(16.10 hodin)
(pokračuje Novotný st.)

Vláda šla tak daleko, že dokonce popřela své usnesení týkající se nápravy, kterou měla vláda zjednat v omezení povolovacích podvodů úředníků Ministerstva financí a změnit povolení tak, aby byla v souladu se zákonem. Za přítomnosti Věcí veřejných vláda toto usnesení přijala a bez přítomnosti Věcí veřejných ho zase v tichosti zrušila jako jakési zmatečné a nepotřebné. To je důkaz, že krizi vlády vyvolal právě tlak Věcí veřejných týkající se hazardu.

Já bych vám přiblížil ukázku neschopnosti vlády v tom, že jsme jako jediní na světě, kteří nemají sociostudii dopadů hazardních her. Dva roky se Ministerstvo financí vymlouvalo, že tuto sociostudii nemůže z kapacitních důvodů zadat. Přes prázdniny najednou jakousi informaci pro vládu v této oblasti, která má nahradit, zavřít vám ústa všem, vytvořit dojem, že vláda má podklady, proč rozhoduje o řádovém zvýšení hazardu, tak že to z této sociostudie, kterou nikdo číst nebude samozřejmě, ale že cosi má. Já jsem si tu sociostudii, nebo informaci pro vládu, přečetl. V úvodu i v závěru je konstatováno, že systematicky nejsou data dopadu hazardu na společnost shromažďována, nejsou k dispozici. Před lety jsem se obrátil na ministra práce, kterým byl premiér Nečas, obrátil jsem s na ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, aby tyto databáze pro tuto studii se začaly sbírat, když jsme se v Senátu pokoušeli o nápravu. Tito ministři to systematicky neudělali, vymlouvali se na to, že je to vyhazování peněz nebo něco podobného, a teď neseme ovoce. Vláda není schopna tuto studii udělat a dalších několik let tato studie nebude, protože nejsou prvotní podklady.

Jenom takové úsměvné citování, protože tuhle informaci připravovali někteří i renomovaní psychologové, týká se spíš některých statistických údajů k dispozici z léčeben, čili není to nic, co by pojímalo jakoby ten společenský pohled, podklad pro vás, ale i po téhle stránce mě velmi zaujalo, že gambling podle této informace není závislost. Chybí tam proti závislostem fyzická vazba. Já znám mnoho hráčů a vím, že jejich fyzická vazba s automatem je doslova taková, že když se dotknou toho přístroje, cítí to vrnění, uklidní se, když vidí to blikání nebo zvukové efekty, tak je to pro ně vysvobození ze stresu, který mají v pauze bez hraní. Čili je tam fyzická závislost a ta studie je i po odborné stránce - já nejsem psycholog - špatná. V té studii chybí jakákoliv zmínka o ekonomice, o lobbingu, o souvislostech, o dopadech atd. Takže je to směšné! Je to směšné i proto, že vláda před měsícem přijala novou normu bez jakéhokoliv podkladu a teď narychlo jakousi informaci podivným způsobem někde získala.

Já se musím zamýšlet nad tím, proč selhává premiér. Já jsem vždycky kritizoval ministra Kalouska, který tady se mnou neustále bojuje o to, jak to tedy je, kdo je ten hlavní lokaj prohlubující závislost na hazardu v ČR, a musím říct, že premiér republiky dlouhodobě podléhá vlivu ministra Kalouska, ale ani lidsky nedrží slovo. Já jsem jako naivní představitel Věcí veřejných asi před rokem v těchto místech hovořil s premiérem o tom, jestli skutečně s tím hazardem něco uděláme, když už se nám velice ztuha podařila prosadit nějaká větička do koaliční smlouvy, a premiér mi slíbil: ano, mám vážný zájem s tím něco dělat. A já jsem mu, hlupák, věřil! Kdybych věděl, jak on nemá zájem - a já jsem hledal důvod, proč nemá zájem. Je to proto - a léta nic nedělá, když jsem se ho k tomu snažil donutit - protože pravděpodobně z hazardu také bere. Já jsem zjistil, je to od našeho poslance, bývalého poslance ze Zlínského kraje, že všechny politické strany z hazardu berou peníze na volby buď přímo, nebo spíš nepřímo slevami, o kterých budu mluvit ve svém dalším příspěvku. Čili tohle je situace, ve které i premiér Nečas je osobně zainteresován, protože je z toho kraje a z toho kraje se těch, jak já jim říkám, lokajů hazardu rekrutuje nejvíc. Když jdete po pozměňovacích návrzích, kterými se hazard v podstatě léta tady prosazoval a kterými si své daňové úlevy, které doteď platí v době úspor, tak vždycky to byli poslanci z této oblasti, kteří s hazardem a s velkou místní loterijní společností tamní spolupracují. Je téměř úsměvná dnešní zpráva z novin, kdy NKÚ upozornil, že dokonce Ministerstvo kultury dává peníze, asi milion, na opravu kasina.

Ještě konstatuji, že tedy informace pro vládu rozhodně nenahradí to, co vy byste potřebovali, s tím, že údaje nejsou. Jsem přesvědčen, že politická výměna policejního prezidenta souvisí s kauzami, které se vyšetřují, zejména s tou, na kterou jsme upozornili s kolegou Jarolímem, a sice nepovolené povolení, naprosto nestandardní, internetového hraní ministrem Kalouskem na odchodu z jeho ministerstva. Vyšetřování této kauzy má charakter zametání pod koberec i v současné době - a nedopusťte, když hazard vyhrál 19:0, aby se to stalo podvacáté! Já osobně pociťuji, že výměnou policejního prezidenta se stalo něco. Okamžitě jsme byli upozorněni, že pokud budeme vynášet, protože jsme účastníci toho podání a dáváme tam nějaké vysvětlení, budeme-li nějaké informace dávat ven, můžeme být trestně stíháni, a dokonce hazard jde tak daleko, že mně vyhrožuje za to, že jsem zde opakovaně v minulosti řekl, že hazard má na svědomí asi 600 sebevražd za rok. Tak za tuto číslici, pokud nedoložím 600 adres, tak mě hazard přes právníky, kteří pro ně dělají, bude žalovat. Čili takhle daleko dochází svoboda projevu v Poslanecké sněmovně, takhle daleko si dovolují lobbisté jít ve své snaze dosáhnout svého a se Sněmovnou si manipulovat, jak chtějí.

Já vás prosím, Sněmovna tuhle situaci zavinila, Sněmovna by ji měla napravit, a proto žádám o zařazení tohoto bodu jako prvního po již pevně zařazených bodech. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Jako první bod dnešní schůze, nebo první bod po již pevně zařazených? První bod po již pevně zařazených? (Ano.)

Pan kolega David Kádner je dalším přihlášeným. Prosím.

 

Poslanec David Kádner: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, předstupuji před vás s požadavkem o zařazení bodu na pořad 45. schůze - podání informace ministra Kubiceho ke kauzám, u kterých po odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho hrozí jejich odložení a reálné nebezpečí, že nikdy nebudou došetřeny.

Od roku 2010 jsme svědky postupného nadechování Policie ČR pod vedením plukovníka Petra Lessyho a rozjezdu ve vyšetřování nejrůznějších podvodů a korupčních kauz. V několika posledních měsících se výsledky práce policie pak dostavily v plném rozsahu a razantnosti, když postupně začala zasahovat i nejvyšší patra politiky. Veřejnost opět mohla začít věřit, že opravdu žijeme v demokratickém a právním státě, kde vypočítavost a šlendrián ziskuchtivých zástupců nejrůznějších firem napojených na nejvyšší patra politiky budou spravedlivě potrestány. Vývoj posledních dnů však jasně ukázal, že politické špičky vládnoucí této zemi se začaly bát o své zahřáté židle a uspořádaly úspěšný lov na policejního prezidenta, osobu, která patří k nejvyšším ochráncům pořádku v této zemi, a mluvíme-li o plukovníku Petru Lessym, pak to platí dvojnásob. Vždyť to byl právě on, kdo se často stavěl za řadové policisty, a byl to právě on, kdo se neváhal postavit nejvyšším politikům bez ohledu, co to bude v konečném důsledku znamenat pro jeho osobu. A já, stejně jako miliony daňových poplatníků, se musím ptát, co bude s kauzami, které se začaly prošetřovat, s kauzami, kde začala padat obvinění, a to obvinění velmi často vedoucí jako červená nit k nejvyšším zákonodárcům tohoto státu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP