(13.50 hodin)
(pokračuje Grospič)

Počátkem tohoto roku však došlo k určitému souznění, které našlo opodstatnění na svatováclavské pouti minulého roku, kdy našel otevřené, stejnou nótu a řeč s vedením římskokatolického kléru v České republice a vyzval jej k větší angažovanosti v oblasti sociální. Možná právě proto pan současný arcibiskup Duka připomněl, že ona sociální charita církve nebude zadarmo, že ji stát musí kompenzovat velkorysým darem zhmotněným ve 134 miliardách.

Václav Klaus podotkl 12. ledna, že v posledních dnech a hodinách na toto téma, kterými jsou církevní restituce, bylo naneseno tolik mediálního a politického balastu, že z toho jakákoliv racionální podstata věci vymizela, a proto nemá žádnou jednoduchou větu, kterou by něco takového mohl zareagovat, což se odehrává na české politické scéně a ve veřejnosti ze strany sdělovacích prostředků. Ale zároveň prezident, a tak to přiznaly i sdělovací prostředky, v poslední době v řadě otázek souzněl s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou. Bylo to zvláštní, ale nikoliv překvapivé. Kdo sledoval právě onen vývoj na české politické scéně, dříve zdaleka tak vstřícné postoje právě pan prezident nezastával a s Dukovým předchůdcem Miroslavem Vlkem v otázkách církevních restitucí léta společnou řeč nenacházel.

Vnímám jako opoziční politik onen posun pravice i pana prezidenta k souznění církevních restitucí. Možná že tu celou věc dokresluje vyjádření vedoucího správy majetku pražského arcibiskupství Karla Štíchy, který řekl, že právě třeba turistika je například jedním ze směrů, kterým bude katolická církev rozvíjet své podnikání, až získá zpět majetek na základě rozhodnutí vlády o církevních restitucích, a potom s povděkem kvitoval, že církev bude moci vstoupit do turistického ruchu poté, co vláda rozhodla předložený návrh v rámci koaliční dohody odsouhlasit a předložit Poslanecké sněmovně. A chtěl bych tady upozornit, že není tak jednoduché podle církevního práva nakládat s církevním majetkem. A možná se nabízí historická replika, proč o nepodstatném majetku, který má být církvi darován, nebude rozhodovat český stát, subjekty registrované v českém státu, ale jiný stát, církevní stát, Vatikán. Možná jsou to věci pomyslné, možná jsou to věci vážné a nutí nás k hlubokému zamyšlení.

Domnívám se, že církevní restituce, které veřejně odmítá drtivá většina občanů v České republice, nejsou v intencích zájmu České republiky. Vážně ohrožují suverenitu České republiky, prolamují právní kontinuitu s předválečným uspořádáním a ohrožují samu ekonomickou podstatu fungování českého státu. Zavádí se jimi nebezpečný precedens do českého právního řádu a oslabuje česká suverenita, svrchovanost českého národa i České republiky. Nemůže Komunistická strana Čech a Moravy, nemohu ani já předloženou normu podpořit. Budu hlasovat pro její odmítnutí.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, pan poslanec Opálka mi sdělil, že jeho projev je přes 20 minut. Tak mi dovolte, pokud nebudete protestovat, vzhledem k tomu, že čas se nachýlil, bych ukončil jednání Sněmovny v této chvíli a zároveň vám sdělil, že Sněmovna bude pokračovat ve středu v 10 hodin třetími čteními příští týden. Takže vám přeji příjemný víkend.

 

(Jednání skončilo ve 13.55 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP