Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
20. června 2012 v 10.00 hodin
Přítomno: 163 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 40. schůze Poslanecké sněmovny. Vítám vás. Prosím, abyste se zaregistrovali svými kartami. Prosím také, abyste mi oznámili, kdo máte kartu náhradní.

Teď vás seznámím s omluvami. Z dnešního jednání se omlouvají z poslanců: Vojtěch Adam - pracovní důvody, Jiří Besser - zdravotní důvody, Robin Böhnisch - zahraniční cesta, Jan Bureš - osobní důvody, Jana Drastichová - rodinné důvody, Martin Gregora - pracovní cesta, Jan Hamáček- bez udání důvodu, Otto Chaloupka do 13 hodin - bez udání důvodu, Radim Jirout od 11 hodin - zdravotní důvody, Alfréd Michalík - zdravotní důvody, Vít Němeček - bez udání důvodu, Vlasta Parkanová - zdravotní důvody, Adam Rykala - pracovní důvody, Josef Smýkal - zdravotní důvody, Pavel Staněk - zdravotní důvody, Pavel Svoboda - osobní důvody, Bořivoj Šarapatka - pracovní důvody, Ladislav Šincl - osobní důvody, Martin Vacek - zahraniční cesta, Radim Vysloužil - bez udání důvodu.

Z členů vlády se omlouvají: Petr Fiala - pracovní důvody, Kamil Jankovský - zahraniční cesta, Martin Kuba - zahraniční cesta, Alexandr Vondra - pracovní důvody, také se omlouvá pan ministr Drábek dnes i zítra z důvodu zahraniční cesty.

To byly omluvy, které jsem do této chvíle obdržela, a nyní bych vás chtěla informovat o návrzích, na kterých se shodlo dnešní ranní grémium. Prosím o klid.

Pan poslanec Hašek má náhradní kartu číslo 28.

Dnešní jednání bychom podle návrhu grémia zahájili body z bloku třetích čtení, u nichž byly splněny zákonné lhůty. Pořadí: body 71, 72, 82 a 81, jedná se o sněmovní tisky 615, 622, 594 a 580. Odpolední jednání bychom pokračovali body z bloku druhých čtení, body 18 a 21, poté bychom projednali volební body a dále se věnovali bodům 49 a 57, jsou to zákony v prvém čtení. Případně bychom potom pokračovali dalšími body z bloku prvních čtení. Pokud nebude námitka, o těchto návrzích bychom hlasovali o všech najednou.

Ale ještě vidím několik zvednutých rukou. Paní poslankyně Horníková se hlásila jako první. Pan místopředseda Sněmovny Zaorálek, pan kolega Stanjura, pan kolega Štětina. Paní poslankyně Zdena Horníková. Prosím.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Hezké dopoledne, dámy a pánové, vážená paní předsedkyně. Dovolte mi, abych přednesla návrh na zařazení nového bodu. Je to tisk 638, je to tisk, který bych poprosila zařadit do bloku třetích čtení jako první dnes. Je to novela zákona Státního fondu rozvoje bydlení. My jsme u tohoto tisku zkracovali lhůtu na projednání na 30 dnů. Tento tisk v tuto chvíli splnil všechny náležitosti, aby mohl být projednán ve třetím čtení, takže poprosím Sněmovnu o laskavost a zařazení tohoto tisku jako prvního v bloku třetích čtení dnes. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Pan místopředseda Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobré ráno, dámy a pánové, vážení kolegové. Já jsem dnes ráno nestihl jednání evropského výboru, protože jsem musel na schůzky vedení Sněmovny, takže mě to mrzí, že to nešlo stihnout. Vím, že se těch jednání účastnil premiér, a nechal jsem se informovat o tom, co na tomto jednání proběhlo. A dovolte mi, abych přesto se před vás postavil s žádostí, abychom se tomuto tématu dnes věnovali. A dovolte mi, abych se vám pokusil vysvětlit, proč ho pokládám za důležité.

Je možné, že vám v tom už připadám trochu fádní, když říkám, že to jednání evropského výboru nebo Evropské rady, která bude příští týden, bude důležité, a připadám si jako ten haličský rabín, kterému říkali: Tak jste předpovídal konec světa, a ono se nic nestalo. Dokonce jste předpovídal ten konec světa opakovaně a ono se nikdy nic nestalo. Není někde chyba? A ten rabín na to říkal: Není. Ono to pokaždé bezprostředně hrozilo a v poslední chvíli se nám to vyhnulo. A to není tak, že by se nic nedělo. Konec světa neustále hrozí. A nám se to daří vždy v poslední chvíli odvrátit.

Takže stejně tak si myslím, že je to s důležitostí Evropských rad. Já mám v této chvíli informace, podle kterých Rada bude opravdu mimořádně důležitá a bude se rozhodovat o dalším směřování Evropské unie.

Předseda Evropské komise (?) Van Rompuy má předložit zprávu, ve které má navrhnout čtyři bloky dalšího postupu, další integrace Evropské unie. Má to být integrace v té oblasti bankovní, to je to, jak se mluví o bankovní unii, monetární, má to být integrace v oblasti ekonomického vládnutí a bude velmi důležité, jakým způsobem členské státy Evropské unie se k tomuto návrhu postaví.

Vy víte, že tady jednou byla nedávno Evropská rada, na které se rozhodovalo o fiskální dohodě, a nejenom my opozice, ale i vládní strana byla velmi překvapena postojem, který premiér Petr Nečas vůči fiskálnímu kompaktu nebo fiskálnímu paktu zaujal. Takže když tady říkám, že nechci být zaskočen tím, co na této Radě se stane i ze strany České republiky, tak k tomu mám dobré důvody a příklady z minulosti.

Já si myslím, že velmi bude záležet na tom, jak se k návrhu, který tam má zaznít, pokud mám informace správné, ale já si myslím, že ano, jak se k tomu Česká republika postaví. Jde o to, že už v této chvíli se mezi členskými státy vedou rozhovory třeba těch like-minded countries, jak se jim říká, tedy podobně myslících, kterým vadí, že na dalším vývoji se chtějí podílet i ti, kteří na něm nemají úmysl skutečně participovat. Prostě jsou tady dnes názory některých, kteří jsou pro to, aby se EU rozdělila a jedna skupina postupovala rychleji, než druhá. Proto bude záležet na výsledku jednání příští týden. Jde o to, jestli další postup se bude odehrávat na bázi evropských smluv, anebo jestli skupina zemí začne pracovat mimo smlouvy a vlastně se takovýmto způsobem dvě rychlosti v EU potvrdí. Takže já jsem opravdu přesvědčen, že summit může vést historicky k tomu, že se Evropa rozdělí, anebo k tomu, že se členské státy dohodnou, že budou stále dále postupovat společně.

Jsem přesvědčen, že pro Českou republiku možné odmítnutí může mít tentokrát daleko vážnější důvody nebo vážnější dopady, než to bylo v případě fiskální dohody, protože v případě fiskální dohody tam vlastně o tolik nešlo. Tam jsme řekli, že budeme dodržovat pravidla a principy, a to, že se nepřipojíme, protože nejsme členy eurozóny, nemělo žádné dramatické dopady. Tady myslím bude situace jiná. Tady podobné odmítnutí může skutečně znamenat, že se octneme stranou zemí, které budou postupovat dále intenzivněji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP