(Jednání pokračovalo ve 14.32 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, budeme pokračovat v našem dnešním jednání. Zahajuji odpolední zasedání Poslanecké sněmovny a budeme pokračovat v projednávání sněmovního tisku 659/3, tedy o návrhu zákona o důchodovém pojištění, který zamítl Senát. Jsme v rozpravě k tomuto tisku.

Dalším přihlášeným do rozpravy je pan poslanec Jiří Paroubek. Dostává nyní slovo. Oznamuji, že po něm je přihlášen pan poslanec Václav Votava.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, než budu mluvit na téma, které dnes projednáváme, chtěl bych se zmínit několika argumenty o vystoupení pana ministra práce Drábka, který tady hovořil o vládách, které umožnily podle něj přehnaný růst důchodů, a že v tom je problém, dnešní problém tedy vládní koalice, resp. problém státního rozpočtu. Já tento názor nesdílím a chtěl bych uvést pár argumentů.

Především předchozí pravicová vládní koalice udělala změny, daňové změny k 1. 1. 2008, které ve svých důsledcích znamenaly to, že odplynulo nějakých 80 nenávratně, každoročně 80 až 90 miliard korun daňových příjmů. Kdyby tuto částku měla tato koalice k dispozici, tak by se nepotácela v těch stamilionových schodcích státního rozpočtu, v kterých se potácí. A mohl bych pokračovat dalšími argumenty, ale možná že bych vám spíše přátelsky poradil u takovéhoto materiálu, kde je těžké obhajovat špatnou věc, příště možná se nenechat vyprovokovat k vystoupení, protože prostě pan předseda Sobotka měl velice přesvědčivé a silné argumenty a vy jste v tomto souboji jasně prohrál ne na body, ale K.O.

Projednáváme návrh, jehož cílem je zásadní změna spočívající ve významném omezení valorizace penzí pro roky 2013 až 2015, tedy na tři roky. Vláda je zřejmě přesvědčena, že čeští senioři si stejně jako zbývající část společnosti - což si zřejmě vláda myslí, já si to nemyslím - žijí výrazně nad poměry, že mají jaksi předplaceno, a tak z nich hodlá v následujících třech letech vytřást téměř 48 miliard korun. Velmi pravděpodobně to bude znamenat pokles reálných důchodů. Ne velmi pravděpodobně, ale jistě. Musím říci, že ze strany vlády jde o velmi těžký zásah do životní úrovně dvou a čtvrt milionu seniorů, který je v přímém rozporu s předvolebními sliby stran vládní koalice - ty strany byly tři a jsou tři, i když z jedné strany už zbyl jenom spíše derivát - a zejména s veřejně deklarovaným závazkem vlády, že zvýšení DPH v souvislosti s penzijní reformou bude seniorům kompenzováno právě valorizací penzí. Vláda české důchodce prostě obelhala. To je fakt zcela neoddiskutovatelný a je dobře, aby si to naši senioři velmi dobře pamatovali, až před příštími volbami do Sněmovny, které se pravděpodobně rychle blíží, některé tzv. celebrity s ročními příjmy v řádech milionů korun přijdou s akcí typu "oblbni dědka a bábu".

Navrhovaná změna valorizačního mechanismu bude při skokovém nárůstu životních nákladů důchodců v důsledku daňových experimentů této vlády znamenat propad reálných důchodů. Průměrný starobní důchod, jehož výše se dnes pohybuje kolem 10 700 korun, bude v příštím roce měsíčně téměř o 300 korun a v dalších dvou letech téměř o 200 korun nižší, než by byl v případě valorizace podle platné legislativy. Ty částky nevypadají nijak dramaticky, ale ve skutečnosti dramatické jsou. To v situaci, kdy velká část seniorů již dnes čelí vážným existenčním problémům v důsledku narůstajících nákladů na bydlení, zejména cen energií, rostoucích cen potravin či vládou naordinované zvyšující se účasti ve zdravotnictví, a kdy vláda se nestará ani o tržní prostředí.

Dám opakovaně jeden příklad. Před několika týdny moji spolupracovníci udělali nákup 19 položek potravinářského zboží v české, konkrétně ústecké samoobsluze, supermarketu, a v drážďanském supermarketu. Vyšlo z toho to, že nákup v české samoobsluze byl zhruba o třetinu dražší. Přitom důchody v Německu jsou dvaapůlnásobně vyšší než v České republice. Takže dražší nákup potravin a přitom v Německu výrazně vyšší důchody.

Samozřejmě kdybych nešel na ty věci do hloubky, když jsem přemýšlel o těch záležitostech, tak bych zcela jednoznačně řekl, že je to vina vyšší DPH u nás než v Německu. Máme zatím 14 %, v Německu je 7 %. Ale to mi nevysvětluje těch 7 % rozdílu mezi německou a českou sazbou DPH ten rozdíl zhruba třetiny. V čem to je? Je to prostě v monopolně vysokých cenách a v kartelech, které podle mého názoru prodejci uzavírají.

V relaci k platu máme podstatně vyšší náklady u nás než v Německu u energií, v bankovních poplatcích, u vodného a stočného, u internetu, mobilních telefonních hovorů. Prostě je tady drahota. To je největší problém současné doby. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP