(14.40 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

A já se tedy ptám pana premiéra, jak je možné, že v dopise, který adresoval nám, nebo v odpovědi, kterou adresoval nám 29. května, se mluví o jiných věcech. Mluví se o tom, že u posouzení otázky, kdy došlo ke ztrátě vlastnického práva, může definitivně dát stanovisko pouze soud. Upozorňujete na případy, kde v případě individuálních fyzických vlastníků v minulosti se stalo, že byl vydán majetek i před únorem 1948 pozbytý, a já se domnívám, že dnes celý kontext veřejné debaty ukazuje, že to prolomení možné je. Mně připadá, že vaše chlácholení prezidenta je v něčem zamlčováním skutečnosti, a žádám vysvětlení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji. Samozřejmě také vy obdržíte v zákonné lhůtě písemnou odpověď na tuto interpelaci.

Pátou interpelující je paní poslankyně Lenka Kohoutová. Ta svou interpelaci stahuje. Přicházíme tedy k interpelaci šesté, vznáší ji pan kolega Radim Jirout na předsedu vlády ve věci České republiky jako finančního centra. Ale pana poslance Radima Jirouta nevidím v jednacím sále, čili jeho interpelace propadá. Sedmou interpelaci vznáší pan kolega Radek John na předsedu vlády ve věci naplňování šluknovských opatření. Ani on není přítomen, takže též jeho interpelace propadá.

Pan kolega Ivan Ohlídal, osmá interpelace, se obrací na předsedu vlády ve věci růstu chudoby v České republice. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji, vážená paní předsedkyně.

Vážený nepřítomný pane premiére, já budu velmi stručný kvůli vaší opětovné nepřítomnosti při plnění svých ústavních povinností, to znamená při účasti na písemných i ústních interpelacích. Chci vám říci, že chudoba v České republice prudce narůstá. Lidí, kteří jsou pod hranicí chudoby, je v současné době více než 10 %. Politika, přesně řečeno asociální politika vaší vlády tuto situaci bude v budoucnosti jistě ještě zhoršovat. Proto vám chci položit dva dotazy, pane premiére. Neobáváte se, že v důsledku vaší politiky dojde ke zhoršení sociálního smíru, nebo že vůbec dojde k nepokojům v sociální oblasti? Neobáváte se, že někdy za tuto situaci v budoucnosti budete muset nést osobní zodpovědnost? Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla osmá interpelace. Obdržíte na ni, pane kolego, písemnou odpověď.

Dále s devátou interpelací předstupuje před Sněmovnu pan poslanec Karel Černý. Interpeluje předsedu vlády Petra Nečase ve věci církevních restitucí. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Černý: Děkuji za slovo, paní předsedkyně.

Vážený pane předsedo vlády, ve věci návrhu zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi často používáte argument, že o majetkovém vyrovnání s církvemi rozhodl Ústavní soud. Dobře víte, že nerozhodl, a už vůbec ne v podobě, kterou zde předkládá vláda ODS a TOP 09. Ústavní soud ale upozorňuje na jisté skutečnosti, že novým rozhodnutím nemohou vznikat nové křivdy. Ústavní soud dává přednost naturálním vyrovnáním před stanovováním náhrady a připomíná, že není nutné plné odškodnění, ale platí koncepce pouhého zmírnění, ne odstranění křivd. Zároveň Ústavní soud říká, že je potřeba dodržovat princip rovnosti občanů při odškodňování a nové odškodňování nesmí vyvolávat nové nespravedlivosti.

Proč vaše vláda předkládá takový návrh, který na jedné straně řeší církve a na druhé straně diskriminuje jiné občany České republiky? Jak vysvětlí ODS a TOP 09 restituentům z 90. let, že orná půda byla pro církve oceněna ve výši 44,50 za metr čtvereční, přičemž finanční náhrada za ornou půdu byla doposud 10 korun za metr čtvereční? Jak vysvětlí ODS a TOP 09 restituentům z 90. let, že za lesní pozemky je vyplácena finanční náhrada 27,70 za metr čtvereční, přičemž finanční náhrada podle zákona o půdě z roku 1991 byla okolo 9 korun za metr čtvereční? Děkuji za písemnou odpověď.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Ano, písemná odpověď vám samozřejmě bude v zákonné lhůtě doručena.

Nyní tedy prosím, s desátou interpelací o slovo pana poslance Miroslava Váňu. Obrací se na předsedu vlády Petra Nečase ve věci práce vlády. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážená paní předsedkyně, nepřítomný pane premiére, já musím říct, že má interpelace měla význam, byl-li by pan premiér přítomný. Přesto zde musím jako opoziční politik vyslovit zásadní nesouhlas s tím, jak vláda, jak předseda vlády přistupuje k plnění svých povinností, jak předseda vlády zachází s opozicí, jak předseda vlády zachází s Parlamentem České republiky. A ono to o něčem svědčí. Nemůžeme se potom divit, že na ulicích demonstruje 120 tisíc naštvaných, nespokojených lidí, 120 tisíc lidí, ano, plní Václavské náměstí, plní i náměstí ostatních měst a to je vizitka práce vlády. Vláda ignoruje občany, vládě totiž jsou lidé zcela ukradeni. Proto teď tady vidíme prázdnou sněmovnu. My si tady povídáme se zdí, povídáme si sami se sebou a pan premiér nechce slyšet, že předchozí vláda Mirka Topolánka poslala 90 mld. od ODS do kapes těm nejbohatším škrtem pera, když se snižovaly daně. A teď ty peníze chybí, teď je zapotřebí ty peníze vydolovat z obyčejných lidí, a proto je zapotřebí zvýšit sazbu DPH, proto je zapotřebí se pomstít vícepočetným rodinám, proto je zapotřebí se pomstít rodinám, kde je více dětí, samoživitelkám, proto je zapotřebí se pořádně pomstít důchodcům a nezvyšovat jim důchody a proto je zapotřebí nezvyšovat minimální mzdu.

Pane premiére, to vše takto lidé vnímají. A já jsem se chtěl s vámi podělit o to, jak lidé vidí vaši práci, a vy tady v té práci nejste. Vy nás tady necháte zcela opuštěné, zcela osamocené. Já se tedy ptám, pane premiére, když vám nezáleží na lidech, na pracujících, na důchodcích, na matkách samoživitelkách, na kom vám vlastně záleží. Oč vám potom jde? Jakou politiku vy děláte, pane premiére? (Předsedající upozorňuje na čas.) Pro koho pracuje tato vláda? (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla desátá interpelace. Pane poslanče, dostanete na ni odpověď písemnou formou.

Jedenáctá interpelace náleží panu poslanci Vítu Bártovi, ale není přítomen, čili tato interpelace propadá. Dvanáctou interpelaci vznáší pan kolega Adam Rykala na předsedu vlády Petra Nečase ve věci zvyšujícího se napětí ve společnosti. Pan kolega Rykala.

 

Poslanec Adam Rykala: Děkuji za slovo. Je tedy škoda, vážená paní předsedkyně, že zde není přítomen premiér na interpelaci ,a já bych vás chtěl poprosit, abyste do budoucna na interpelace zajistila jako předsedkyně Sněmovny, aby premiér byl přítomen.

Vážený nepřítomný premiére, pod tíhou reforem dochází k tlaku občanů České republiky na jejich reprezentanty na půdě Sněmovny, aby ventilovali jejich nálady, pocity a nervozitu, kterou vy a vaše vláda v těchto lidech vzbuzujete. Den co den lidé s neklidným pocitem čtou, co je čeká, co je nemine, o kterých zákonech se bude hlasovat a které vláda s vysokou pravděpodobností i přes odpor opozice, odpor Senátu a odpor prezidenta odhlasuje. Bouří se senioři, bouří se studenti a celé společenské vrstvy. Včetně té nejbohatší. Ale premiér Nečas dělá jako by nic.

Pane premiére, uvědomujete si, že jednoho dne se i vám pomyslné ucho utrhne a budete čelit mnohem větším problémům, než jsou romské nepokoje či protesty anarchistů? Uvědomujete si, že neustálé reformy a novely platných zákonů zvyšují rozčilení policistů, hasičů, doktorů či učitelů? Víte, že bez nich chod státu dlouho neudržíte?

Já jsem zde chtěl mluvit a chtěl jsem i reagovat na odpověď pana premiéra o tom, co bude dělat, když ve společnosti se více krade, lidé se cítí v ulicích nebezpečně, a je to asi způsobeno tlakem vlády na jejich kapsy, na jejich peněženky a nezbývá jim nic jiného, než krást. Já bych se chtěl zeptat pana premiéra, co udělá pro to, abychom se mohli cítit v ulicích bezpečně. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP