(18.40 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Víte, ono je to docela absurdní, protože to je vlastně strategie, která u něho už vlastně vůbec není nová. Já si to pamatuji velice dobře, když jsme tady projednávali úřady práce, kdy vlastně podobně to vypadalo, že je třeba zkrátit maximálně čas na to, abychom se tím tady vůbec zabývali. Ono to vypadá, že čím jde o víc miliard, tím víc je třeba o tom méně mluvit. A zároveň dokonce, pokud si vzpomínám, tak pan ministr dokonce i navrhoval zkrátit lhůtu projednávání. Takže ta strategie pokud možno nevytvořit vůbec prostor pro debatu a pokud možno tady co nejvíc zaskočit, ta je u něho naprosto zřejmá.

Myslím, že to bylo 22. února tohoto roku, kdy pan ministr v televizi řekl, že žádné změny, žádné změny ve valorizacích důchodů se nechystají na ministerstvu. Za tři týdny to neplatilo. Tohle je opravdu pozoruhodná politická strategie. Zapírat nos mezi očima tak dlouho, dokud to jde, a pak se tvářit, že tahle debata tady je jenom takový obtížný hmyz, který je třeba pokud možno vydržet.

My na těch pracovních úřadech jsme se přesvědčili o tom, jak se můžeme spolehnout na ty profesionální schopnosti a odhady pana ministra. My už tady máme jednu pohromu díky němu. A je pro mě neuvěřitelné, že pan ministr, místo aby z toho vyvodil důsledky a odpovědnost z toho, co se děje těm lidem, kteří na pracovní úřady dnes přicházejí, a tam je prostě nečeká ani ten servis, který tam v minulosti byl, tak místo toho přichází s dalším experimentem, naprosto bezprecedentním v minulosti této země - snížením valorizací důchodů jen o třetinu inflace a třetinu reálných mezd. Což samo o sobě by si zasloužilo vlastní debatu, co to znamená.

Navzdory tomu, že se pan ministr snažil to tak všechno zkrátit a prostor minimalizovat, tak bohužel samozřejmě veřejnost se na to stejně dívá a sleduje to a komentuje to, takže tak úplně se to nepodařilo utajit a plán pana ministra naplnit, aby to tedy pokud možno ušlo pozornosti. A mně dokonce v průběhu dne docházejí maily a dopisy, kde mi píšou ti, kteří to sledují, co si o tom myslí. A musím říci, že stejně jako vystoupení a chování pana ministra, tak stejně bouřlivou pozornost vyvolalo vystoupení paní poslankyně Peckové, příslušné zpravodajky.

Rád bych vám přečetl jenom několik vět, abyste měli představu, jak tady tahle vaše strategie funguje ve veřejnosti. Protože ta slova, která tady paní poslankyně užila, že nemusíme umět naplnit peněženky, stačilo by naplnit jejich život - já jsem dostal na to takovouhle reakci: Šetřit na těch, kteří se museli skoro celý život uskromňovat, je od vás hyenismus extra kvality. Jak si to představujete - naplnit náš život? Budete nám snad dávat léky zadarmo? Nekvalitními potravinami, které jsou pro nás jakž takž dostupné? Nájemným a inkasem, které nás stojí 6000 měsíčně? A to nepočítám popelnice, které nás budou stát jednou tolik! Kulturou s jejími předraženými vstupenkami? Zkuste žít za 9800 měsíčně, a pak tam něco kvákejte o přizpůsobení! Proč se aspoň nepostaráte o to, aby zlodějny v této zemi byly vyšetřeny, aby zlodějům propadl veškerý majetek, i ten, co je napsaný na rodinné příslušníky? To by bylo najednou peněz! Proč například ministr financí Kalousek nedovede vybírat daně? Až padne ta vaše podvodná LIDEM koalice, budu oslavovat, i kdybych si měl půjčit od Providentu. A myslím, že už to dlouho trvat nebude! (Smích a potlesk poslanců ČSSD.) Občan Jan Peřina dává souhlas se zveřejněním svého názoru na výkon paní poslankyně Peckové.

