(15.30 hodin)

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Pan ministr dostatečně zdůvodnil, proč předložila vláda tisk č. 937 Sněmovně k projednání. Já jako zpravodaj doporučuji propustit jej do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy neeviduji žádnou přihlášku. Hlásí se někdo z místa? Protože tomu tak není, obecnou rozpravu končím.

 

Budeme se zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Má někdo jiný návrh? Žádný jiný návrh neregistruji. Můžeme přistoupit k hlasování.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 59, přihlášeno 163, pro 115, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru. Tím končím prvé čtení návrhu.

 

Pokračujeme bodem s pořadovým číslem

 

71.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 504/2012 Sb.,
o státním rozpočtu České republiky na rok 2013
/sněmovní tisk 938/ - prvé čtení

Poprosím pana ministra financí Miroslava Kalouska o uvedení návrhu.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Dámy a pánové, samotný název novela zákona o státním rozpočtu zní celkem dramaticky. Ale přesto prosím nenavrhuji žádnou dramatickou změnu. Nenavrhuji ani změnu plánovaných příjmů ani změnu plánovaných výdajů státního rozpočtu na rok 2013. Pouze navrhuji změnu vnitřní struktury, která je i v textové části zákona. To znamená, byť je de facto řešitelná prostým rozpočtovým opatřením vlády, vzhledem k tomu, že se objevuje přímo v paragrafu, není ji možné při respektování práva řešit jinak než změnou zákona a vaším souhlasem.

Týká se to textu zákona, kde je přímo v paragrafu vypsána pojistná kapacita EGAP, tedy pojišťovny, která pojišťuje úvěrová rizika. Při rozpočtování částky 270 mld. korun jsme vycházeli z předpokládané poptávky českých exportérů, která se bohudík začátkem roku výrazně zvýšila také díky snaze o diverzifikaci našeho exportu nejenom do zemí Evropské unie, ale i do třetích zemí. Jsme před, pevně doufám, uzavřením úspěšného kontraktu do Iráku, do kurdistánské autonomie, na poměrně velkou dodávku investičního celku bloku paroplynové elektrárny. Aby bylo možné uspokojit v rozumné míře při veškeré obezřetnosti pojišťovací potřeby českých exportérů, je potřeba zvýšit pojistnou kapacitu EGAP minimálně o 10 mld., tedy z 270 na 280 mld. korun, a respektovat návrh na vnitřní přesun v rámci státního rozpočtu z realizace státních záruk vůči této pojistné kapacitě o půl miliardy.

Znovu opakuji, základní parametry rozpočtu se nijak nemění. Rozpočet se tím stává pouze více prorůstovým a více proexportním. Já pevně věřím, že tento návrh bude vstřícně projednán a schválen. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Prosím zpravodaje pro prvé čtení pana kolegu Suchánka, aby se ujal slova. Prosím.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo. Já budu postupovat stejně jako u předchozího bodu. Po dostatečném zdůvodnění panem ministrem tisku 937 doporučuji jeho propuštění do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Do rozpravy se hlásí pan kolega Urban. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Milan Urban: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, jistě bohulibý záměr, který se dá podpořit. Ale stojí za to si říci, proč je ten limit EGAP, tedy té pojišťovací společnosti, vyčerpán. On je tak trochu vyčerpán proto, protože tato společnost sloužila určitému elitnímu klubu a v rámci toho elitního klubu se spousta projektů nepovedla. Tedy teď je tady požadavek na to, aby mohly být profinancovány nějaké další exportní projekty na navýšení limitu EGAP. To je správně. Ale bylo by dobré trochu zanalyzovat tu historii, která není jen pozitivní. Myslím si, že některé projekty, které by se tady daly jmenovat, ale není na to čas, byly velmi neúspěšné, a tedy ubíraly z limitu exportní garanční společnosti. Je to věc, která tady, zdá se, jakoby nemá odezvu z hlediska nějakých velkých diskusí.

Nicméně si myslím, že to rozhodnutí vlády nakonec pochválit lze. Ale je to tak trochu jako jedna ruka netleská. Myslím si, že těch opatření pro růst je potřeba udělat trochu víc. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Pan ministr Kalousek. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji. Já nechci nic jiného, než souhlasit s panem poslancem Urbanem. Skutečně sdílím jeho pocit, že priority EGAP v minulosti, zrovna tak jako priority České exportní banky, možná, nelze to úplně prokázat, ale ten pocit je velmi silný, sloužily určitému elitnímu klubu. A položím-li si otázku, jak tento elitní klub vznikl, tak mám jednu jedinou odpověď: tento elitní klub porodila opoziční smlouva ČSSD a ODS. A já jsem také učinil vše pro to v nedávné době, abych učinil razantní personální změny jak v České exportní bance, tak v EGAP. Ty proběhly. Personální obsazení šéfa EGAP dává záruky, že už žádné partajní vlivy, tím méně vlivy nemravné opoziční smlouvy ODS a ČSSD, se na tom nemohou podílet. Proto vás prosím o schválení tohoto návrhu. Protože teď už bude skutečně ve prospěch české exportní politiky, nikoliv těchto dvou partají. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Faktická poznámka pan kolega Urban. Prosím.

 

Poslanec Milan Urban: Já jsem čekal, že pan ministr Kalousek bude trochu kreativní ve svých reakcích na některé výroky. A on poslední dobou na vše, co tady zazní, říká: za všechno může opoziční smlouva. Tady za to samozřejmě určitě ne, protože těch personálních výměn, které proběhly v těchto institucích, tedy České exportní bance a v EGAP, od dob tzv. opoziční smlouvy, těch tam bylo mnoho a všechny elitní kluby bohužel překonala ta personální rozhodnutí, která tam byla. Já bych si přál, aby toto navýšení ve společnosti EGAP nebylo zase ve prospěch stejného, popř. jiného spřízněného elitního klubu. To je celé. (Potlesk poslanců sociální demokracie.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Pan ministr Kalousek ještě bude reagovat. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já jenom velmi stručně. Pane poslanče Urbane, to teď bylo trochu nespravedlivé. Já jsem nikdy neřekl, že za všechno může opoziční smlouva. Určitě nemůže např. za mnichovskou kapitulaci, určitě nemůže za Mnichov 1948, to v žádném případě. Ale od roku 1998 téměř za všechny čuňárny na současné hospodářské sféře, do kterých zasahuje stát, skutečně můžou kořeny opoziční smlouvy ODS a ČSSD. Dodnes. A já vám můžu slíbit jediné - že jako ministr financí např. personálními změnami dělám všechno pro to, aby to skončilo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP