(10.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji. Ptám se, jestli se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Nikoho nevidím, obecnou rozpravu tedy končím a zahajuji podrobnou rozpravu, do které mám přihlášeného na prvém místě pana poslance Chaloupku. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Otto Chaloupka: Děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já se tímto přihlašuji k pozměňovacímu návrhu číslo 5963. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Dále pan poslanec Bernášek.

 

Poslanec Miroslav Bernášek: Děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, přihlašuji se k pozměňovacímu návrhu číslo 5964.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Dále pan poslanec Babák. Prosím.

 

Poslanec Michal Babák: Děkuji, pane předsedající. Já se přihlašuji tímto k pozměňovacímu návrhu číslo 5966.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Nikoho dalšího do podrobné rozpravy nevidím, že by se hlásil, tím pádem podrobnou rozpravu končím.

Ptám se na závěrečná slova. Pan navrhovatel, prosím.

 

Senátor Miloš Vystrčil: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, jen velmi stručně k předneseným pozměňovacím návrhům.

Tento pozměňovací návrh původní, který já předkládám, byl diskutován se všemi sociálními partnery, jak tedy se zaměstnanci, tak zaměstnavateli, zhruba rok. Zhruba půl roku s tím zároveň je diskutován návrh, který tu přednesl pan poslanec Bernášek a má číslo 5964. Výsledkem těch diskusí nakonec bylo to, že také všichni sociální partneři, jak zástupci zaměstnanců, tak zástupci zaměstnavatelů, s ním souhlasí. Tudíž pro mě je z důvodu tohoto dlouhodobého projednávání a zajištění dostatečného seznámení příslušných dotčených subjektů s návrhem tento pozměňovací návrh přijatelný.

Toto bohužel nemohu říci o těch dalších dvou návrzích, které tady přednesli páni poslanci Otto Chaloupka a Babák, a já, pokud si to mohu dovolit, tak bych byl velmi rád, abychom nějakým neuváženým schválením dalšího pozměňovacího návrhu kromě toho, který jsem jmenoval, to znamená kromě návrhu pana poslance Bernáška, způsobili, že padne pod stůl i ten můj původní, nebo náš původní návrh na změnu v zákoníku práce. Pokud by se tak stalo, tak by to znamenalo jedinou věc, a to tu, že bychom způsobili problémy minimálně desetitisícům zaměstnanců, kteří dneska velmi netrpělivě na vejití v platnost toho návrhu zákona, který já předkládám, čekají. Pokud mám správné informace, tak návrh pana poslance Bernáška je přijatelný a průchodný i v Senátu, není tomu tak ale u těch ostatních dvou pozměňovacích návrhů.

Je samozřejmě na vás, jestli ty informace, které jsem vám předal, vezmete v úvahu, ale byl bych velmi rád, pokud bychom se jako komory Parlamentu České republiky chovali tak, že ty návrhy, které nebyly dostatečně projednány, a zvláště pokud se týkají tak citlivé věci, jako je zákoník práce, nebudou na poslední chvíli vtělovány do jiných návrhů zákona.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Faktická poznámka pan poslanec Babák.

 

Poslanec Michal Babák: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, já budu krátce reagovat na pana zástupce navrhovatele.

Je s podivem, že když oba dva tyto pozměňovací návrhy jsou v systému od včerejška, že Senát stačil tyto návrhy pročíst, nastudovat, a pan navrhovatel tady za Senát mluví, že Senát se k nim staví negativně. Já si myslím, že naopak pan navrhovatel bohužel ani neví, o čem tyto dva návrhy jsou, takže poprosím, aby se na ně nejdříve podíval, a potom dělal nějaké předčasné závěry.

A další věc. Na půdě parlamentu většinou, nebo je zvykem, že se o pozměňovacích návrzích hlasuje per partes, to znamená, že ať si každý zhodnotí, jakým způsobem bude hlasovat, a nebude to samozřejmě mít vliv na celkové hlasování, ať se to přijme, nebo nepřijme.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Také děkuji. Faktickou poznámku dále má zástupce navrhovatele. Prosím, pane senátore.

 

Senátor Miloš Vystrčil: Děkuji za slovo, pane předsedající, nebudu dlouho zdržovat.

Omlouvám se panu poslanci Babákovi, měl jsem se vyjádřit přesněji k návrhu, který podává pan poslanec Babák a pan poslanec Chaloupka. Nemohu s dostatečně velkou pravděpodobností zaručit, že s nimi bude Senát souhlasit. Takto se opravuji, opravuji to i pro stenozáznam a děkuji za to upozornění.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Ptám se ještě pana zpravodaje, zda chce vystoupit - nikoli.

To byla závěrečná slova. Nemáme zde žádné návrhy k hlasování v tuto chvíli pro druhé čtení, mám tedy za to, že můžeme druhé čtení tohoto návrhu zákona ukončit. Ukončení tedy projednávání tohoto bodu ve druhém čtení.

Dámy a pánové, dříve než přejdeme k dalšímu bodu, tak si vám dovoluji říci, že mi byla doručena další omluvenka z dnešního jednání. Jedná se o paní poslankyni Kristýnu Kočí, která se omlouvá z dopolední části dnešního jednání, a to z osobních důvodů.

 

Dámy a pánové přejdeme k dalšímu bodu. Je to

 

6.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 189/1999 Sb., o nouzových
zásobách ropy, o řešení stavů ropné nouze a o změně některých souvisejících
zákonů (zákon o nouzových zásobách ropy), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 767/ - druhé čtení

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Poprosím pana ministra, aby uvedl svůj návrh zákona v rámci druhého čtení. Děkuji pěkně. Pane ministře, prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kuba Pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovoluji si vám předložit návrh zákona, kterým se mění zákon č. 189/1999 Sb., o nouzových zásobách ropy, o řešení stavů ropné nouze a o změně některých souvisejících zákonů.

Dovolte mi krátce jenom zrekapitulovat důvod předložení. Je to potřeba novelizovat ten daný zákon, která vyplývá ze závazku České republiky transponovat směrnici Rady Evropy 2009/119 ze dne 14. září 2009, kterou se členským státům ukládá povinnost udržovat minimální zásoby ropných produktů a ropy na úrovni 90 dnů. Návrh dále řeší národní právní úpravu ochranných pásem, skladovacích zařízení, ropovodů, produktovodů a obsahuje podrobné definování požadavků, které musí splňovat ochraňovatelé státních rezerv. Vše bylo podrobně uvedeno v prvním čtení.

Hospodářský výbor po projednání doporučuje Poslanecké sněmovně návrh zákona, kterým se mění zákon o nouzových zásobách ropy, schválit ve znění předloženého vládního návrhu a schválených legislativně technických úprav bez pozměńovacích návrhů. Já s tímto usnesením hospodářského výboru souhlasím, a prosím tedy o schválení i ve druhém čtení. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP