(14.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, já vás musím přerušit, velmi se za to omlouvám. Ale protože je 14.30 hodin a je to přesně ta doba, kdy musí začít podle zákona o jednacím řádu ústní interpelace na předsedu vlády a členy vlády, přerušuji tedy projednávání tohoto bodu. Přerušuji jej v době, kdy jsme v rozpravě, v době, kdy hovoří pan poslanec Vít Bárta, a tedy bude prvním, kdo bude vystupovat v rozpravě, až bude opět otevřena k tomuto bodu. Přerušuji jej v době, kdy je přihlášena dále paní poslankyně Strnadlová a paní poslankyně Emmerová. Další přihlášky mi zatím doručeny nebyly.

 

Přerušuji tedy projednávání bodu číslo 7 a budeme se věnovat nyní bodu číslo

 

21.
Ústní interpelace

Interpelace jsou určené předsedovi vlády České republiky, vládě České republiky a ostatním členům vlády. Dnes jsme za účasti ověřovatelů vylosovali pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace nejprve na předsedu vlády pana Petra Nečase či na vládu České republiky, a to v čase od 14.30 do 16 hodin. Na ostatní členy vlády pak od 16 do 18 hodin. Seznamy poslanců podle vylosovaného pořadí vám byly rozdány do lavic.

Jenom bych s dovolením upozornila na omluvy, které jsem četla již ráno při zahájení dnešní schůze a týkají se omluv členů vlády. Čili zopakuji na úvod projednávání ústních interpelací, že z dnešního jednání se omlouvají: předseda vlády Petr Nečas, pan ministr Pavel Dobeš, pan ministr Petr Fiala, pan ministr Tomáš Chalupa a pan ministr Alexandr Vondra, pan ministr Kamil Jankovský. To byly omluvy, které jsem sdělovala již ráno, a mohli se poslanci rozhodnout pro to, zda podají, nebo nepodají za takového stavu svou interpelaci.

To bylo jenom zopakování a nyní dávám slovo panu poslanci Ladislavu Šinclovi, který byl vylosován na prvním místě, aby přednesl ústní interpelaci na předsedu vlády České republiky Petra Nečase. A je to ve věci špatných výsledků vlády České republiky.

Prosím, dámy a pánové, o klid, případně opusťte jednací síň, pokud nemáte zájem sledovat průběh interpelací. Slovo má pan poslanec Ladislav Šincl. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane nepřítomný premiére, velice mě udivuje, že jste před chvílí odešel, když jste mohl odpovídat na tyto interpelace. Nicméně dovolte mi moji interpelaci.

Za vaší vlády ODS veřejný dluh České republiky nastoupal až na neuvěřitelných 1,7 bil. českých korun, což je v současné chvíli téměř 44 % namísto 28 % hrubého domácího produktu v roce 2006, kdy vládla sociální demokracie. Tehdy byl veřejný dluh v absolutním vyjádření 802 mld. korun, to je dvakrát menší. Výsledky u hrubého domácího produktu jsou ještě hrozivější. Naše země chudne a spolu s ní se snižuje životní úroveň obyvatel České republiky. Jsme už řadu měsíců v recesi, ačkoli všichni naši sousedé vykazují několikaprocentní hospodářský růst. Například výsledky za první kvartál 2012 jsou: Česká republika minus 0,4, Slovensko plus 3 procenta a Polsko dokonce 3,6 % plus.

Jak je to možné? Jak je možné, pokud tato vláda skutečně dělá odpovědnou a správnou hospodářskou politiku, že všichni sousedé kolem nás rostou a mají kladný přírůstek hrubého domácího produktu, tak Česká republika ekonomicky klesá?

Vaše vláda na to reagovala návrhem na další zvyšování DPH, které dále zdraží veškeré potraviny, léky atd. Důsledkem toho je to, že rodiny s malými dětmi, senioři či osoby zdravotně postižené apod. začínají kupovat lacinější výrobky. Kupují málo kvalitní potraviny, jen aby přežili. Vláda se prostě rozhodla jít nadále cestou dalšího snižování životní úrovně obyvatel této země a takto rychle naplnit poloprázdnou kasu z peněženek těch potřebných. (Upozornění na čas.) Ptám se vás, pane premiére, proč to děláte.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Další interpelaci přednese pan kolega Jan Látka. Obrací se na předsedu vlády Petra Nečase ve věci hasiči.

Ještě než dám panu poslanci slovo, pan kolega Látka bude mít slovo, tak prosím všechny ostatní, kteří interpelují členy vlády, aby počítali s tím, že interpelace na předsedu vlády budou mít rychlejší průběh a hned poté na ně budou navazovat interpelace na členy vlády. Čili ne až v 16 hodin, ale pravděpodobně mnohem dříve.

Pan kolega Látka má slovo, prosím.

 

Poslanec Jan Látka: Vážený pane premiére, protože na interpelacích se s ministrem Kubicem již více než rok míjíme, obracím se v této záležitosti na vás. Bohužel, tentokrát jste nepřítomen zase vy.

Rozpočet hasičů by se podle střednědobého výhledu Ministerstva vnitra mohl do roku 2014 snížit z letošních 6,8 miliardy na 5,2 miliardy korun. Sám jsem dobrovolným hasičem a tento výhled vůbec není optimistický. Často konzultuji záležitosti kolem hasičů s jejich veliteli na různých úrovních a situace začíná být velmi vážná. Realita je totiž taková, že investice jsou dlouhodobě na nule a provozní prostředky se snižují. Škrty na platech hasičů, ke kterým se sáhlo, však tuto situaci nevyřeší. Nejhorší je, že připravované snižování rozpočtu znamená propuštění 3 000 hasičů, kteří jsou již nyní naštvaní a otrávení. Bohužel není vůbec jisté, že se propouštění vyhne výjezdovým hasičům.

Krácení rozpočtů profesionálů se nutně dotkne i dobrovolných hasičů. Pokud by počet profesionálních hasičů klesal a budou muset ještě více šetřit, lze očekávat, že to jen zvýší nároky na hasiče dobrovolné. Nic na tom nemění fakt, že počet dobrovolných hasičů rok co rok stoupá a i jejich odbornost se zkvalitňuje. Dalšími škrty v rozpočtu hasičského záchranného systému a přenesením jejich povinností na hasiče dobrovolné přesouvá stát své povinnosti v bezpečnosti občanů na obce a také kraje. Ne každá obec však na to bude mít.

Vážený pane premiére, berete občanům v obcích a na venkově malé školy, berete jim pošty. Neberte jim prosím ještě hasiče. Hasiči totiž nejen chrání životy, zdraví a majetky nás občanů v krizových situacích, jako je požár, dopravní nehoda, povodeň či jiná živelní pohroma. Hasiči jsou zejména v menších obcích mnohdy jediným garantem a organizátorem veškerého kulturního, společenského i sportovního dění. (Upozornění na čas.) Moc vás prosím, pane premiére, pomozte zabránit tomu, aby byly hasičské záchranné sbory paralyzovány a zároveň ohrožena i činnost hasičů dobrovolných. Moc tím pomůžete občanům této země. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to byla druhá interpelace, dostanete na ni samozřejmě v zákonné lhůtě písemnou odpověď.

A nyní prosím - paní kolegyně Jana Fischerová, která byla třetí vylosovanou, se vzdává své interpelace. Je tedy na řadě interpelace čtvrtá, vznáší ji místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek na předsedu vlády ve věci restituce. Pan místopředseda Sněmovny ve věci restituce se obrací na předsedu vlády. Prosím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, přeji vám dobrý den. Já vlastně přesto, že církevní restituce, nebo vyrovnání majetku, byly staženy z programu této Sněmovny, je evidentní, že ten problém trvá a do Sněmovny se vrátí. A proto já vlastně pořád jen opakuji dotaz, který už jsem tady i činil, a teď bych to chtěl udělat oficiálně jako součást interpelace.

Vlastně jde pořád o ty dva texty, které mám k dispozici. Jeden je odpověď premiéra Nečase na otázku, kterou jsme položili jako poslanci sociální demokracie v interpelaci písemné, kde jsme se ho ptali právě na nebezpečí prolomení únorové hranice roku 1948. A zároveň je tady dopis premiéra Petra Nečase prezidentu Václavu Klausovi, kde vlastně jednoduše slibuje, garantuje, že k prolomení hranice při vydávání majetku dojít nemůže. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP