(21.00 hodin)
(pokračuje Babák)

Církevním synodem z roku 1349 si církev přisvojila pravomoc ve sporech o církevní majetek. Zároveň již od 1. poloviny 14. století dochází k zavádění inkvizičních soudů.

(Několik poslanců, zejména z Věcí veřejných, stojí před řečnickým pultem a poslouchají řeč poslance Babáka, který pomalu s nápojem na řečnickém pultu předčítá svůj projev. Někteří si poslance Babáka i fotí.)

Církevní instituce získaly v průběhu 13. a 14. století významné vlastnictví v důsledku monopolního náboženského postavení katolické církve prosazovaného i za pomoci inkvizice, vynuceného placení desátků, zádušních darů, odpustků, kněží pak i z plateb za pohřby, svatby atd. Církev se stala největším ekonomickým vlastníkem v zemi. Často nedobrovolné získání majetků církví s hromaděním církevního majetku spojeného s malou péčí o potřebné vedlo k nespokojenosti s církví i v církvi katolické a ke vzniku husitského hnutí. Začátkem 15. století se v církvi vyskytovala hojnost korupce, závisti a pokrytectví a rostla snaha o očistu církve a omezení jejího majetku.

Roku 1412 Jan Hus vystoupil proti prodávání odpustků podobně jako 100 let po něm Luther. Výsledkem bylo, že již v lednu téhož roku byla nad ním vyslovena klatba a musel opustit Prahu. Roku 1420 husité zformulovali programový základ -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, promiňte, že vás přerušuji. Já jsem přesvědčena, že jednáte teď v rozporu s § 59 odst. 4, který říká, že poslanec má mluvit k projednávané věci. Chápu váš historický exkurz, dopustili se ho mnozí před vámi, ale přesáhl jste meze toho, co lze chápat jako mluvení k věci nebo nelze chápat jako mluvení k věci. Žádám vás tedy, abyste svou řeč směřoval přímo k projednávanému zákonu, k jednotlivým paragrafům, k tomu, co je opravdu předmětem našeho jednání.

 

Poslanec Michal Babák: Já se moc omlouvám, paní předsedkyně, při vší úctě, návrat církevního majetku ve výši přes 140 mld. korun myslím, že považuje... (Nesouhlas některých poslanců.) 59 mld. finanční a 72 mld. je to naturální plnění. (Nesouhlas předsedy vlády.) Takže necelých 140, omlouvám se, pane premiére. Ale v zásadě si myslím, že lze udělat takovouto exkurzi, aby si všichni mohli představit, o čem vůbec tady jednáme, jak církev fungovala a v jakém smyslu církev nějakým způsobem nabyla tyto majetky. A já myslím, že je to nezbytně nutné pro to, abych obhájil tady vyjádření nejen svoje, ale právě klubu Věcí veřejných, proč budeme podávat např. pozměňovací návrh, který nebude akceptovat finanční vyrovnání ve výši 59 mld. korun. Já si myslím, že tohle to k věci je. (Námitka zřejmě od paní ministryně, ke stolku stenografů nebylo slyšet.) Ale přihlašuje se k pozměňovacím návrhům, paní ministryně, a rozhodně se dělají technické úpravy, což obsahuje též můj přednes. Nehledě na to, že některé návrhy byly ve smyslu vrácení do druhého čtení. A já si myslím, že v žádném případě to není v rozporu s jednacím řádem. Protože já osobně si myslím, že mluvím k věci. A jestli si myslíte, paní předsedkyně, něco jiného, tak v tom případě nevím. Já nejsem tak zdatný jednacím řádem. Jestli se má hlasovat o nějaké proceduře, jestli mě necháte tady hovořit, nebo mně vypnete mikrofony, nejsem zdatný.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Já vám nevypínám mikrofon. Já jsem vám řekla, pane poslanče, že se domnívám, že se odchylujete od ustanovení zákona o jednacím řádu, příslušného paragrafu, a že vás žádám - nevypínám vám mikrofon, ale že vás žádám, abyste se věnoval tomu, co je předmětem našeho projednávaného bodu, tedy konkrétního návrhu vládního zákona.