Takže v tom čase, který jste nám takto stlačili, mi dovolte, abych vám řekl, proč si myslím, že je nehorázné, že takto bráníte té debatě. Protože si myslím, že předtím než budete takto šetřit na těch slabších 10 mld. v příštím roce a 20 mld. v roce dalším - to jsou poměrně velké peníze, to je vlastně součást fungování ekonomiky - tak jsme měli tady vést debatu o tom, kde to v této zemi vázne! (Stále důrazněji:) Ne to tady takhle hodit! Na tyhle lidi to prostě hodíme, oni to ponesou. Ale bavit se o tom, kde to vázne, ten ekonomický stroj!

Přečtěte si zprávu, kterou tady dneska předložil pan Miroslav Singer ráno - zprávu o vývoji inflace! O tom, jaký je vývoj, jaký je špatný výhled ekonomického růstu v České republice! Jak to? ptám se. To je přece důležitá otázka. Proč, když to srovnám s Polskem, Slovenskem, Maďarskem, nemluvím o Rakousku, Německu - proč u nás je růst nulový?

Další otázka kterou kladu: Jak to, že jsou tady nulové investice v této zemi? Prosím vás, ten CzechInvest, který jste tak pěkně rozbili, ten je úplně k ničemu dneska! Vy jste tyto zdroje podstatné pro růst toho státu rozbili! A vy to všechno chcete nahradit jenom tím, že si budeme o to víc utahovat opasky? No, my utahovat! Někteří si je budou utahovat! V tomto případě dneska se to týká především těch chudáků seniorů.

Rozumíte? Místo toho, abychom se bavili, čím to je, že stroj ekonomiky nefunguje, místo abychom hledali cestu, a když jsme v téhle situaci nulového růstu, tak se o tom bavit ve Sněmovně i s opozicí, protože hledáme cestu z krize a bude to možná delší proces a nebude to jenom otázka téhle vlády, u které nemáme jistotu, jak dlouho vydrží, tak o to spíš stálo za to diskusi otevřít. A ne tady lhát jako lže pan ministr Drábek do televize o tom, že nic nechystá, a pak tady přijít a snažit se všechny zaskočit a rychle to projednat, aby se o tom ani moc nemluvilo!

Opakuji, je to 10 mld. v roce příštím, 20 mld. v tom dalším. A vy to chcete takhle sfouknout a tváříte se, že ti lidi to nějak přežijí.

Já si prostě nedovolím a připomenu vám to, co vím já. A především mně vadí, že pan ministr Drábek pokračuje stejně jako vlastně i ti ostatní v tom, že o tom s těmi, se kterými by se měl bavit, se o tom prostě nebaví! Jako se v tomto případě odmítal bavit s těmi organizacemi, které seniory reprezentují, jak se měl minimálně snažit o vytvoření nějakého smíru ve společnosti, která není v jednoduché situaci, tak on se na ně prostě vykašlal! Protože by mu řekli, že v této zemi se mluví o růstu nákladů 15 % v tomto roce, co se týče spotřebního koše, bydlení. Vezměte si, jak se vyvíjí bydlení. Jak prostě seniorům rostou ceny bytů! A vy tyto zvýšené náklady jim pomůžete řešit touto valorizací, která je samozřejmě naprosto nedostatečná. Vy jste se vůbec s těmi lidmi o těch věcech vážně nebavil. Pravděpodobně je to pro vás jednodušší, protože pak byste těžko vůbec nějak argumentoval. Takže jste se pokusil nám tady předložil materiál, který je neprojednaný, ve kterém jste vůbec opustil požadavek základního sociálního smíru, a tvrdíte, že to je odpovědný přístup k zemi.

Já se domnívám, že to, co předvádíte, je pokračování té politiky válcování, kterou tady předvádíte celou dobu. Ani to poslední hlasování důvěry vládě, ve kterém se ukazuje, že podpora pro vaši politiku i tady ve Sněmovně se ztenčuje, jako že veřejnou podporu má minimální, vás nedovedlo k tomu, abyste změnili styl politiky tady v parlamentu.

Já se domnívám... Opozice má omezené možnosti, jak tomu čelit, a to, co tady předvádíme, není žádná obstrukce, to je podle mě pouze ten minimální prostor, který se snažíme využít k tomu, abychom vám řekli, že tahle politika je proti zájmům nejen seniorů, je proti zájmu státu, a je dokonce i proti demokratickým principům fungování této země! (Potlesk poslanců ČSSD.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP