(12.40 hodin)

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Já se chci jenom ujistit, že jsem dobře slyšel, vážený pane místopředsedo, kolegové a kolegyně. Pan ministr Drábek ve svém předcházejícím vystoupení kritizoval minulé vlády za to, že důchodcům přidávaly moc, že tedy zřejmě to přehnaly s valorizací penzí. Tato vláda dospěla tedy k názoru, že je potřeba důchodce zaškrtit, a rozhodla se tedy snížit valorizace důchodů.

Já bych tedy panu ministrovi Drábkovi doporučil, aby někdy také vyrazil mezi lidi, aby se jich zeptal, jaká je jejich reálná životní situace a s čím se ve skutečném životě potkávají. To znamená, jak se v minulých letech vyvíjely náklady, které jsou spojeny s životem důchodců. Vždyť přece pan ministr Drábek musí vědět, jak na důchodce dopadla deregulace nájmů, musí vědět, jak se projevilo to dramatické zrychlení ve zdražování léků v posledních letech. Dramaticky roste spoluúčast pacienta, a přece je statisticky jasné, že dominantním klientem našeho zdravotnického systému jsou lidé, kteří současně pobírají starobní důchod. A jakékoliv zdražování zdravotní péče, zavedení Julínkových poplatků, jejich zvýšení, zvyšování doplatků na léky je přece součást ekonomického tlaku zejména na seniory. Podívejte se na to a zeptejte se někdy seniorů, kteří bloudí mezi lékařem a lékárnou a marně se dožadují v příslušné lékové skupině léku bez doplatku! Zjišťují, že takových léků je ve skutečnosti stále méně, a to se zhoršilo zejména v posledních čtyřech pěti letech. Prostě náš systém sice důchodcům a lidem garantuje, že by měli na základě zdravotního pojištění získat léky bez doplatku, ale fakticky ten problém je velmi velký. Léky bez doplatku se v řadě kategorií nevyskytují, to znamená, i důchodci za ně musí platit doplatky. Tohle je reálný skutečný život, který absolutně neodpovídá tomu, jakou politiku valorizace penzí tato vláda připravuje pro příští tři roky.

Já se nedomnívám, že jsme důchodce v minulých letech přepláceli. My jsme valorizovali podle pravidel, valorizovali jsme podle vývoje inflace a ten jsme respektovali.

My neobviňujeme - a jako sociální demokraté jsme to myslím nikdy nedělali v minulých šest letech - pravicové vlády za to, že způsobily světovou hospodářskou nebo světovou finanční krizi. To bychom si skutečně nedovolili, ale určitě platí, že ideologie, kterou zastává TOP 09, myšlenky, které hájí ODS, tu světovou finanční krizi způsobily, minimálně ji urychlily. Když se podíváte na to, co pravice prosazovala a prosazuje a prosazuje i ve světě - deregulace, privatizace, daňový dumping, tohle všechno stálo na začátku současné finanční a hospodářské krize. Čili ano, pan ministr Drábek ani premiér Nečas světovou finanční a hospodářskou krizi nezpůsobili, ale myšlenky, které prosazují a stále hájí, stály na počátku otřesů, které ještě dnes zažívá světová ekonomika a ze kterých se těžko dostává.

Tahle vláda ale nese odpovědnost za naši domácí hospodářskou situaci a platí, že ke špatné hospodářské situaci státu přispěly dva faktory: za prvé ten vnější, to znamená hospodářská krize, a za druhé škrty Nečasovy vlády, daňová politika Topolánkovy vlády, která jí předcházela. Kombinace daňové politiky Topolánovy vlády a škrtů Nečasovy vlády nás dostala tam, kde jsme. Naše země neroste, jsme už řadu měsíců v recesi, ačkoliv naši sousedé vykazují několikaprocentní hospodářský růst. Jak je to možné? Jak je možné, pokud tato vláda skutečně dělá odpovědnou a správnou hospodářskou politiku, nezpůsobila krizi, tak jak je možné, že Polsko, Německo, Rakousko i Slovensko rostou, ekonomicky rostou, to znamená, mají kladný přírůstek hrubého domácího produktu, ČR ekonomicky klesá? To už nemůžeme svádět na naše okolí, to nemůžeme svádět na špatný vývoj německé ekonomiky nebo světovou finanční krizi. To, že my tady u nás doma máme hospodářské problémy, to je mj. důsledek chyb v politice Nečasovy vlády. Škrty a špatně nastavený daňový systém k tomu výrazným způsobem přispěly.

Zavádět druhý pilíř, na tom trvám a to je poslední věc, kterou chci ještě říci k vystoupení pana ministra Drábka, zavádět druhý pilíř v této hospodářské situaci, v situaci absolutní legislativní nejistoty kolem toho, jestli budou vůbec peníze na jeho financování - já jenom chci připomenout, že experiment s DPH zatím letos příliš nefunguje, že vláda počítala s tím, že vybere 15 % navíc na DPH, zatím vybrala zhruba 2 % oproti loňskému roku, čili předpoklad, že profinancujete druhý pilíř formou zvyšování DPH, tak se zatím v letošním roce nepotvrdil. A v této situaci, kdy lidem klesají reálné příjmy, kdy mají stále menší možnost si odkládat jakékoliv peníze stranou, tak zavádět druhý pilíř, to je koledování si o fiasko. A druhá věc je, jak je celá tato záležitost technicky připravena. O tom jsme tady v Poslanecké sněmovně také nic neslyšeli, možná ještě bude čas o tom mluvit, aby se nestalo, že budeme ve stejných problémech, jako byli lidé, kteří přišli na úřady práce na jaře letošního roku. To by bylo skutečně obrovské fiasko a myslím si, že by za to jednoznačně nesla odpovědnost vláda!

Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Vážení kolegové, já teď pravděpodobně se vám trochu omluvím, protože já teď jsem se tady domluvil s předsedkyní Sněmovny, že bychom potřebovali jednak svolat organizační výbor a teď ještě udělat aspoň malou schůzku nového, tedy rozšířeného vedení Sněmovny, tak mi dovolte, abych to udělal tak, že bych v této chvíli rozpravu přerušil a že bychom, tak jak tady vidíte jména na tabuli, pokračovali ve 14.30. To znamená, že nyní bych vyhlásil polední pauzu. Zároveň bych sdělil, že ve 13 hodin bude jednat organizační výbor Sněmovny a ve 14.30 budeme pokračovat tímto bodem tak, jak jsou přihlášeni do rozpravy řečníci.

Takže děkuji za pochopení, že tedy v této chvíli končím dopolední jednání, a připomínám - organizační výbor ve 13 a Sněmovna bude pokračovat ve 14.30 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 12.46 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP