(11.00 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Pan kolega Hulinský je přihlášen do obecné rozpravy. - Faktická poznámka? Faktická poznámka, pan poslanec Braný.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Kolegyně, kolegové, pane ministře financí. Já jenom chci připomenout, že již jsme to tu projednávali, a teď zas ta diskuse kolem toho se točí, tak jsme řešili vždy financování sportu. A byl tady určitý závazek, tak jsem to já chápal, předchozím ministrem, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, kterému to patří, se tomu bude věnovat a předloží takový zákon. Zdá se mi to, že se asi věc nepodařila, a zase tady něco řešíme, tak nějak že se drbeme přes hlavu, a Ministerstvo školství v této oblasti spí. Pan ministr byl čilý, ale pan Dobeš, takový se nám tu pro sport každý rok asi, pane ministře financí, neurodí. Nebo myslíte, že jo? Že by bylo těch osm set, miliarda, do toho školství? Ale to si myslím, že nebyl ten závazek, který tady pan ministr v té době říkal.

Takže i můj dotaz směřuje víc na to Ministerstvo školství, ale jestli Ministerstvo financí tlačí i na to Ministerstvo školství, aby připravilo zákon, který by komplexně řešil financování sportu. Tolik můj dotaz a technická. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla faktická poznámka. Pan poslanec Petr Hulinský má slovo.

 

Poslanec Petr Hulinský: Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové. Jako sportovec, jako člen olympijského výboru bych chtěl říct dvě věci. Za prvé, myšlenka zcela jistě správná. Provedení zatím pokulhává. Každý z nás, co tady jsme, tak určitě sportu fandíme. Každý z nás, co tady jsme, tak se rádi ztotožňujeme s úspěchy českých sportovců, a každý z nás určitě chceme těm sportovcům pomoct. Bohužel jako osoby bychom si to přáli, jako Sněmovně se nám to zatím nedaří.

To znamená, já bych vás chtěl požádat, abychom tento návrh propustili do druhého čtení, protože jak tady vnímám atmosféru, a to napříč politickým spektrem, tak se rodí pozměňovací návrh, který by vše mohl vyřešit. A myslím si, že tento zákon si to druhé čtení s pozměňovacím zákonem rozhodně zaslouží, protože sportu bychom pomoct měli chtít všichni. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní pan poslanec Pavel Bém.

 

Poslanec Pavel Bém: Děkuji paní předsedkyně. Dámy a pánové, já jsem tady mnohokrát vystupoval pro podporu sportu a českého olympismu a také jsem tady mnohokrát vystupoval proti různým variantám a verzím návrhu loterijního zákona. Paradoxně si téměř nevzpomínám na jednu jedinou schůzi Poslanecké sněmovny, kdy bychom neměli na stole nějakou verzi, alternativu ať již v podobě vládních, nebo poslaneckých návrhů, návrhu zákona o loteriích a jiných podobných hrách. Jinými slovy, neustále se snažíme z toho zlatého vejce buď vydojit více, anebo najít ten nejlepší možný algoritmus, jak vyřešit prostě problém, že někdo někde vydělává na hazardu a že ty finanční zdroje, které z toho někdo získává, by měly jít na nějakou jinou, nejlépe bohulibou činnost.

Tak bych chtěl vyjádřit za prvé přesvědčení a víru, která se může zdát naivní, protože skutečně ten problém se zde táhne určitě nejenom toto volební období této Poslanecké sněmovny, ale už možná desetiletí. Tak chci vyjádřit víru, že tentokrát se nám to povede. Že tentokrát najdeme to nejlepší, co můžeme. K té podpoře sportu a olympismu.

Vzpomínám si na poslední debatu o přerozdělení loterijních výnosů, kdy, jestli se nepletu, a pan ministr Kalousek mě možná opraví, ale ty předběžné aproximace říkaly, že do sportu bude investováno v loňském, a tedy i letošním roce 7,5 mld. korun. Nakonec ten výběr dosáhl nějaké částky 5,8 nebo 5,9 mld. a ještě se ve finále ukázalo, tak jak upozornili mí předřečníci, že finanční prostředky se v reálném životě dostanou k těm sportovním oddílům nebo sportovcům olympionikům vlastně nikoliv na začátku nebo v průběhu roku, ale až na jeho fiskálním konci.

Já bych si dovolil upozornit na skutečnost, že Český olympijský výbor sdružuje olympijské sporty, byť jsou v něm dnes prostřednictvím svého místopředsedy zastoupeny i sporty neolympijské. Ale paradoxně ty neolympijské sporty dnes představují obrovskou sportovní masovou základnu. Čili moc prosím, aby ty nedokonalé parametry současného návrhu v tom průběhu mezi prvním a druhým čtením... Pochopil jsem, pane předsedo rozpočtového výboru, prostřednictvím paní předsedkyně, že se připravuje nějaký pozměňovací návrh, který by měl řešit nejenom ty technické nebo legislativní nedostatky tohoto návrhu, na které upozornila paní poslankyně Černochová, ale moc bych prosil, kdyby se zde pamatovalo nejenom na sporty olympijské, ale na sporty neolympijské, protože dnes představují obrovskou masovou základnu dětského sportu, sportu mladých, dospívajících lidí a zcela nepochybně nechceme podporovat jenom české olympioniky a českou reprezentaci v olympijských sportech, ale i v těch neolympijských.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. S faktickou poznámkou pan kolega Ploc. Prosím.

 

Poslanec Pavel Ploc: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Já tady vystoupím spíš ne jako poslanec, ale jako bývalý sportovec, protože všichni víme, že sport je celosvětový společenský fenomén, a máme kolikrát plnou pusu o tom, jak to tady budeme podporovat. Já vím, že ten návrh není úplně ideální, ale musím souhlasit s kolegou Bémem, že se můžeme o tom bavit v druhém čtení, a žádám vás o to, abychom postoupili tento návrh do druhého čtení. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Kolega Šlégr, prosím. Faktická poznámka.

 

Poslanec Jiří Šlégr: Tak já taky děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové. Samozřejmě je přirozené, že mi to nedá, abych zde vystoupil a již poněkolikáté vás požádal o podporu sportovců. Myslím si, že tady máme další jedinečnou šanci, a proto vás žádám, abyste to postoupili do druhého čtení, a pojďme debatovat, pojďme najít nějaký kompromis. Děkuju vám.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane kolego. Hlásí se ještě někdo do rozpravy z místa? Protože tomu tak není, obecnou rozpravu končím. Zeptám se: Pane zpravodaji, padl návrh na zamítnutí? Nepadl, dobře. Takže se můžeme zabývat přikázáním výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Má někdo jiný návrh? Protože žádný návrh neregistruji, tak o tomto návrhu můžeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s přikázáním předloženého návrhu k projednání rozpočtovému výboru? Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 256. Přihlášeno 143, pro 120, proti nikdo. Konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru, a tím končím projednávání tohoto bodu.

 

Před započetím dalšího bodu mi dovolte, abych ještě přečetl omluvy. Z dnešního jednání se ještě omlouvá pan kolega Dolejš z důvodu nemoci, paní kolegyně Marie Rusová z důvodu nemoci, paní kolegyně Soňa Marková z osobních důvodů a pan poslanec Jan Klán z osobních důvodů.***




Přihlásit/registrovat se do ISP