 

Poslanec Michal Babák: Mně nezbývá nic jiného, než pokračovat, protože můj subjektivní názor je, že se věnuji bodu číslo 20, vládní novele zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi, sněmovní tisk 580 ve třetím čtení. Můj názor je, že dle jednacího řádu mám plné právo za Věci veřejné podle § 59 odst. 1 hovořit v neomezené míře ,a tím přednést stanovisko klubu. (Potlesk nejdřív několika poslanců Věcí veřejných, poté jednoho, poslance Bárty, který tleskal po celou dobu následující řeči předsedkyně Sněmovny.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, nikdo vám neupírá právo mluvit jménem klubu. O neomezené lhůtě jsme se bavili také, tu vám též nikdo neupírá. Upírám vám právo mluvit mimo projednávaný bod, což jsem přesvědčena, že toto musím jako řídící schůze učinit, protože jsem přesvědčena, že jste se prostě odchýlil od toho, co je tématem tohoto bodu. (K poslanci Bártovi:) Děkuji za potlesk.

 

Poslanec Michal Babák: Já se opět omlouvám, paní předsedkyně. Můj názor je, že historii církve je potřeba sdělit tady na plénu už jen proto, aby byl vykreslen obrázek vlastnictví této církve, protože jí navracíme majetek výše než 130 mld. korun. Takže jestli dovolíte, pokračoval bych.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, musím trvat na tom, co jsem řekla. Prosím, abyste se věnoval projednávanému bodu. Pokud tak nehodláte dělat, dejte prosím námitku proti mému postupu, kterým já odmítnu vás nechat dále hovořit.

 

Poslanec Michal Babák: Takže já se budu dále věnovat navrhovanému bodu -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová V tom případě je mi líto, ale jsem přesvědčena, že jste přestoupil ustanovení jednacího řádu. Prosím, dejte námitku proti mému postupu. Já vám odnímám slovo.

 

Poslanec Michal Babák: Jestli mi odnímáte slovo, v tu chvíli dávám námitku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. O této námitce proti postupu předsedající rozhodneme v hlasování, které je před námi. Přivolávám naše kolegy do jednacího sálu. Je zde žádost o odhlášení. Odhlašuji vás všechny.

Paní předsedkyně poslaneckého klubu Klasnová chce vystoupit. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem přesvědčena, že nebylo porušeno ustanovení jednacího řádu Poslanecké sněmovny, protože podle § 59 odst. 1 se sice Sněmovna může k projednávanému bodu usnést bez rozpravy na omezení řečnické doby, což se tady skutečně stalo, usnesli jsme se, že bude 10 minut. Usnesli jsme se také, že každý poslanec může vystoupit pouze dvakrát. Ale z tohoto usnesení je vyjmuto omezení řečnické doby na poslance pověřeného přednést věcné stanovisko poslaneckého klubu. A pan poslanec Michal Babák tady dlouze - a chápu, že pro někoho to je nepříjemné - dlouze zdůvodňoval to, proč Věci veřejné nezvednou ruku pro církevní restituce, pokud se neodhlasují naše pozměňovací návrhy. Takže já si myslím, že je to zcela v souladu s jednacím řádem. Ale samozřejmě vy jste dala návrh na hlasování, tak budeme hlasovat. Ale já jsem hluboce přesvědčena o tom, že je to v souladu s jednacím řádem.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Bude nejlepší, když o tom rozhodne Sněmovna, protože nekonečný spor bychom mohli vést x hodin a to myslím není v zájmu nikoho z nás.

Padla námitka proti mému postupu. O této námitce tedy rozhodneme v následujícím hlasování. Já jsem přivolávala naše kolegy do jednacího sálu, aby se mohli tohoto hlasování zúčastnit. Za malou chvíli toto hlasování bude započato. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP