(11.30 hodin)
(pokračuje Chvojka)

Nemyslím, že bychom se zde měli dívat na to, že nefunguje soudní soustava jako soustava veřejné správy. Prostě dneska máme princip decentralizace a v podstatě ve všech krajských městech jsou decentralizované orgány státní správy. Jak správně řekl pan předkladatel, nebo zástupce předkladatelů, máme zde i policejní ředitelství.

Takže já tento návrh podporuji. Pojďme ho nechat propustit do druhého čtení, kde se můžeme pobavit v ústavněprávním výboru o tom, která z poboček různých krajských soudů je připravena na to, aby převzala zcela agendu krajského soudu, kterému tvoří pobočku. A prosím o propuštění do druhého čtení ústavněprávního výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Dalším přihlášeným je pan poslanec Josef Novotný mladší. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Josef Novotný ml.: Mladší. (S úsměvem.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Je to realita.

 

Poslanec Josef Novotný ml.: Ano. Děkuji za slovo, že jsem mladší.

Vážený pane předsedající, kolegové, kolegyně, já též se musím přihlásit k tomu, že budu podporovat tento návrh Libereckého kraje. Protože zrovna tak jako v Pardubickém, Libereckém, jak jsme slyšeli, tak i v Karlovarském kraji zatím není krajský soud. A pokud vláda říká, že to není systémové řešení, tak asi trošičku bude mít pravdu. S tím nechci polemizovat. Ale neslyším to B, neslyším to systémové řešení. Ať tedy vláda řekne, jak to bude systémově řešit. Pokud jsem byl několikrát na ministerstvu a žádal jsem o to, aby soud u nás byl zřízen, tak mi vždycky bylo řečeno, že nejsou peníze, že veškeré peníze byly vyčerpány na zřízení a stavbu soudu v Brně. Ale to pro mě samozřejmě nemůže být odpovědí.

Takže já se přikláním k tomu, abychom to pustili do druhého čtení. Možná že tento způsob donutí vládu k tomu, aby se systémově zabývala tímto řešením. Děkuji za pozornost. (Potlesk jednoho poslance zleva.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Pan kolega Ploc za předkladatele. Prosím.

 

Poslanec Pavel Ploc: Děkuji za slovo. Já bych chtěl jenom svého předřečníka pana poslance Novotného opravit. On se tady zmínil, že to je návrh Libereckého kraje. Ale je to poslanecký návrh.

Jinak tady někdo z předřečníků zapomněl pero, krásné pero. A jelikož nejsme v Chile, tak, vážení kolegové, vyzvedněte si ho u mě, kdo ho postrádá. Rád ho vrátím. (Smích některých poslanců v sále.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Další přihlášenou je paní kolegyně Weberová. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Ivana Weberová: Vážený pane místopředsedající... (Nejde mikrofon, předsedající místopředseda Oliva se omlouvá.). Děkuji.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, já se tady k tomu bodu chci vyjádřit, protože jsem z regionu Libereckého kraje a zároveň jsem koaliční poslankyní, takže mé postavení v této věci je malinko schizofrenní. Nicméně se chci vyjádřit pouze fakticky k některým bodům.

Na základě minulého návrhu, který podávalo vedení Libereckého kraje, jsem jednala s předsedkyní pobočky krajského soudu v Liberci a zároveň jsem jednala potom i s Ministerstvem spravedlnosti. Dohodli jsme se, že se zasadí o vylepšení některých administrativně technických problémů, které právě provoz pobočky v Liberci provázely. A myslím, že to nebyl problém jenom pobočky v Libereckém kraji. Mohu konstatovat, že na základě těchto jednání se vylepšilo to, že například byly zřízeny samostatné datové schránky, tzn. odpadly problémy, které s tímto byly, že datové zprávy chodily na ústředí a naopak. Takže to se povedlo vyřešit. Dále se vyřešilo zrychlení některých informačních systémů v souvislosti zejména s insolvenční agendou. Takže pravdou je, že Ministerstvo spravedlnosti o problému poboček ví, snaží se to řešit.

Já tady zmíním jenom jeden problém. A je to shodou okolností i hlavní problém, který konkrétně v liberecké pobočce Krajského soudu v Ústí přetrvává, a to je výrazný podstav soudců. Chybí tam pět soudců krajského soudu. A samozřejmě nával věcí je veliký a oni jsou zavaleni prací a nestíhají. Takže toto je otázka, kterou bych ráda ještě dále řešila. Doufám, že se ji povede nějakým způsobem vyřešit tak, abych při případném dalším objevení se podobného návrhu nemusela již přemýšlet o tom, zda tento návrh přece jen nakonec, i když se jeví jako nekoncepční, nepodpořím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Hlásí se ještě někdo další do rozpravy? Pan kolega Skokan. Pardon, s přednostním právem... Tak, pane kolego Skokane, máte slovo. Pan místopředseda Pospíšil bude mluvit po vás. Prosím.

 

Poslanec Petr Skokan: Pane předsedající, děkuji vám za udělení slova. Pan ministr s přednostním právem se přihlásil dříve, já jsem se přihlásil po něm. Tak jsem potěšen, že přesto, že má pan ministr přednostní právo... (Šum v sále.) Pan exministr, omlouvám se.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Dovolte, abych vás přerušil. Pan místopředseda není ministrem. A rád vám poskytl přednost ve vašem vystoupení.

 

Poslanec Petr Skokan: Já jsem se ve svých myšlenkách zatoulal do dob minulých, kdy pan ministr Pospíšil byl ministrem a kdy já jsem tady vystupoval překvapivě ve prospěch zřízení Krajského soudu v Libereckém kraji a pan ministr spravedlnosti překvapivě vystupoval proti zřízení Krajského soudu v Libereckém kraji. A já dnes neočekávám žádné překvapení. Nepřekvapím ani vás.

Já vás prosím, abyste schválili možnost vytvoření Krajského soudu v Libereckém kraji, protože ten existuje. Já nebudu opakovat projevy, které jsem tady měl při předcházejících projednáváních. Nakonec řadu z těch témat tady použili už moji předřečníci a nechci vás tím zdržovat.

Nejedná se o žádné navýšení finančních nákladů ani žádné další personální změny. Občanům Libereckého kraje by to přineslo prospěch. A pokud tady pro to, milé kolegyně, vážení kolegové, zvednete ruku, tak dojde pouze k tomu, že se předělá nějaký hlavičkový papír a na fasádě Krajského soudu v Libereckém kraji, resp. jeho současné pobočky, bude jiná cedule. (Hluk v sále.) Ale pro občany Libereckého kraje, pro firmy, pro lidi, kteří se pohybují v oblasti soudnictví a práva to bude mít veliký význam. A mohl by to být pro vás malý počin, jenom zvednutí ruky. Nebude to nikoho nic stát a občanům Libereckého kraje tím vyjdete velice vstříc. A já s napětím očekávám vystoupení bývalého exministra Pospíšila. A doufám, že tentokrát už nás v Libereckém kraji podpoří. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. S přednostním právem vystoupí pan místopředseda Pospíšil. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, tato debata je zde již takovým evergreenem a mrzelo by mě, kdybych se do ní také nezapojil, byť tedy v jiné roli. A děkuji panu kolegovi Skokanovi prostřednictvím vás, pane předsedající, za to, že mě také zmínil, že k této debatě již neodmyslitelně patřím, byť ne již z titulu funkce ministra spravedlnosti.

Já své stanovisko nezměním. Vystoupil jsem proto, abych podpořil stanovisko pana zpravodaje. Nechci zde ani tak vystupovat proti návrhu a proti konkrétnímu případu Libereckého kraje, který opravdu je specifický, a musím tady potvrdit slova některých debatérů, že pobočka v Libereckém kraji je v zásadě dnes plnohodnotnou justiční institucí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP