(16.00 hodin)
(pokračuje Bárta)

A já říkám, že tento týden se na Správě železniční dopravní cesty připravuje velký podvod, velká krádež státních a evropských peněz za 8 mld. korun. Až se zase tady budeme za několik týdnů a měsíců bavit o tom, jak nebudou proplaceny další peníze z evropských prostředků pro netransparentní nakládání s finančními prostředky z Evropské unie, tady vás upozorňuji na to, co nás v dané věci čeká.

Nicméně to samo o sobě nestačí. Ono v této souvislosti je dobré připomenout i to, že svého času odborář Hradílek podal žalobu na určení platnosti vyhlášení výběrového řízení na pozici generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty, protože výběrové řízení na generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty proběhlo velmi netransparentním způsobem. To, že nám jinak koalice funguje, až na pár poslanců, na to už jsem také upozorňoval, jak z jedné strany Jurečko, tak z druhé strany významný představitel TOP 09 pan Jílek, předseda správní rady SŽDC, je namočen do těchto lumpáren, a na Správě železniční dopravní cesty je nicméně v tomto kontextu zajímavé především proto, že onen odborář Hradílek v momentu, kdy soud vyzval protistranu, aby doložila transparentnost provedeného výběrového řízení na generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty, tak proběhlo několik jednání s odbory pod vedením pana Jílka, na základě kterých nakonec za podivných okolností pan Hradílek onu žalobu stáhl. A já se ptám proč, když odborářský boss s dobrými odborovými právníky podá žalobu, proč v momentu provedení několika jednání pod vedením pana Jílka z TOP 09 s odboráři dojde nakonec ke stažení této žaloby. A je zapotřebí se v tomto kontextu ptát, respektive vážně zamyslet nad tím, že jestliže taková žaloba byla stažena, tak jestli takovouto žalobu nemáme řekněme z politické úrovně podat znovu.

Sečteno a podtrženo. Na Správě železniční dopravní cesty se tendruje za jednoznačně dumpované, podtržené ceny s cílem na vícepracích a nekvalitě díla dělat lumpárny do kasy kmotrů. Netransparentním způsobem, zcela netransparentním způsobem se vybral generální ředitel, který tyto aktivity podporuje, a je zapotřebí se ptát, jestli zde nedochází k nátlaku na odborové organizace.

Proto v tomto směru, vážená paní předsedající, navrhuji zařazení tohoto nového bodu jako prvního bodu. Bude-li již nějaký bod pevně zařazen, tak ihned za něj s výjimkou bodů návrhu pořadu schůze jako další bod této schůze.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců VV.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Prosím nyní pana poslance Josefa Novotného.

 

Poslanec Josef Novotný st.: Vážená paní předsedkyně, vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já také navrhuji zařazení nového bodu. Bod jsem nazval Informace ministra financí o přípravě legislativních hazardních her.

Nastává velmi závažná situace, kdy zákon o loteriích byl devatenáctkrát novelizován, devatenáctkrát jste ho novelizovali vy, Poslanecká sněmovna, nikdy to neudělala vláda. A teď se konečně chystá vládní návrh, který už prošel asi před měsícem vládou České republiky.

Já tedy zrekapituluji, proč to navrhuji. Současná situace vypadá tak, že po snížení zdanění, které prošlo díky iniciativě poslanců, takzvaná Farského novela, dochází v letošním roce k nedovýběru daní. Rozdíl proti tomu, co jsme prosadili do koaliční smlouvy, Věci veřejné, je rozdíl asi 3 mld. minus. V době škrtů chybí 3 mld. z hazardu, se kterými jsme počítali.

K čemu dál došlo? V současné době, letošní rok, došlo k svázání pupeční šňůrou starostů. Došlo tak k neuvěřitelnému efektu, kdy starostové jsou u některých her až 80 procenty z toho výnosu závislí na tom, aby hazard měli ve svých obcích, aby nedej bože dělali nějaké vyhlášky, které by hazard omezovaly. Zabil tak ministr financí a hazard dvě mouchy jednou ranou.

V současné době dochází k velmi závažnému jevu, kdy všichni pracovníci kontroly dostali výpověď, jsou velmi nejistí a ta mizerná kontrola, která se vykazovala jakýmisi 50 tisíci kontrolami vždycky ročně s nulovým výsledkem, teď ani nebude existovat, a jaký bude model od Nového roku, je otázka, protože ti pracovníci nemají jistotu a nevědí, jestli mají zintenzivnit kontroly, aby se zalíbili, anebo naopak se na to vykašlat, aby se zalíbili ještě více, aby se zalíbili těm kmotrům, kteří dirigují Ministerstvo financí legislativou hazardu, protože jak konstatoval Ústavní soud, a dovolím si to tady tvrdit a tvrdím to opakovaně, tak Ministerstvo financí porušovalo zákon a současná vláda se snaží toto porušování zakrýt.

Vláda odmítá zvýšení DPH, zdanění výher a zdanění provozovatelů. Mluvil o tom tady na minulé schůzi Vít Bárta, kdy čtyřstránkovým papírem, jakousi minianalýzou, úředníci Ministerstva financí říkají, že zdanit výhry by bylo velmi složité, zavést plátcovství DPH - mimochodem, tuhle úlevu nemá ani charita, loterijní společnosti ji mají - by bylo taky velmi složité na ty produkty loterijní a zdanění provozovatelů, jak jistě uvidíte brzy ten návrh tady ve Sněmovně, se taky nekoná. Takže to je další současný stav. To, že chybí peníze na sport, asi slýcháte všichni, to pro vás není nic nového. A vedle těch dosavadních povolovacích podvodů se nerespektuje ani výklad právní, se kterým Ministerstvo financí je už seznámeno a odpovídá obcím. Ten výklad spočítá v tom, že mezitím, když se vlastně ten hazard tak rozvolnil, že se z heren, kde měly být - v zákoně je napsáno - převážně výherní hrací přístroje, tak se tam nastěhovaly výherní interaktivní terminály, které představují horší než kasinový hazard, a prakticky vznikají kasina, nebo něco horšího než kasina, protože v kasinech je nějaká zákonná regulace, v těchto cukrárnách, benzinkách a různých doupatech není a tento tvrdý hazard je provozován prakticky kdekoliv. Zřejmě ty pračky peněz jsou velmi žádoucí, a proto jsou podporovány.

Takže to je současný stav, který tady máme. Co je nového? V současné době vláda čekala na odchod Věcí veřejných z koalice. V připravované vládní nové normě, která se jmenuje zákon o sázkových hrách, který má nahradit z gruntu zákon o loteriích, bylo 64 zásadních připomínek nevypořádáno. Vím, jak se Karolína Peake rozčilovala kvůli tomu za nás, ještě za Věci veřejné, že takto ten zákon nemůže být puštěný, dávali jsme svým kolegům různá ultimáta, že s tímto nebudeme souhlasit. Ejhle, puč číslo 2 a už tato norma v nezměněné podobě přišla. Chtěli jsme, aby byla sociostudie, která by vám, legislativcům, kteří o tom budou rozhodovat, přiblížila tu problematiku, aby vám řekla, proč máte hlasovat tak a nebo jinak. Ta sociostudie dodneška není a v podstatě nová norma ignoruje nálezy Ústavního soudu i stanovisko ombudsmana v tom, že se vlastně porušoval dlouhodobě zákon na Ministerstvu financí. Bez jakéhokoliv zdůvodnění naše vláda zvyšuje parametry hazardu pětkrát až desetkrát u vsazených částek, výher, jackpotů a tak dále a zavádí nový pojem - bezlimitní prohru, čili prohru teď prohraje bez jakéhokoliv už omezení, dřív to bylo zákonem dáno. Já se musím ptát, proč takto vláda plive na Ústavní soud, proč ho ignoruje, proč neřeší věci, na které byla upozorněna. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP