(15.10 hodin)

 

Poslanec David Kádner: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já bych tady chtěl představit pozměňovací návrh s číslem sněmovního dokumentu 5992.

V České republice dochází v posledních několika letech na poli bezpečnosti k několika negativním trendům. V prvé řadě roste kriminalita, stále častěji dochází k vloupání pachatele na soukromý pozemek za jakýmkoliv účelem, nejčastěji však ve snaze odcizit majetek. Pachatelé těchto trestných činů si dovolují stále více a pro svou kořist neváhají zaútočit v domě oběti. Za poslední dva roky také došlo k výraznému seškrtání výdajů na policii, zejména pak v kapitole provoz. Rušily se některé služebny a kvůli omezení přídělů pohonných hmot došlo i ke snížení preventivních obhlídek. Policie tak do některých míst, která dříve běžně kontrolovala, dojíždí jen na zavolání. Seškrtání výdajů na provoz a snížení počtu policistů má za následek prodloužení dojezdových vzdáleností těchto hlídek. Tím vzniká čím dál větší potřeba lidí chránit svá obydlí a nespoléhat se jen na policii.

V minulosti nás média už několikrát informovala o tom, kterak jedinec své obydlí bránil před vetřelcem kupříkladu kuší a celý incident skončil nakonec smrtí nebo vážným zraněním s trvalými následky. Předkládám proto pozměňovací návrh k tomuto zákonu, který má rozšířit možnost použití nesmrtících zbraní.

Existuje mnoho zbraní, které mají charakter výslovně obranný a jsou výslovně sestrojeny jako nesmrtící - neletální zbraně. My tady jsme politiky, ne odborníky na všechno a všude, a proto nechci, abychom zde, tady a teď rozhodovali o tom, které zbraně jsou vhodné pro výše jmenované účely a které ne. Chci, aby prošel tento zcela obecně formulovaný pozměňovací návrh, a chci, aby ministerstvo zadalo jeho konkretizaci odborníkům, kteří jako jediní v republice mají vůbec kvalifikaci rozhodnout. Mám na mysli Český úřad pro zkušební zbraně a střeliva.

Usilujeme tedy o rozšíření kategorie zbraní D. Usilujeme o to, aby plnoletým lidem bez zbrojního průkazu byly přístupné zbraně, které zachrání, ale nezabijí. Prosím, nenuťme v tuto neklidnou dobu občany, aby se bránili útočníkům s pomocí kuchyňských nožů a basebalových pálek. Dejme jim tu možnost bránit se, aniž by zabili. Dejme jim možnost bránit se ve chvíli, kdy policie není nablízku.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane kolego. Pan poslanec Bárta. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Bárta: Dámy a pánové, vážený pane místopředsedo, dovolte mi v návaznosti na to, co tady řekl pan poslanec David Kádner, jenom připomenout několik elementárních principů.

Pod vlivem policejního puče a odvolání pana policejního prezidenta Lessyho a v souvislosti s tím byl opakovaně panem ministrem Kalouskem a vládou České republiky seškrtáván velmi účelově rozpočet Policie České republiky tak, že současná ekonomická situace Policie České republiky vede k dramatickým úsporám, které se logicky projevují na rozsahu jejích činností a kvality. Samozřejmě jako všechna tato koncepční, a teď to zdůrazňuji, že to myslím velmi ironicky, a promyšlená škrtací opatření, která nejlépe vystihuje výrok, který vymyslel koneckonců sám pan premiér, a to je naopak tupý škrt, tak onen tupý škrt samozřejmě vede i k tomu, že se prodlužují doby dojezdů policie do řady konkrétních míst.

Můžeme říci bez nadsázky, že onen seškrtaný policejní rozpočet, ony delší doby dojezdů policie do řady vsí mají obrovské společenské dopady, které na první pohled nevidíme. Můžeme je nicméně jednoznačně spojit například s růstem xenofobie, s růstem napětí nejenom ve Šluknovském výběžku, který logicky vede k tomu, že poctiví občané, iniciativní občané jsou naštvaní na stát, který je není schopen chránit. Naopak, bohužel když se podíváme na statistiky Šalamouna, který často prezentuje John Bok, můžeme vidět desítky případů v rámci České republiky, kdy jsou lidé za exces v rámci nutné obrany odsuzováni do vězení za ublížení na zdraví, ba dokonce za vraždu. V tomto kontextu dnes platí to, že pokud vám lump vleze do domácnosti, řada lidí se prostě bojí doma bránit, protože se bojí následků, kriminalizace a trestní odpovědnosti za nepřiměřenou sebeobranu. Z jedné strany to vede k tomu, že nám rostou nelegální zařízení různých pastí a dalších pseudozbraňových systémů, které občané používají na to, aby chránili svoji domácnost, čímž paradoxně naopak riziko své trestnosti zvyšují. Z druhé strany to vede k tomu, že si lidé pořizují ostré střelné zbraně, na základě kterých často v rámci amatérismu a krizové situace vznikají stejné tragické situace jako v případě prvém.

David Kádner dnes předložil návrh, který dává naději ženám v domácnosti, který dává naději důchodcům, který dává naději lidem, kteří nejsou cvičeni v sebeobraně, kteří nejsou profesionály v oblasti bezpečnosti, aby se doma mohli lépe bránit. Podstata návrhu je velmi pokorná. Není to o tom, že tady poslanci mají ambici definovat konkrétní zbraňové systémy, ale pouze konstatují kompetenci dnes existujícího a velmi kvalitního ústavu, který v rámci státní správy existuje a má svoji dlouholetou tradici. A ta prosba je jediná: dát prostor tomu, aby tento ústav mohl legalizovat, zpřístupnit a ulehčit přístup k určitým typům zbraní, s nimiž by se tito neprofesionálové mohli lépe bránit. Prosím, podpořte tento návrh.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: To byl kolega Bárta. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Protože nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím. Zahajuji rozpravu podrobnou. Do podrobné rozpravy je zatím jako jediný přihlášen pan kolega Kádner.

 

Poslanec David Kádner: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, jak už jsem avizoval, tak se přihlašuji oficiálně k pozměňovacímu návrhu s číslem dokumentu 5992. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Ještě nějaká další přihláška do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím, takže podrobnou rozpravu končím, a tím končím i druhé čtení tohoto návrhu.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

7.
Vládní návrh zákona o mezinárodní spolupráci
při správě daní a o změně dalších souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 768/ - druhé čtení

Prosím pana ministra financí Miroslava Kalouska, aby předložený návrh z pověření vlády uvedl. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, pane předsedající. Děkuji rozpočtovému výboru za projednání. Jsem připraven v diskusi k odpovědi na vaše otázky. Prosím o vstřícný přístup k vládnímu návrhu.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Prosím, aby se ujal slova zpravodaj výboru pan kolega Radim Vysloužil, protože tento návrh jsme přikázali k projednání rozpočtovému výboru, jehož usnesení vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 768/1. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Radim Vysloužil: Vážený pane předsedající, členové vlády, kolegyně, kolegové, rozpočtový výbor projednal návrh zákona na své 44. schůzi a vydal usnesení, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vládní návrh zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní schválila ve znění pozměňovacích návrhů, které jsou technického charakteru.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy neregistruji žádnou přihlášku. Hlásí se někdo z místa? Pokud tomu tak není, obecnou rozpravu končím. Zahajuji rozpravu podrobnou. Hlásí se někdo do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím, proto končím i podrobnou rozpravu, a tím končím i druhé čtení tohoto návrhu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP