(21.10 hodin)
(pokračuje Němcová)

O námitce proti postupu předsedajícího rozhodneme v hlasování, které ponese pořadové číslo 96, a já toto hlasování zahajuji a táži se, kdo souhlasí s námitkou proti mému postupu. Kdo je proti této námitce?

hlasování pořadové číslo 96 přítomno 176, pro 80, proti 94. Námitka nebyla přijata.

 

Budeme tedy pokračovat v našem jednání. O slovo se přihlásil nyní další v pořadí, a to pan poslanec Vít Bárta. Prosím.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, já myslím, že smysl obstrukcí byl právě naplněn. Pošlapání debaty, demokraticky vedené debaty na půdě Poslanecké sněmovny samo o sobě stačí k tomu, aby ne Sněmovna, ale Ústavní soud rozhodl o tom, jestli to, co tady v tuto chvíli probíhá, je, či není, je, či není v souladu s tím, jakým způsobem se mají schvalovat zákony České republiky. Já myslím, že smysl možná díky vám, paní předsedkyně, i oněch 130 mld. je tím vlastně zachráněn a myslím, že Věci veřejné už v tuto chvíli naplnily to, co chtěly, a já vám za to velmi a velmi děkuji.

Co se týče církevních restitucí, myslím si, že je zapotřebí v prvé řadě začít tím, že v tuto chvíli jestliže církve tady měly nějaký nárok na církevní restituce, tak je zapotřebí říci to, že ona atmosféra toho, kdy církevní restituce navrhl a bezesporu i prosadil vůbec až sem především Miroslav Kalousek, je samo o sobě velmi medvědí službou duchovním obcím v České republice, protože to, že církve dostanou peníze jako špinavý peníz vydírajícího Miroslava Kalouska, člověka, který narušuje ústavní pořádek České republiky, který vyhrožuje orgánům činným v trestním řízení, a to jak dramaticky a jak zásadně to dokáže, nám tady předvedl dneska ráno Petr Skokan konkrétními citacemi toho, jak uvažuje Miroslav Kalousek, tak to samo o sobě je tak zásadní a tak dehonestující, že upřímně církví v České republice lituji. (V sále je hluk, neklid.)

Druhou věcí je, a to je velmi zásadní, a vážená paní předsedkyně, mě velmi zajímá, jak se k tomuto postavíte, že koaliční poslanci zjevně narušili chování -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím o klid v jednacím sále. Prosím o klid v jednacím sále.

 

Poslanec Vít Bárta: Zjevně narušili chování a při projevu Michala Babáka a tímto způsobem podruhé z tohoto hlediska se Ústavní soud bude muset zabývat tou podstatou, kterou tady řešíme.

Za třetí, a v tomto směru možná nejzávažnější věcí je, jak nyní v tuto chvíli dále probíhá diskuse k církevním restitucím. Já zpochybňuji to, že mám právo na desetiminutový projev v okamžiku, kdy v tuto chvíli tímto způsobem probíhá jednání v Poslanecké sněmovně! (Předsedající: Pane poslanče, promiňte, prosím všechny, aby...) Žádám o nových deset minut! (Hovoří vzrušeně a důrazně!)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím všechny, aby zasedli do svých lavic a věnovali pozornost...

 

Poslanec Vít Bárta: Paní předsedkyně, vy mi nejste schopna zajistit pořádek k tomu, abych mohl mluvit k Poslanecké sněmovně!

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, nekřičte na mě. Takovou situaci Sněmovna zažila již několikrát, já opakovaně žádám pro řečníka klid, aby mu byla věnována pozornost, dělám to i ve vašem případě. (Poslanci diskutují v hloučcích, v sále je hluk, neklid, řečníkovi není téměř rozumět.)

 

Poslanec Vít Bárta: Já žádám o nových deset minut! (Smích ze sálu.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím, využijte těch dosavadních deseti minut, které máte. Prosím všechny kolegy, aby věnovali pozornost panu poslanci Bártovi!

 

Poslanec Vít Bárta: Já žádám, paní předsedkyně, o dalších deset minut a konstatuju, že v tuto chvíli dnes Poslanecká sněmovna České republiky zažívá jedno pošlapávání Ústavy za druhým. Nejdřív tady Miroslav Kalousek vyhrožuje policejnímu prezidentovi! (Hovoří vzrušeně, hlasitě.) Dokonce tady v Poslanecké sněmovně slyšíme to, že mají odstoupit oba! Šéf orgánů činných v trestním řízení, Policie České republiky. V duchu tom, že když pan premiér se zlobí na svého ministra, tak ten ministr stojí na stejné úrovni jako policejní prezident. Toto je jasné pošlapání Ústavy! Stejně jako je pošlapávání Ústavy svoboda projevu!

To, co se tu děje, je hanba! Je to velká hanba a mě velmi mrzí, že vy, která jste byla v tomto směru vzorem dodržování demokratických principů v této zemi, nyní řídíte takovýmto způsobem tuto schůzi.

Co se týče církevních restitucí, nicméně -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím o klid! Prosím o klid, posaďte se do lavic, věnujte pozornost panu poslanci.

 

Poslanec Vít Bárta: Nicméně k církevním restitucím je zapotřebí se vrátit v onom základním principu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, já vás ještě jednou všechny žádám, abyste věnovali pozornost tomu, jemuž bylo uděleno slovo. Prosím, posaďte se do vašich lavic... Prosím všechny! (Poslanci postávají v hloučcích a hlasitě diskutují.)

 

Poslanec Vít Bárta: Tak já bych si dovolil (vyčkává)...

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vít Bárta: Co se týče církevních restitucí, rád bych znovu připomněl základní parametry, které je zapotřebí vzít v potaz z hlediska toho, že církevní restituce v tuto chvíli jsou velkým nebezpečím pro státní rozpočet do budoucích let z hlediska možných arbitráží.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ještě jednou, dámy a pánové, všechny žádám, abyste hovory, které se netýkají tohoto problému, přenesli mimo jednací síň, věnovali pozornost řečníkovi, jemuž bylo uděleno slovo. Kdo nechce věnovat tuto pozornost, prosím, ať opustí jednací sál!

 

Poslanec Vít Bárta: Je velkým projevem demokracie, když i pan premiér je instruován předsedkyní Poslanecké sněmovny o tom, že by si měl jít povídat do kuloárů.

Já si myslím, že je velmi zásadní připomenout to, že řád německých rytířů, který žádá o dvě miliardy korun a jasně vyčíslil své požadavky, není zahrnut do církevních restitucí. A jednoznačně z tohoto hlediska hrozí, že řád německých rytířů bude arbitráží uplatňovat tyto peníze po České republice. Zákon o církevních restitucích je z tohoto hlediska jednoznačně velmi rizikový pro státní kasu, a proto je jednoznačně zapotřebí jej vrátit do druhého čtení a vyřešit tato zásadní rizika, která tento zákon má.

Stejně tak je zapotřebí se vrátit k protikorupčním rizikům tohoto zákona a je zapotřebí se ptát, proč v rámci ještě koaličních jednání bylo jasně řečeno, že bude na vládě hlasováno o jednotlivém majetku po jménech v souladu s jednacím řádem vlády České republiky, a proč Karolína Peake tento požadavek bez ohledu na to, že byla u toho, když se tato věc dojednávala, vzdala, nedodržela, a tím zákon o církevních restitucích vytváří zásadní korupční riziko špatné dohledatelnosti a prokazatelnosti individuální odpovědnosti za negativní, za neoprávněné vydání církevního majetku.

Vzhledem k tomu, co jsme tady v tomto směru zažili dneska dopoledne s panem ministrem Kalouskem, ve středu s panem ministrem Kalouskem a s paní Parkanovou k tématu individuální odpovědnosti, a toho, že se stačí schovat za nějaký posudek konkrétního ministerstva a na základě toho pan ministr Kalousek začne zastrašovat pana doktora Mazánka stejně jako policejního prezidenta, tak jednání o vydávání konkrétního majetku po jménech je dle mého názoru naprosto na místě. A i to je další důvod, proč by se měl tento zákon vrátit do druhého čtení a zapracovat tato protikorupční rizika do textu tohoto zákona. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP