(10.30 hodin)
(pokračuje Vilímec)

Tím se dosáhlo toho, že obcí, kde se nezapočítává celý katastr, je pouze 57, nikoliv 278, jak to bylo původně zamýšleno. Jsou to obce velmi atypické, jsou to obce, které v roce 2008 - o tom mluvil pan ministr financí - získaly poměrně extrémně vysoké daňové výnosy. Některým obcím se zvedly daňové výnosy, resp. podíl na sdílených daních, deseti- až patnáctinásobně. Ony nejsou vinny tím, že se jim v roce 2008 zvedly tyto daňové výnosy. Samozřejmě nemohly ani předpokládat v roce 2012, že zákonodárce rozhodne o snížení těchto daňových výnosů do nějaké přiměřené podoby, přiměřeného vztahu k ostatním obcím.

Uvedl jsem již ve zpravodajské zprávě, že i přes snížení daňových výnosů každá z těchto obcí má větší podíl na daňových výnosech na jednoho obyvatele, než je průměrný stav obcí. V této velikosti mají většinou 12 tis. až 14 tis. na jednoho obyvatele.

Z těchto důvodů rozpočtový výbor a posléze i Poslanecká sněmovna vyčlenily ne tedy 15 mil., jak o tom mluvil pan poslanec Braný, ale 20 mil. korun na zamezení tvrdosti onoho zákona právě pro ty obce, kde dopad do jejich schopnosti krýt závazky, dopad do jejich rozpočtu, je poměrně tvrdý. Tato částka nebo tato pomoc není nějakou novelizací nebo nemá za cíl upravit stávající znění zákona o rozpočtovém určení daní, ale pouze kompenzovat, pouze zamezit onu tvrdost, která nastala v okamžiku, kdy se v minulém roce změnil systém započítání katastru obcím do rozpočtového určení daní.

Já proto nevidím skutečně důvod v tuto chvíli znovu otevírat novelou zákon o rozpočtovém určení daní. Nadto ten text je skutečně neaplikovatelný. Věřím upřímné snaze předkladatelů vyřešit ten problém, to v každém případě. Ale skutečně tímto způsobem se těžko někam posuneme. Proto jsem i z těchto důvodů dal návrh na zamítnutí návrhu zákona již v prvním čtení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Faktická poznámka - pan poslanec Václav Votava. Prosím.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Jestli to nemusí být faktická, ale může to být řádná přihláška?

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Přihlásil jste se k faktické, ale samozřejmě máte prostor také pro řádné vystoupení.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji. Já jsem ve svém vystoupení, které bylo minulý týden, řekl, že vidím určitou potřebu kompenzovat obcím, které přišly o podstatnou část daňových příjmů, i když si samozřejmě uvědomuji, že ony asi v roce 2008 naopak získaly právě tím, že měly velký katastr. Velká obec se asi snadno vypořádá s nějakým úbytkem daňových příjmů, ale obce, které mají 3 mil. daňových příjmů a přijdou o polovinu, se s tím asi vypořádávají těžko. Řekl jsem, že novela, jak je podána, a dnes ji tedy projednáváme, není ideální a je v ní řada nepřesností, není dobře zpracovaná. Řekl jsem ale také, že kompenzace 20 mil., která byla na základě pozměňovacího návrhu v rozpočtovém výboru vyčleněna pro určitou kompenzaci, a tedy i přiznání, že je třeba těm obcím trochu pomoci, také není systémová. Řeší jenom letošní rok. Možná příští rok to bude to samé, to nikdo ale neví.

Je třeba říci, že rozpočtové určení daní samozřejmě není spravedlivé a nebude nikdy spravedlivé, nevystihuje plně podmínky, ve kterých se jednotlivé obce a města nacházejí. To je zcela evidentní. Svého času se například uvažovalo o tom, že jedním z kritérií by byla i nadmořská výška. Od toho se potom upustilo. Možná že řada obcí, které jsou nyní postiženy právě výpadkem daňových příjmů, se nachází v takové nadmořské výšce, že by se jich to týkalo, ale to byla tehdy pouze úvaha.

Naším problémem je určitě problém množství obcí, které v České republice jsou. Je to asi necelých 6 250. Myslím si, že to je docela evropský unikát, možná po Francii, protože v řadě jiných zemí je počet obcí, rozumějme obcí, které mají radnici, mají starostu, jsou to samostatné obce, daleko menší a počítá se ve stovkách.

Já jsem si vytáhl přehled, kolik obcí v České republice je. Pro vaši představu, z celkového počtu 6 250 je 3 522 obcí, které mají méně než 500 obyvatel, a 467 obcí má méně než 100 obyvatel. Jsou obce, které mají také 18 obyvatel, 20 obyvatel, 30 obyvatel. Myslím, že to je asi těžko udržitelné i do budoucna. Tohle nastalo po roce 1990 - tehdy bylo asi 4 tis. obcí, dnes je to přes 6 250 -, kdy se obce vydělovaly, každý chtěl být samostatný, mít svého starostu a hospodařit si po svém. Jenže když vezmeme v úvahu, jaké jsou daňové příjmy nejmenších obcí, co z toho všechno dokážou, resp. nedokážou udělat, jaké investice z toho nedokážou udělat, tak je naprosto jasné, že takový stav do budoucna udržitelný není, když většinu jejich daňových příjmů v podstatě sebere plat starosty, pokud je ten starosta uvolněný, účetní administrativa atd. Takže co jim zbude na nějaký rozvoj? Jenže je to asi otázka velice citlivá, slučování obcí, ke kterému by to asi vedlo. Těžko si umím představit, aby se obce slučovaly na základě dobrovolnosti. To vidím jako neuskutečnitelné. Asi je to otázka příště ekonomických nástrojů, jak obce donutit, aby se slučovaly. Říkám, že je to velice citlivá a choulostivá otázka. Přijďte dnes a řekněte starostům, aby se sloučili. Tak vezmou hůl a poženou vás z radnice.

Takovou poznámku jsem chtěl říci k rozpočtovému určení daní. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Votavovi. Protože jsme v obecné rozpravě, tak se ještě ptám na vaše případné přihlášky. Žádnou nevidím, proto obecnou rozpravu končím. Budeme se zabývat návrhy, které zazněly. Nejprve zde byl návrh na zamítnutí, ale ještě dostanou jak navrhovatel, tak také pan zpravodaj, prostor pro závěrečné slovo. Mezitím přivolám naše kolegy do jednacího sálu.

Závěrečné slovo - prosím, pan kolega Babák za navrhovatele.

 

Poslanec Michal Babák: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, nebudu se opakovat. Již jsem tady tento týden hovořil k tomuto tématu. Nicméně velmi technicky a v rychlosti chci zareagovat především na pana zpravodaje, kdy nesouhlasím a musím se ohradit, že jsme nachystali jakýsi prázdný nosič. To, co tady zaznělo exaktně, tak ano, jsou tam technické problémy s některými slovy, je tam technický problém s účinností, ale rozhodně to není prázdný nosič. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP