(15.20 hodin)
(pokračuje Oliva)

Budeme pokračovat projednáním bodu s pořadovým číslem

 

69.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 219/2000 Sb.,
o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích,
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 934/ - prvé čtení

Prosím opět pana ministra financí Miroslava Kalouska o uvedení předloženého návrhu.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo a děkuji za pozornost. Dámy a pánové, předkládám novelu zákona o majetku státu, který má dva cíle. Za prvé zvýšit transparentnost a průhlednost nakládání s majetkem státu a jeho případným převodem či zcizením na straně jedné, na straně druhé snížení administrativních nákladů a administrativních složitostí při tomto převodu. Na jedné straně tedy k posílení informovaného rozhodování organizačních složek státu bude sloužit centrální registr administrativních budov, který již nyní funguje v pilotním provozu, a posléze v rámci a mezích tohoto zákona bude zřízen i centrální registr majetku státu jako součást integrovaného systému státní pokladny, což je zajisté namístě. Potřebuje to svůj právní podklad. A tím právním podkladem je tato novela.

Tou druhou významnou částí je zrušení pravomoci Ministerstva financí - jsem rád, že již poněkolikáté navrhuji zrušení některých téměř feudálních pravomocí Ministerstva financí - a tou jest takzvaná majetková doložka. V případě, že některé jiné ministerstvo převádí majetek, ústřední orgán státní správy, byť není Ministerstvem financí, bude mít stejné kompetence, bude mít stejnou odpovědnost, i trestní odpovědnost, vůči zákonu o majetku státu. A bude-li postupovat přesně podle tohoto zákona, nebude povinen se dožadovat takzvané majetkové doložky Ministerstva financí, což někdy v exponovaných, v kvantitativně exponovaných časových úsecích bývá úzkým hrdlem převodu majetku, tedy efektivního nakládání s ním.

Vedle toho zákon nabízí možnost všem organizačním složkám státu využít kompetencí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových tak, že bezúplatně převede právo hospodaření do práva tohoto úřadu a ten s tím majetkem potom naloží podle příslušných zákonů. Není to mandatorní povinnost. Je to prostě nabídka, kterou organizační složky státu budou mít. Podle svého vlastního uvážení se rozhodnou, zda převedou majetek do jiného vlastnictví než do vlastnictví České republiky samy, anebo ho převedou na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a ten už to s náležitou odbornou péčí provede sám.

To jsou asi hlavní změny v této novele. Já prosím o propuštění do druhého čtení. Předpokládám poměrně živou diskusi, protože to je problematika, která se týká každodenního života obcí i regionů i občanských sdružení. V této diskusi jsme vám k dispozici. Pevně věřím, že nalezneme konečné pravidlo, které bude ku prospěchu všem Čechům, Češkám, obcím, krajům i republice.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Zpravodajem pro prvé čtení je pan poslanec František Laudát. Prosím ho, aby se ujal slova.

 

Poslanec František Laudát: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, k tomuto tisku zatím stručně, protože už tady bylo to podstatné řečeno. Analýzy, rozbory, čísla i fakta máte uvedeny velice jednoduchým a přehledným způsobem v důvodové zprávě. Očekávám skutečně, že zajímavá bude diskuse případně při druhém čtení. Nezbývá mi, než doporučit propustit tento tisk do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane kolego. Otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy zatím nemám žádnou přihlášku. Hlásí se někdo z místa? Protože nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím.

Můžeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Má někdo jiný návrh? Prosím, pan kolega Sklenák.

 

Poslanec Roman Sklenák: Já si dovoluji navrhnout přikázání i kontrolnímu výboru.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Ještě má někdo nějaký návrh? Žádný návrh již neregistruji, proto můžeme přistoupit k hlasování.

 

Nejdříve budeme hlasovat o tom, zda souhlasíme, aby předložený návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 57, přihlášeno 165, pro 126, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přijat.

 

Další hlasování je o souhlasu s přikázáním výboru kontrolnímu.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 58, přihlášeno 165, pro 74, proti 33. Tento návrh přijat nebyl.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru, a tímto konstatováním končím prvé čtení tohoto návrhu.

 

Budeme pokračovat projednáním bodu s pořadovým číslem

 

70.
Vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu
na úhradu části schodku státního rozpočtu České republiky za rok 2011
převyšujícího rozpočtovaný schodek a o státním dluhopisovém programu
na úhradu dalších závazků státu splatných v roce 2013
/sněmovní tisk 937/ - prvé čtení

Prosím o uvedení předloženého návrhu pana ministra Kalouska. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Dámy a pánové, v roce 2013 vyprší splatnost jistin dříve vydaných dluhopisových programů ve výši 149,1 mld. korun. Jsou to jednak dluhopisové programy, jednak závazky státu vůči Evropské investiční bance. Tyto jistiny je potřeba splatit a není jiná cesta než takzvaná restrukturalizace dluhu, tedy prodej emisí státních dluhopisů, a z jejich prodeje uhradit jistiny dříve přijatých závazků. Tato restrukturalizace ve výši 149 mld. nezvýší nijak státní dluh. Je to pouze restrukturalizace státního dluhu.

Dále v roce 2011 v důsledku zpožděných plateb z Evropské komise byl překročen plánovaný schodek o 7,8 mld. korun a i těchto 7,8 mld. korun musí být pokryto emisí státních dluhopisů. O tuto částku státní dluh zvýšen bude.

Celková výše emise tedy za rok 2011, která bude v roce 2013 splacena, je 156,9 mld. korun, což je speciální program, v rámci kterého Ministerstvo financí bude emitovat dluhopisy v té délce splatnosti, která v tu chvíli bude nejefektivnější.

Já prosím o zplnomocnění Ministerstva financí schválením tohoto zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Zpravodajem pro prvé čtení je pan poslanec Pavel Suchánek. Prosím ho, aby se ujal slova. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP