(14.50 hodin)
(pokračuje John)

Naším řešením se omezí možnost arbitrážních a soudních řízení, navíc stanovujeme přesné povinnosti dotčených orgánů veřejné správy, které mají oporu v zákoně a nestojí pouze na vágních a často velmi vratkých dohodách o spolupráci, což naopak iniciativa Ministerstva financí předpokládá jako jedinou použitelnou formu. Ta bude ovšem použitelná velmi málo.

Návrh zákona, který předkládáme, zavádí povinnost za prvé podat přiznání k registrovanému majetku, a to pro účely zjištění zdrojů, ze kterých byl majetek pořízen, a dále, za druhé, povinnost prokázat nabytí vlastnictví nebo spoluvlastnictví k registrovanému majetku ze zdaněných prostředků, a to jak pro fyzické, tak i pro právnické osoby, což je velmi důležité. Prokazovaly by nejenom fyzické osoby, ale také osoby právnické. Důvodem zavedení této povinnosti pro obě kategorie povinných osob je snaha omezit prostor pro možné manipulace s registrovaným majetkem mezi fyzickými osobami a jimi účelově založenými právnickými osobami, kdy by mohlo dojít k vyvádění a vyvedení podstatné části konkrétního registrovaného majetku ze systému prověřování, na což bohužel předchozí sněmovní návrhy nepamatovaly. Opět věřím, že to nebyla chyba záměrná.

Námi předkládaný návrh zákona má šanci za prvé významně zabránit daňovým únikům a praní špinavých peněz. Dále ve svém důsledku povede k vyššímu výběru daní, a to v řádu několika miliard korun v situaci, kdy tento stát zoufale hledá peníze do rozpočtu. Pro českou ekonomiku může rovněž znamenat cenný ekonomicky pozitivní impuls, protože významně posílí transparentnost podnikatelského prostředí.

Chci připomenout kritikům, kteří se snaží, aby tento zákon nebyl přijat, již několik let, že podobná povinnost je zavedena v Norsku, ve Francii, ve Švýcarsku, to znamená v zemích s vysokou politickou kulturou.

Předložená iniciativa je plně v souladu s ústavním pořádkem České republiky, a proto žádám předsedkyni Sněmovny o předřazení tohoto bodu po prvním pevně zařazeném bodu dnešního dne jednání. Jedná se o bod 68, tisk 864. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Pavel Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Paní a pánové, přeji hezký dobrý den. Dovolím si přinést dva návrhy. Jeden návrh na vyřazení bodu, a to vyřazení bodu číslo 39 z programu této schůze. Je to Návrh poslanců Stanislava Grospiče, Marie Nedvědové, Vojtěcha Adama a dalších na vydání ústavního zákona o referendu o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Je to z toho důvodu, že o věci je podání k Ústavnímu soudu a Ústavní soud se s tím podáním ještě nevypořádal. My bychom rádi, aby tento náš návrh byl projednán až poté, co se se všemi podáními Ústavní soud vypořádá.

Druhým svým návrhem navazuji na předřečníka pana kolegu Johna s tím, že si dovolím požádat zcela neobvykle o zařazení ještě před návrh pana kolegy Johna z jednoduchého důvodu. Jedná se rovněž o návrh zákona o majetkových přiznáních, zkráceně řečeno. S tím, že poslanecký klub KSČM zde v této Sněmovně už v minulých obdobích i v tomto období zhruba pošesté přišel s podobným návrhem. Vždycky se v každém dalším návrhu bezezbytku vypořádal s námitkami vlády, čili považujeme tento náš návrh za daleko propracovanější a rádi bychom vyzvali Poslaneckou sněmovnu, aby pokud se bude zabývat tématem majetkových přiznání, aby tento náš návrh byl nosičem všech dalších případných pozměňovacích návrhů, myšlenek a dalších a dalších obohacení návrhu zákona. Odvolávám se rovněž na určitou změnu atmosféry v České republice poté, co se za toto řešení, tedy za řešení boje proti korupci, také - a já dodávám možná zejména prostřednictvím zákona o majetkových přiznáních - přihlásil i pan prezident Miloš Zeman.

Dovolím si tedy navrhnout, aby se bod 44, což jest Návrh poslanců Jiřího Dolejše, Petra Braného, Miloslavy Vostré, Vojtěcha Filipa a Pavla Kováčika na vydání zákona o majetkovém přiznání a o změně zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 678, projednával dnes jako první po pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zeptám se, jestli se ještě někdo hlásí k pořadu schůze. Nehlásí se nikdo, budeme tedy probírat jednotlivé návrhy tak, jak byly předneseny.

Oznamuji, že náhradní kartu číslo 30 má pan poslanec Michal Hašek. Náhradní kartu číslo 31 má paní poslankyně Bohdalová.

Budeme hlasovat tedy nejprve o návrzích, které jsem vám představila, a to byly návrhy z grémia.

 

Dnešní grémium vám navrhuje zařadit do bloku Zprávy, návrhy a další body nový bod, což je Zpráva o činnosti Stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství za rok 2012, sněmovní tisk 5927.

Zahajuji hlasování číslo 2. Kdo je pro zařazení tohoto nového bodu? Upozorňuji, že jsou to návrhy z grémia, tedy doporučené grémiem. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování číslo 2. Přítomno 181, pro 158, proti 1. Tento návrh byl přijat.

 

Druhý návrh grémia - zařadit do bloku Zprávy, návrhy a další body nový bod. Je to Zpráva o činnosti Stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití odposlechů, záznamů telekomunikačního provozu, použití sledování osob a věcí a rušení provozu elektronických komunikací, sněmovní dokument 5824. Je to stejný návrh, který předkládá pan kolega Korte.

Zahajuji hlasování číslo 3. Toto je návrh grémia prosím. Kdo je pro? Proti?

Hlasování číslo 3. Přítomno 181, pro 171, proti nikdo, návrh byl přijat.

 

Třetí návrh grémia - zařadit bod číslo 2, je to sněmovní tisk 595/8 zamítnutý Senátem, na středu 3. dubna jako první bod dopoledne.

Zahajuji hlasování číslo 4. Kdo je pro tento návrh? Proti návrhu?

Hlasování číslo 4. Přítomno 182, pro 176, proti nikdo, návrh byl přijat.

 

Další návrh grémia - zařadit do programu schůze návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, je to sněmovní tisk 577/4, pevně na středu 3. dubna jako druhý bod dopoledne.

Zahajuji hlasování číslo 5. Kdo je pro tento návrh? Proti návrhu?

Hlasování číslo 5. Přítomno 182, pro 104, proti 22, návrh byl přijat.

 

Posledním návrhem z grémia je návrh takovýto: zařadit bod 78, je to sněmovní tisk 914, na úterý 26. března za již pevně zařazený bod 3. Tedy jako druhý bod odpoledne.

Zahajuji hlasování číslo 6. Kdo je pro tento návrh? Proti návrhu?

Hlasování číslo 6. Přítomno 182, pro 145, proti 1. Návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP