(18.00 hodin)
(pokračuje Bém)

Dámy a pánové, možná že v prvním výroku, citátu slyšíte to silné prohlášení ministra financí ze včerejšího dne. Možná že v tom druhém, kde slyšíme trávu růst, že přece nejde ani o tu skutečnou politiku, ale dokonce nejde ani o vnitrostranickou politiku, jde o prachsprostý byznys. Koneckonců o co jiného může jít v té české politické kotlině. Víte, nejsou to politici, kteří přišli s těmito výroky. Jsou to dva novináři, já jim teď naložím, které já považuji za chytré, vzdělané, a dokonce si jich vážím. Oba jsou novináři Hospodářských novin. Tím prvním je Jindřich Šídlo a tím druhým je Petr Honzejk. Já tady tyto citáty, respektive cituji z novinářských zdrojů především a hlavně proto, že z těchto výroků je patrné, kde leží pravda. Pravda se vůbec neodehrává tady v Poslanecké sněmovně, pravda se nevytváří ani v politických klubech, v těch zastupitelských klubech, ani na vašich grémiích. Ani na vašich grémiích. Ani na našich grémiích. Cítím se být součástí Občanské demokratické strany, protože moje srdce bije napravo. Vlastně ta realita se vytváří v redakci sdělovacích prostředků. Čili my dneska víme, že rétorika, jak se bude interpretovat, ne teď, teď už je to úplně jedno, ale jak se bude interpretovat otázka pádu vlády za měsíc, nebo kdy to sem přijde znovu, tak je především byznys a boj o Temelín, případně jiné státní zakázky, a že to tedy také je otázka blížícího se kongresu ODS a vnitrostranického puče.

Já se cítím být uražen. Mně se prostě toto nelíbí a chci se vás zeptat několika rétorickými otázkami, jestli to náhodou necítíte podobně. A teď je to jedno, jestli je to napravo nalevo, nebo nalevo napravo, anebo tedy uprostřed.

První rétorická otázka. Skutečně nejde o daně? Skutečně nejde o efektivní míru zdanění? Jde, nebo nejde vlastně o daně? Nebo tedy o co tady vlastně jde? Když se podíváme do sněmovního tisku, je tam zvýšení DPH o jeden procentní bod. Pan kolega Doktor má pravdu, že to není 1 %. Je tam zvýšení zavedení druhé sazby daně z příjmu fyzických osob, nebo není? Jak to tedy čtete? Jak vlastně vy ten sněmovní tisk čtete? Jak čtete rozhodnutí vlády a jak budete číst rozhodnutí vlády za x týdnů či měsíců, až sem přijde s návrhem o hlasování důvěře vládě?

Nezlobte se, já na to mám odpověď. Já ať čtu materiál zleva, nebo zprava, anebo zprava, anebo zase zleva, protože opravdu časoprostor se stává nepřehledným, odkud to vlastně člověk má číst a jak má člověk politickou situaci hodnotit, tak já tam vždycky najdu stejné číslo. A když jej srovnám s dnes existujícím číslem, tak já, nezlobte se na mě, já tam prostě vidím, a nezpochybnitelně vidím, že se jedná o zvýšení daní. A kolegové a kolegyně, kteří tady vystupovali přede mnou, ono to zní skutečně triviálně a možná, že by to našel ve sněmovním tisku i žáček první nebo druhé třídy základní školy, který už umí trošičku číst a umí počítat a umí velkou násobilku nebo už umí čísla, která se skládají ze dvou číslic prostě proto, že to tak je.

Takže jestli ministr financí říká, že vlastně o to vůbec nejde, a jestli dokonce novináři říkají, že o to vůbec nejde, tak nezlobte se na mě, tak nejenom že lžou a dopouštějí se mediálního interpretačního či politického interpretačního zločinu, ale obelhávají prosté lidi. A ti nejsou tak hloupí, to přece není možné. Vždyť přece dneska nikdo nemůže věřit tomu, že zvýšení DPH nezvýší ceny spotřebního zboží. Kolegyně Drastichová prostřednictvím pana předsedajícího a někteří další se o tom zmínili a můžeme se podívat do odhadu expertů, kolik to vlastně bude, o kolik se tedy ceny potravin zvýší. Přece není možné žít neustále v disproporci mezi mluveným slovem politika a realitou. Proboha, když už tedy zvyšujeme daně, tak přece musíme říct "ano, jde o daně, jde o zvýšení daní". A když už tedy jde o zvýšení daní, tak máme mít alespoň tu odvahu to neskrývat za nějaká náhradní témata, ať už to je vnitrostranická rozmíška, nebo dokonce rebelský puč uvnitř ODS a výsledky voleb blížícího se kongresu.

Dovolte druhou rétorickou otázku. Je možné a věříme implicitně obsažené tezi v návrhu, že ministr Kalousek míní nalézt 16,3 mld., respektive 13,4 mld., respektive 9,8 mld., respektive 7,6 mld. ... x miliard ve státním rozpočtu díky zvýšeným sazbám DPH o jeden procentní bod? A opět na to tady bylo odpovězeno. Letošní výběr DPH zcela jasně ukazuje, že situace se trošičku změnila, a je neuvěřitelné, že s touto argumentací zase přicházejí z mé strany po levici sedící poslankyně a poslanci za levicové politické strany. Já jsem si vymyslel ta čísla 9,8 nebo 7,6, protože ono je možné si vymyslet jakékoliv číslo.

Víte, ministr Kalousek, nebo respektive Ministerstvo financí se už opravilo. Ono nejdřív čekalo, že zvýšená sazba DPH v obou sazbách přinese těch 16,3, pak se opravilo, že to vlastně nebude 16,3, ale 13,4. Já si strašně dobře pamatuji, jak prognostici Ministerstva financí v čase, kdy do České republiky poprvé přišla hospodářská recese a s ní spojené náznaky krize. Jsem opatrný v konstataci, v jaké ekonomické situaci se vlastně Česká republika nachází, abych nebyl onálepkován experty a ekonomickými analytiky jako buřič, který škodí české ekonomice tím, že říká "ona je v krizi", protože víme, že nejjednodušší a nejzdravější, jak dostat ekonomiku z recese či z krize, je stimulovat podnikatelský sektor. A upřímně řečeno, i spotřebu domácností. A to tedy skutečně nemůžeme udělat tím, když donekonečna budeme papouškovat, v jaké se nacházíme dramatické krizi. Takže jsem opatrný v těch konstatacích, ale dobře si pamatuji, když v roce 2007-2008 do České republiky přišly první náznaky ekonomické recese, tak prognóza pro příslušný rok Ministerstva financí v odhadu HDP, na kterém byl postaven návrh státního rozpočtu, byla 4,1 % růstu hrubého domácího produktu. Za měsíc se Ministerstvo financí opravilo, že se trošičku spletlo a že to nebude 4,1, ale že to bude 2,1. No, přátelé, seknout se tedy o dva procentní body to už je síla, ale budiž, u prognostiků a ekonomických analytiků nebo expertů ministerstva. Ale víte, ono to za další měsíc nebylo 2,1, ale bylo to 0,9, za další měsíc už to byla nula a v konečném důsledku jsme se dostali, jestli se nepletu, do nějakého záporného čísla.

Já to říkám proto, že jsem jako na trní jako někdejší primátor hlavního města Prahy sledoval, seděl se svými kolegy a díval se, jak se mění ta křivka odhadu vývoje české ekonomiky. Proč? Protože samozřejmě na odhadu Ministerstva financí růstu HDP je přímo úměrně závislá tvorba krajských nebo municipálních rozpočtů. Takže abychom my mohli vytvořit nějaký seriózní odhad rozpočtu hlavního města Prahy, tak jsme si museli počkat na to, jak se bude tvářit Ministerstvo financí, takže tento rozpočet v návrhu hlavního města Prahy jsme asi třikrát nebo čtyřikrát upravovali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP