(18.30 hodin)
(pokračuje Kováčik)

Já si nemyslím, že by mohla platit nějaká obrácená rovnice. Tak to prostě je. Chci říci, že ti z vás, kteří budou hlasovat pro zpomalení valorizace, pro snížení reálné hodnoty důchodů, nevidí a nebo nechtějí vidět do domácností našich penzistů, nechtějí vidět na jejich starosti, na rozhodování, jestli prvně zaplatit nájem, léky nebo jídlo, nechtějí vidět, že mnozí, a jsou to desetitisíce penzistů, jsou na hranici nebo pod hranicí bídy. Rozhodnutí, které se zde učiní v souvislosti s tímto návrhem, pošle k této hranici nebo pod tuto hranici další desetitisíce, možná i o řád více lidí, kteří této společnosti celý život odváděli poctivou práci a v době, kdy si mají, často stíhaní nemocemi, které si například mohli přivodit i při výkonu některých těžkých povolání, užívat zaslouženého odpočinku, bojují o přežití. Vy jim vidíte pouze občas a pouze do peněženek, když potřebujete nějakou korunu z bídného příjmu, který mají ještě vytáhnout ještě nad to, co jste vytáhli prostřednictvím zvýšeného DPH na potraviny, na léky, na kdeco. Možná proto, abyste měli na církevní restituce, možná proto, abyste měli na některé jiné výdaje, například na financování některých zahraničních misí, a co já vím co všechno je ještě vaším motivem, proč zrovna skupinu, která se nejméně může bránit, obíráte, a obíráte je systematicky.

Chci říci, a tím končím, poslanecký klub KSČM v žádném případě nemůže něco takového podpořit. A byť možná budeme přehlasováni, tak vidíme i dále do budoucnosti, a pokud jde o tu vzdálenější budoucnost, myslím si, že pokud bude třeba něco napravovat, tak tohle v první řadě. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní pan poslanec Jeroným Tejc. Takto jsem já viděla přihlášky. Jak se domluvíte, je na vás. Já reaguji na to, jak se kdo přihlásil. Poté paní poslankyně Klasnová. (V sále je velký hluk a neklid.)

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych znovu a velmi jednoduše zopakoval, co se stane, když schválíme tento zákon, který připravil pan ministr Drábek a který podporuje vládní koalice.

Jednoduše řečeno, když se zvýší ceny o tisíc korun, tak za současného stavu, toho ideálního stavu, by důchodci alespoň zpětně získali k důchodu tisíc korun. Vláda navrhuje, zjednodušeně řečeno, byť to samozřejmě při výpočtech může dopadnout lehce odlišně od propočtu, který tady řeknu, aby při zdražení o tisíc korun měsíčních nákladů tito důchodci získali přibližně 330 korun. Navíc si musíme uvědomit, že faktická částka nebude ani 330 korun, bude třeba 200 nebo 150, protože zdražení léků, potravin a dalších, které důchodci nakupují, bude výraznější než průměrná inflace, do které se započítává cena aut a lokomotiv.

Já se docela divím - a možná to tady bude příště, že by v rámci zkvalitňování našeho sociálního zákonodárství tady pan ministr Drábek navrhl povinnost veřejné služby pro důchodce, aby si také odpracovali jako ti nezaměstnaní to, že dostávají důchod, že dostávají nějaký bonus, nějaký nadstandard. Já myslím, že tohle prostě vede tímto směrem.

Pan ministr Drábek tady hovořil o tom, že dělá vláda opatření, aby to příště nebolelo víc. To je to klišé, které tady stále slyšíme. Mám pocit, že vláda dělá přesný opak, že to bude bolet víc, protože státní dluh stoupá a vy ještě k tomu brzdíte ekonomiku. Vy se ještě chcete proškrtat do Řecka. Tam neustále škrtali a ekonomika klesla. Když ekonomika klesla, vybralo se méně daní. Když bylo méně daní, bylo potřeba více škrtnout. A tak se to opakovalo, až se postupně škrtne celé Řecko. A vy nás do toho Řecka tímto způsobem vedete. Protože si uvědomte, vážené poslankyně a poslanci vládní koalice, že to, že důchodce bude mít 300 nebo 500 korun víc ve své peněžence znamená, že těchto 300 nebo 500 korun ihned utratí. Pošle je zpátky do ekonomiky. A rozhodně se ekonomika nebude tímto způsobem poškozovat. To, co děláte vy, že necháváte více peněz těm, kteří mají nad 100 tisíc korun měsíčně, a ti lidé ty peníze neposílají do ekonomiky zpět, většinou v této době se rozhodli spořit, a to jsou peníze, které rozhodně žádný růst ekonomiky nepodpoří.

Pan premiér Nečas nedávno prozřel a říkal, že je potřeba podporovat prorůstová opatření. Mám pocit, že sice konečně pochopil, že cesta vlády, která dusí ekonomiku svými kroky, není správná, ale tento zákon je v rozporu s tím, co nám pan premiér Nečas sděloval.

Dámy a pánové, je potřeba, abyste se zamysleli také nad tím, kam jsme to dopracovali, když se lidem v České republice, kteří bydlí 20, 30 nebo 40 kilometrů od hranic, vyplatí jezdit do Rakouska nebo do Německa při svých platech nakupovat jídlo. A vy chcete, abyste ještě ty, kteří dnes mají důchody, se kterými sotva vyžijí, více podrazili v tom, jakým způsobem žijí. Myslím, že to není důstojné a není to správné a není to nutné. Zamyslete se nad tím! (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Tejcovi. Nyní paní poslankyně Kateřina Klasnová. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych pouze stručně zrekapitulovala postoj klubu Věcí veřejných k této novele zákona.

Věcem veřejným se sice podařilo prosadit do dohod před vládním rozpadem, že nedojde ke zmrazení důchodů, avšak vláda svému závazku v rámci důchodové reformy o zavedení slíbeného principu mezigenerační solidarity nedostála. O mezigenerační solidaritě tady hovořil už i můj kolega. Znamenalo by to, že by mohly děti odepsat 1 % ze svého sociálního pojištění svým rodičům. Znamenalo by to ve finále zhruba 200 korun měsíčně k důchodům právě zhruba plus minus 200 korun, o které nyní důchodci právě kvůli sníženému růstu důchodů přijdou. Tím současný vládní kabinet nedodržel garanci, která je mimo jiné přislíbena v programovém prohlášení vlády i v dodatku koaliční smlouvy. Ve svém programu ji má rovněž strana TOP 09. Pan ministr Drábek zde hovořil o programu TOP 09, ale jaksi pozapomněl na jeden velmi důležitý bod v programu TOP 09, a to že tato strana slibovala na zavedení mezigenerační solidarity ne 1 %, jak se to objevilo v koaliční smlouvě, ale dokonce rovnou procenta dvě z pojistného.

Z důvodu nedodržení tohoto vládního závazku klub Věcí veřejných bude hlasovat pro zamítnutí tohoto zákona v prvém čtení, a pakliže projde tento zákon do druhého čtení, jsme připraveni načíst pozměňovací návrh, který se týká právě mezigenerační solidarity. (Potlesk poslanců VV.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní pan kolega Zaorálek. Prosím. (V sále je stále hluk!)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Přeji dobrý večer. Dámy a pánové, já jsem si všiml, že pan ministr ve svém závěrečném slově projevoval určitou nelibost nad tím, že některá vystoupení byla jako kdyby vůči němu osobní a osobně zaměřená. Já jsem samozřejmě nikdy neměl ve zvyku používat argumentu ad hominem, tedy ve vystoupení ve Sněmovně, a nebudu to činit až dneska. Ale přiznám se vám, že si také kladu otázku, kdo je vlastně pan ministr lidsky, když ho vidím, jak tady zdůvodňuje ono předložení této novely zákona o valorizacích důchodů tím způsobem, jak to vysvětloval do médií, že to udělal takto překvapivě proto, aby se zabránilo obstrukcím a aby se zabránil a zmenšil prostor pro to komplikovat dnešní projednávání. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP