínek a další. Ty tvoří 80 % plátců spotřební daně a ty vidí jako základní opatření, které neřešíme - podle jejich názoru by pomohlo zavedení dokonalé denaturace lihu pro nepotravinářské účely. Nebudu to teď rozvádět. Měli bychom se k tomuto vrátit, a to se vší vážností, snažit se to řešit ve smyslu, jak navrhuje tato unie.

Dalším vhodným opatřením, které by mělo být zavedeno, je podle těchto největších výrobců překvalifikování držení nepřihlášených destilačních aparatur a nakládání s nelegálním alkoholem zpět na trestný čin. Nechci to dál rozvádět, bude na to prostor ve výborech.

Ze strany některých malých výrobců se potom navrhuje stanovení minimálních úředních cen. Například v Rusku takto zavedená minimální cena až o jednu pětinu snížila objemy na trhu nelegálně vyráběné např. vodky. Minimální cenu pro tvrdý alkohol mají i na Slovensku a hned je úplně jasné, je-li cokoli pod touto minimální spotřební cenou za daný tvrdý alkoholový nápoj, že je to minimálně na zkoumání a je tam určitý problém, který hovoří o šedé ekonomice.

Otázka kontrolních pásek - tam je to řešeno jako správní delikt a zatím se to vcelku i vyplácí. Ty ztráty, něco se v tom snažíme řešit, ale možná by byl řešením větší postih než zaplatit to, co ztratím, tu spotřební daň, dokonce jestli nejít cestou, jako jsou cigarety, že se platí spotřební daň při nákupu těchto pásek. Ale to je otázka další diskuze.

Ten jeden litr, ano vítám, toto snížení z šesti litrů rozlévaného.

Z hlediska těch pěti milionů - ano, je to třeba diferencovat. Co zavést podle těch objemů, co mají kteří výrobci a distributoři lihových nápojů - tam pan ministr řekl, že je tomu nakloněn.

Co je trochu pro mne hůře pochopitelné, můžeme tomu říkat různě, někteří tomu už říkají, že děláme velkého bratra, že v podstatě všude tam, ta racionalita nám uchází, kde se označují lihoviny těmito páskami z hlediska další evidence, takových míst je zhruba víc jak pět set, by měly být instalovány kamery a tyto by měly být snad v on-line přenosu na celní správy. Nevím vůbec, jestli celníci mají dostatek těch, kteří budou 24 hodin sledovat, co se děje na obrazovce, jestli se to značí správně, a zejména očekávají, že ti navrhovatelé, nebo předkladatel je tady vláda, že někdo tam bude pančovat a popřípadě upravovat tyto pásky pod kamerou, tak to si myslím, že asi se stane velmi zřídka, spíše je to opatření, které svědčí o nějakém lobbingu a tlaku na tento kamerový systém.

Ještě bych mohl uvést další věci, ale budu to řešit v debatě na rozpočtovém výboru, kam to bude jistě přikázáno.

Jenom zákon navazující, který tady máme z hlediska dalšího programu, tak už k tomu nebudu vystupovat, jenom řeknu, ono to souvisí s tímto, proč máme v tomto zákoně, kde řešíme v podstatě značení lihovin, máme změnu zákona - nakládání se surovými diamanty a podmínkami jejich dovozu a vývozu, tranzitu a změnu tohoto zákona. Jak to souvisí s povinným značením lihu? se někteří ptají. Chtěl-li bych být sarkastický, tak to souvisí. Ti, kteří to dokázali šibalsky obejít, tak mají teď na ty diamanty, a ono úzce souvisí, a tak to tam patří, ale jinak si myslím, že vláda zase dělá přílepky a zbytečně to dává i do tohoto zákona, který má řešit něco jiného.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Dalším přihlášeným je pan kolega Urban. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Urban: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně a kolegové, já zde nechci rozvádět, proč bylo zmařeno 42 lidských životů, než se vláda rozhoupala předložit nějaké řešení. Chtěl bych naopak oplatit tu konstruktivnost, kterou tady nabídl pan ministr financí, a chtěl bych říct, že jsme připraveni debatovat o všech těch konkrétních věcech tak, aby se podobná situace, kterou jsme zde v nedávné době zažili, v České republice nikdy neopakovala. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Protože nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím. Pane ministře, pane zpravodaji, přejete si závěrečná slova? (Nepřejí.) Ne. Proto se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Má někdo jiný návrh? Žádný jiný návrh nevidím. - Omlouvám se, pan kolega Lukša.

 

Poslanec Pavol Lukša: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, dovoluji si požádat o přikázání zemědělskému výboru.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Zemědělskému výboru. Prosím, pan ministr Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek V takovém případě doporučuji přikázat i výboru pro obranu i výboru pro bezpečnost, protože v ozbrojených silách se prokazatelně pije nejvíc. (Oživení v sále.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP