(11.20 hodin)
(pokračuje Ploc)

V důsledku rozšíření věznice, v jejímž objektu se pobočka krajského soudu i okresní soud původně nacházely a který musely opustit v roce 2001, investicí ve výši 320 mil. korun byla otevřena nová budova soudu, která byla již při výstavbě dimenzována pro činnost samostatného krajského soudu. Pracoviště pobočky disponuje v současné době prostorami i vybavením, v nichž lze okamžitě zahájit provoz samostatného krajského soudu. V minulých letech se mezi soudci libereckého okresního soudu a liberecké pobočky Krajského soudu v Ústí nad Labem a soudci z přilehlých polských a německých regionů vyvinula vzájemná spolupráce, jejímuž dalšímu rozvoji v současné době brání právě neexistence samostatného Krajského soudu v Liberci. Potřeby euroregionu, jehož součástí Liberecký kraj je, jsou zcela odlišné od euroregionu, do kterého spadá Ústecký či Královéhradecký kraj.

Z daného stavu věci s ohledem na existující zajištění materiální, personální i technické nevyžaduje zřízení samostatného Krajského soudu v Liberci žádné další finanční náklady. Naopak, jeho zřízení je předpokladem k plnému využití již investovaných prostředků. Nutnost zřízení několika nových míst v rámci správy soudu bude vyvážena zrušením těchto míst u mateřského soudu, která jsou v současné době rozpočtově pokryta. Navíc dojde k úspoře na prostředcích vynakládaných na zajišťování styku mezi pobočkou a mateřským pracovištěm Krajského soudu v Ústí nad Labem, náklady na dopravu, žalob, spisů, účetních dokladů a podobně, dále dopravu osob, poštovné, telefony. Propojení technických a organizačních systémů zpomaluje, ztěžuje a komplikuje práci, odčerpává pracovní potenciál soudců i zaměstnanců všech kategorií, a zvyšuje tak náklady na provoz. Předložený návrh zákona tedy bude mít pozitivní hospodářský a finanční dopad na státní rozpočet i rozpočty krajů a obcí, zejména Libereckého kraje. Na podnikatelské prostředí bude mít pozitivní dopady zpřehledněním soudní soustavy a příslušnosti jednotlivých okresních a krajských soudů.

Na liberecké pobočce Krajského soudu v Ústí nad Labem působilo ke konci roku 2010 celkem 36 soudců a jedna místopředsedkyně pro zřízení této pobočky. Liberecká pobočka vyřizuje všechny agendy, k jejichž vyřizování je dle procesních předpisů věcně příslušný samostatný krajský soud, to znamená, že rozhoduje věci na trestním, civilním, obchodním i správním úseku.

Návrh zákona o zřízení Krajského soudu v Liberci není předkládán poprvé. Obdobný návrh zákona byl předložen rovněž Zastupitelstvem Libereckého kraji v loňském roce, sněmovní tisk 483, při relativně nízké přítomnosti poslanců byl však zamítnut již v prvém čtení přesně potřebným počtem hlasů; při přítomnosti 127 poslanců bylo pro zamítnutí 64.

Nyní předložený poslanecký návrh zákona obdobně stejně jako předloha Zastupitelstva Libereckého kraje z loňského roku nepředpokládá vznik krajských soudů v ostatních krajích České republiky, kde dosud nejsou zřízeny, neboť všechny kraje jsou na vznik těchto institucí justičního systému po všech stránkách dostatečně připraveny, ať už jde o personální obsazení, nebo o vybudované zázemí na rozdíl od Libereckého kraje. Neobvyklý není ani postup, že pro vytvoření jedné justiční instituce má být přijat zvláštní zákon. Stejný postup se uplatnil již v minulosti při vytvoření Vrchního soudu v Olomouci. Šlo o zákon č. 241/1995 Sb., o zahájení činnosti Vrchního soudu v Olomouci. Jednak výčet krajských soudů a jejich poboček je uveden v přílohách zákona o soudech, soudcích, které je třeba vždy novelizovat při jakékoliv změně územní působnosti jednotlivých soudů nebo při zřízení nového soudu či pobočky, jak se ostatně již v minulosti stalo například zřízením pobočky Krajského soudu v Českých Budějovicích se sídlem v Táboře.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, doufám, že nyní předložený návrh zákona již získá vaši většinovou podporu k tomu, aby mohl být postoupen k projednání ústavněprávnímu výboru. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslance Skokana.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Prosím, aby se ujal slova zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Pavel Staněk. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Staněk: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Dobré dopoledne, dámy a pánové, dobré dopoledne, kolegyně a kolegové, vážení členové vlády.

Já už to chápu jako trošku zlomyslnost organizačního výboru, že už podruhé zpravodajuji podobný zákon týkající se pobočky v Liberci. Vypadá to, že mám něco proti Libereckému kraji nebo obyvatelům v Liberci, a tak to určitě není. Nicméně s tímto návrhem si dovolím opět nesouhlasit a vyjádřit tak názor nejen svůj jako zpravodaje, ale názor i celé vlády.

Tento návrh je tady, jak už avizoval jeden z předkladatelů, vlastně téměř totožný podruhé. My jsme se s ním vypořádali v loňském roce. Hned v loňském roce podali navrhovatelé tohoto předpisu nový předpis a v tuto chvíli je tady projednáván vlastně ve druhém kole. Nicméně vláda se s tímto návrhem neztotožnila, vyjádřila při svém projednávání tohoto návrhu nesouhlas a takový nesouhlas tady budu tlumočit i já.

Stejně jako jsem v minulé zpravodajské zprávě při svém posledním vystoupení při projednávání původního návrhu říkal to, co říkám i dnes, je to návrh jistě bohulibý z pohledu jakémusi vyhovění potřeb předsedů tamních okresních soudů, nicméně si myslím, že návrh je především motivován jakousi regionální úlitbou, kterou tady máme určitě všichni poslanci, protože každý jsme z nějakého regionu.

Tak jak jsem uváděl i minule a jak koneckonců uvádí i vláda, jde o návrh zcela nekoncepční. Je opět, tak jak bylo i minule mnou kritizováno, navrhován jako individuální zřízení krajského soudu zcela mimo soustavu dalších krajských soudů. To znamená zřízení z pobočky, která je tam poměrně dlouho etablovaná a poměrně dlouho funkční, a vlastně její předělání na Krajský soud v Liberci. Samozřejmě, jak tady hovořil jeden z předkladatelů, tento návrh je možné takhle předložit, nicméně není úplně normální, aby z jedné pobočky se stal krajský soud a ostatní pobočky zůstaly pobočkami krajských soudů, a to zcela neuváženě samotným návrhem zákona.

Určitě bych si dovolil také nesouhlasit s tím, co tady předkladatel navrhoval, a to je to, že samotné zřízení pomůže vyřizování agend a bude mnohem jednodušší obsluha regionu. Určitě ano z pohledu, že nebudou muset dojíždět někteří obyvatelé Liberce a blízkého okolí do Ústí nad Labem a podobně. Samozřejmě pobočka, jak mám informaci, je plnohodnotnou pobočkou a obsluhuje téměř všechny soudní agendy, to znamená je plně funkční a plně hodnotnou pobočkou stejně jako pobočky krajských soudů kdekoliv jinde například v Pardubicích.

Není asi úplnou pravdou, jak tady říkal kolega předkladatel, že by nedošlo k navýšení finančních prostředků, které by se zřízením pobočky, respektive zřízením samostatného krajského soudu, souvisely. Já si myslím, že náklady tam samozřejmě jsou. A není úplně spravedlivé o nich nemluvit, protože je zcela jednoznačné, že samotný krajský soud musí řídit předseda a nejméně dva místopředsedové krajského soudu. Už jenom platová základna by se o to navýšila, ale není to jenom to. Je to samozřejmě i další nezbytné vybavení, které by přispělo k fungování samostatného krajského soudu.

Dámy a pánové, já vás nebudu dále unavovat svou zpravodajskou zprávou, protože samozřejmě se naše stanoviska na rozdíl od předkladatele různí. Já za sebe stejně tak jako za vládu říkám, že s tímto návrhem nesouhlasím a určitě nepodporuji jeho projednání a v podstatě puštění do dalšího legislativního procesu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. K tomuto bodu otevírám obecnou rozpravu. Pan poslanec Novotný je přihláška do rozpravy? Do rozpravy, takže je tady ještě faktická poznámka. Kolega Chvojka. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo, pane předsedající. Jak správně řekl pan zpravodaj, tak v podstatě totožný bod jsme projednávali někdy před rokem na konci ledna a já jsem za něj bojoval jako lev a v podstatě si ten svůj názor držím, protože je potřeba mluvit nejenom o zřízení Krajského soudu v Liberci, ale o zřízení Krajského soudu v Pardubicích, kde stejně jako v Liberci funguje v podstatě plnohodnotná pobočka Krajského soudu v Hradci Králové, která v nejbližší budoucnosti bude mít i své sídlo. A myslím si, že náklady spojené s přemístěním pobočky ze svého starého sídla do nového, které bude úplně moderní a schopné fungovat jako plnohodnotný samostatný krajský soud v Pardubicích, tak myslím, že to je znakem toho, že taková věc může být. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP