(10.00 hodin)

 

Senátor Miloš Vystrčil: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, stojím v krátké době před vámi podruhé, s tím, že na úvod chci poděkovat za to, že jste schválili nebo přistoupili na to, aby tento návrh byl projednáván ve zkráceném čtení, protože počet zejména zástupců zaměstnanců, kteří se ptají, zda ten návrh zákona bude schválen, nebo ne, s postupujícím časem narůstá.

Abych to nezdržoval. Návrh zákona navrhuje, aby bylo možné, pokud s tím souhlasí zaměstnanci většinově zastoupení odbory, řetězit pracovní smlouvy v případech, kdy si to vynutily provozní podmínky práce anebo zvláštní charakter práce. Sociální výbor Poslanecké sněmovny tento návrh projednal. Já mu děkuji za možnost tam vystoupit a za kladné stanovisko k tomuto návrhu.

Já nyní, v této chvíli, jenom opakuji, že hlavní výhodou tohoto návrhu je, že zvyšuje konkurenceschopnost našich zaměstnavatelů a zároveň i zlepšuje podmínky pro naše zaměstnance jak z hlediska jejich jistoty sjednávání pracovního poměru, tak čerpání benefitů, samozřejmě ve srovnání s agenturními zaměstnanci.

Tolik ode mě na úvod. Předem děkuji za postupný a další vstřícný přístup a jsem připraven případně odpovídat na vaše dotazy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně zástupci navrhovatele. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku. Usnesení výboru vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 876/2. Prosím nyní, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Antonín Seďa. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji. Pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením č. 141 výboru pro sociální politiku z 28. schůze ze dne 7. března 2013 k senátnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 876.

Po úvodním slově senátora Miloše Vystrčila, zpravodajské zprávě poslance Antonína Sedi a po rozpravě výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby vyslovila souhlas se senátním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 876, a výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky zmocňuje zpravodaje výboru, aby se stanoviskem výboru seznámil schůzi Poslanecké sněmovny a ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Otevírám obecnou rozpravu, do které mám v tuto chvíli dva přihlášené. Nejprve pan poslanec Otto Chaloupka. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Otto Chaloupka: Děkuji. Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěl jenom pár slov k pozměňovacímu návrhu č. 5963 ke sněmovnímu tisku 876, který dává možnost zaměstnavateli dát výpověď zaměstnanci bez udání důvodu.

Předložený návrh má především poskytnout pomoc malým a středním podnikatelům, tedy těm, kteří v reálu tvoří 60 % tuzemského pracovního trhu a ve výsledku jsou největším zaměstnavatelem v zemi. Zároveň patří mezi nejpřehlíženější skupinu v naší zemi. Jsou bohužel systematicky opomíjeni současnou vládou a budou omezováni i vládou budoucí, jak o víkendu zaznělo z úst předáků ČSSD.

V současnosti nabírání pracovních sil často brání strnulost pracovního práva, a tím tedy i pracovního trhu. Chceme tento neblahý trend obrátit a umožnit zaměstnavateli dát zaměstnanci výpověď bez udání výpovědního důvodu, avšak za cenu povinné kompenzace vůči zaměstnanci ve výši navrhovaného 1,25násobku odstupného, tedy o 25 % vyššího odstupného. Považujeme toto řešení za lepší možnost než současnou praxi nátlaku ze strany zaměstnavatele, změny pracovní role a podmínek s jediným cílem - znepříjemnit situaci zaměstnance a přesvědčit ho o odchodu, nemluvě o praktikování mobbingu. V praxi totiž často dochází k situacím, kdy se zaměstnavatel mobbingem snaží zbavit daného zaměstnance, protože nesplňuje vymezené výpovědní důvody pro skončení pracovního poměru. Cílem tohoto návrhu je umožnit kultivované ukončení pracovních poměrů mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem a omezit rozbujelý mobbing.

Připomínám, že jako kompenzace je zaměstnancům navrhováno o 25 % vyšší odstupné, než které by jinak musel zaměstnavatel vyplatit, pokud by využil výpovědních důvodů v § 52 písm. a) až c). Chceme předejít smutné a nepřípustné praxi, kdy bohužel dochází k situacím, že zaměstnanec je nakonec mobbingem donucen podepsat dohodu o skončení pracovního poměru a následně je při nahlášení do evidence na úřad práce penalizován snížením vyplácené dávky v nezaměstnanosti o 20 %.

Děkuji vám za podporu této změny.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji. Dále je přihlášen pan poslanec Bernášek. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Bernášek: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, podal jsem pozměňovací návrh, který je uveden pod sněmovním dokumentem 5964, a chtěl bych vám dát o něm nějaké informace.

Vzhledem k tomu, že povinnost přesně dodržovat v současné době platná obecná pravidla o minimálních dobách nepřetržitého odpočinku mezi směnami je v podmínkách nepřetržitých provozů mnohdy obtížně udržitelná, a to znamená s ohledem především na specifiku příslušných provozů, zvláštní podmínky provozu v některých oborech již dnes odůvodňují výjimky z obecných pravidel pracovní doby. Například je to v § 90 a v § 92 odst. 4 zákoníku práce pro oblast zemědělství, § 93a zákoníku práce pro oblast zdravotnictví nebo nařízení vlády č. 589/2006 Sb., kterým se stanoví odchylná úprava pracovní doby a doby odpočinku zaměstnanců v dopravě, ve znění pozdějších předpisů, a nařízení vlády 182/2007 Sb., o odchylné úpravě pracovní doby a doby odpočinku členů jednotky hasičského záchranného sboru podniku, ve znění pozdějších předpisů.

Můj pozměňovací návrh v podstatě znamená zkrácení doby odpočinku mezi dvěma dvanáctihodinovými směnami z 12 hodin na 11 hodin. Navrhovaná právní úprava navíc není v rozporu se směrnicí Evropského parlamentu 2003/88 o některých aspektech úpravy pracovní doby a je podpořena společným podpůrným stanoviskem Českomoravské konfederace odborových svazů, Odborovým svazem ECHO, Svazem průmyslu a dopravy České republiky, Asociací samostatných odborů České republiky a Konfederací zaměstnavatelských a podnikatelských svazů České republiky.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji panu poslancovi Bernáškovi. Dále je přihlášen pan poslanec Babák. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Michal Babák: Děkuji za slovo. Pane předsedající, vážení kolegové, vážené kolegyně, já se chci taktéž přihlásit tedy v tom dalším, v podrobné rozpravě, k svému pozměňovacímu návrhu a teď velmi krátce vysvětlit, čeho se pozměňovací návrh týká.

Jde o návrh, který napomůže ke zpružnění možnosti plánovat lidské zdroje u zaměstnavatelů. Tím jim umožní lépe čelit ekonomické nepřízni, stabilizovat svou situaci se zaměstnanci. Dalším cílem naší iniciativy je zabránění řetězení pracovních poměrů u řadových zaměstnanců. Od návrhu si slibujeme zproštění situace na tuzemském trhu práce a zvýšení pracovních příležitostí, zvláště v rizikových lokalitách republiky.

Předem děkuji za pozornost a za podporu. Díky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP