(12.20 hodin)

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kuba Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, děkuji. Dovolím si vám představit v prvním čtení vládní návrh zákona o nakládání s některými věcmi využitelnými k obranným a bezpečnostním účelům na území České republiky.

Předkládaný návrh zákona nahrazuje stávající právní úpravu v oblasti bezpečnostního materiálu. Jeho smyslem je reagovat na vývoj v oblasti bezpečnostních technologií, poznatky z aplikační praxe stávající právní úpravy a také na mezinárodní závazky, jimiž je Česká republika v této oblasti vázána. Těžištěm předpokládané úpravy je zejména zajištění aktuální evidence bezpečnostního materiálu, přesné podmínky pro jeho zabezpečení a umožnění účinné kontroly nakládání s tímto materiálem. Aktualizován je rovněž seznam bezpečnostního materiálu včetně jeho členění. V souhrnu má předkládaná právní úprava za cíl zabránit nekontrolovanému shromáždění či jinému rizikovému nakládání s materiálem, který je využitelný k bezpečnostním a obranným účelům, a zajistit, aby s tímto materiálem mohly nakládat pouze osoby bezúhonné a spolehlivé, a vytvořit tak podmínky pro účinnou kontrolu stanovené regulace a celkově přispět ke zvýšení bezpečnosti území České republiky.

Dámy a pánové, prosím o propuštění tohoto materiálu do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji, pane ministře. Nyní bych měl správně vyzvat zpravodaje. Zpravodaj dorazil, pan poslanec Urban. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Milan Urban: Já vás poslouchám, pane místopředsedo, kolegyně a kolegové. Pan ministr myslím velmi podrobně seznámil Poslaneckou sněmovnu s obsahem tohoto zákona. Já myslím, že není žádný důvod vyjadřovat se k němu nějak zásadně kriticky. Je to skutečně norma, která má více technický charakter, a předpokládám, že bude přikázána k projednání hospodářskému výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které vidím pana poslance Hojdu. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane místopředsedo. Já osobně se domnívám, že se jedná o potřebný zákon, ale bohužel musím konstatovat, že se dotýká i oblasti, o kterou pečuje podvýbor, který vedu. Týká se to leteckých modelářů.

V případě, že by byl přijat tento zákon v tomto znění, jak je navržen, tak by prakticky letečtí modeláři zanikli, a proto při projednávání v hospodářském výboru počítám s tím, že projednáme pozměňovací návrh, který bude i tuto oblast řešit tak, aby to samozřejmě nevadilo předmětu tohoto zákona a současně to nelikvidovalo modeláře. Jedná se o to, aby modely, které se používají k rekreačnímu vyžití nebo jako hračky a nebo právě pro účely modelářů, byly vyňaty ze systému stejně tak jako vojenské prostředky. Tam se samozřejmě jedná o jiné systémy a jiné hračky, daleko větší, a jedná se o to, aby modeláři tímto nebyli postiženi.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji panu poslanci Hojdovi. Zeptám se, zda se do obecné rozpravy ještě někdo hlásí. Pokud tomu tak není, tak obecnou rozpravu končím. Zeptám se pana ministra, popřípadě pana zpravodaje, zda požadují závěrečná slova. Není tomu tak. Pan zpravodaj evidentně také ne. Takže se budeme zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru hospodářskému. Já se ptám, zda je zde jiný návrh. Žádný neregistruji.

 

Přistoupíme tedy k hlasování o tom, že tento návrh bude přikázán výboru hospodářskému.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má pořadové číslo 214. Přihlášeno bylo 152 poslankyň a poslanců, pro 117, proti nikdo. Konstatuji tedy, že jsme tento návrh přikázali výboru hospodářskému. Končím projednávání bodu 90.

 

Budeme pokračovat bodem

 

94.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 156/2000 Sb., o ověřování
střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů a o změně zákona
č. 288/1995 Sb., o střelných zbraních a střelivu (zákon o střelných zbraních),
ve znění zákona č. 13/1998 Sb., a zákona č. 368/1992 Sb., o správních
poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 891/ - prvé čtení

Opět prosím, aby se slova ujal pan ministr průmyslu a obchodu. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kuba Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, hlavním důvodem pro zpracování novely tohoto zákona o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechniky bylo vytvoření základních podmínek pro zacházení s některými druhy pyrotechnických výrobků tak, aby například ohrožení života, zdraví a majetku bylo minimální. Tyto povinnosti se ale nebudou vztahovat na výrobce při výrobě pyrotechnických výrobků podle zákona č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a báňské správě. Pyrotechnické výrobky se budou muset skladovat a prodávat v souladu s bezpečnostním označením na pyrotechnické výrobky a návodem k použití.

K zákonu bude vydáno nařízení vlády, kterým se stanoví způsob skladování a množství těchto výrobků, které lze umístit ve skladu nebo provozovně.

Navrhujeme, aby kontrolou pro zacházení s takovými výrobky byla pověřena Česká obchodní inspekce, která disponuje dostatečným počtem územně decentralizovaných pracovišť a má příslušné odborné znalosti dotčené problematiky.

K předkládanému návrhu zákona je navrženo odstranění výkladové nejednoznačnosti zákona v oblasti ověřování expanzních přístrojů, které jsou určeny pro průmyslové či technické účely. Výslovně se stanovuje, že ověřování nepodléhají tyto expanzní přístroje, jejichž režim uvádění na trh upravuje zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky.

Datum nabytí účinnosti tohoto zákona je stanoveno patnáctým dnem ode dne jeho vyhlášení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji a prosím pana zpravodaje, kterým byl určen pan poslanec Pavel Hojda.

 

Poslanec Pavel Hojda: Ano, děkuji. Jak již pan ministr sdělil, jedná se o novelu, která reaguje zejména na potřeby zabezpečení a realizace prodeje materiálu, který může, pokud není správně skladován a v potřebném množství, způsobit poměrně značné škody. Domnívám se rovněž, jak řekl i pan předkladatel, že je to zákon potřebný, a myslím si, že tak jak je připraven, nebude ani potřeba některých změn.

Doporučuji rovněž jako i organizační výbor, aby byl přidělen hospodářskému výboru.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Ptám se, kdo se do ní hlásí. Žádnou přihlášku neregistruji, takže ji končím. Zeptám se pana ministra a pana zpravodaje, zda si přejí využít práva závěrečného slova. Není tomu tak. Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání. Jak již bylo řečeno, je zde navrženo z organizačního výboru, aby tento návrh byl přikázán výboru hospodářskému. Já se ptám, zda je zde jiný návrh. Nevidím.

 

Budeme tedy hlasovat o tomto přikázání, tedy o přikázání výboru hospodářskému.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 215. Přihlášeno bylo 155. Pro 126, proti nikdo. Tento návrh byl přijat a my jsme tento tisk přikázali výboru hospodářskému. Končím projednávání bodu 94.

 

Budeme pokračovat zákony v prvém čtení. Je to bod

 

45.
Návrh poslanců Michala Babáka, Davida Kádnera a Kateřiny Klasnové
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 295/2012 Sb., kterým se mění
zákon č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení výnosů některých daní
územním samosprávným celkům a některým státním fondům
(zákon o rozpočtovém určení daní), ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 370/2011 Sb., kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani
z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 844/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že zde bylo navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení, nicméně mi bylo doručeno veto příslušného počtu poslanců, takže budeme pokračovat standardně. Upozorňuji, že stanovisko vlády vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 844/1.

Prosím, aby se slova ujal zástupce navrhovatelů, kterým je pan poslanec Michal Babák. Pane poslanče, prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP