(18.20 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Rok 2011. V roce 2011 došlo k posunu. ODS a TOP 09 opustily volební slib, že se důchodová reforma nedotkne stávajících důchodců, protože se rozhodly důchodovou reformu financovat zvýšením DPH. A jestliže se rozhodly důchodovou reformu financovat zvýšením DPH na potraviny a léky, zvedly DPH z 10 na 14 %, tak se to přirozeně důchodců dotklo, protože důchodci kupují léky, důchodci kupují potraviny, platí vodné a stočné. A tohle všechno vláda zdražila. Čili tady byl porušen v roce 2011 první slib, který pravice dala před volbami, to znamená, že stávajících důchodců se důchodová reforma nedotkne. Ale v roce 2011 ještě pravice tvrdila, že zvýšené DPH pokryje valorizace. To je rok 2011. Říkáte - zvýšené DPH pokryje valorizace.

A jsme v roce 2012. Dochází k další změně. Už neplatí, že zvýšené DPH pokryje valorizace, ale pouze jednu třetinu růstu cen pokryje valorizace. Čili takto vypadá realita a takto vypadá konfrontace reality se sliby, které dávaly pravicové strany před volbami v roce 2010, a s tím, jak postupně měnily své názory v těch uplynulých dvou letech.

Myslím, že to je naprosto zřejmé a přesně to ukazuje na to, jaká byla zvolena salámová metoda při prosazování těchto změn, které vedly k výsledku. A na konci je převod části peněz do soukromých fondů v rámci důchodové reformy. Čí to naplní peněženky? Já nevím, čí to naplní duši, ale je jasné, že to naplní peněženky správců těch důchodových fondů. Výsledkem číslo dva jsou vyšší penze pro ty bohatší a nižší vyměřované důchody pro důchodce s průměrným příjmem. Nevím, čí to naplní duši, ale nepochybně to naplní peněženky těch bohatších. A za třetí. Výsledkem je v tuto chvíli destrukce schématu valorizace důchodů. Tady se bavíme také o důsledcích vládních reforem. Přece by v letošním roce nedošlo - nedošlo by - k takto vysoké inflaci, která možná bude 3,5 %, to zdražení, nedošlo by k takovému zdražení potravin a léků, kdyby vláda svými reformami nezvýšila daň z přidané hodnoty.

Čili vláda reaguje a musí reagovat na důsledky vlastních takzvaných reformních kroků. A jestliže pan ministr Drábek si tady stěžuje na to, že je na důchodovém účtu deficit... A loni to bylo 40 mld. korun, loni skutečně rekordní částka v historii země, nejvyšší schodek na důchodovém účtu. To je pravda, průběžný důchodový systém se po šesti letech pravicové vlády dostal do největšího schodku v historii. To je potřeba stále opakovat dokola, protože to je realita. Tak je také potřeba si uvědomit, proč roste dramaticky počet důchodců v letošním roce. Prostě proto, že vláda loni provedla takzvanou malou důchodovou reformu a vyhnala - doslova vyhnala - do předčasného důchodu několik desítek tisíc lidí. Hovoří se až o 40 tisících důchodců, kteří uspíšili své rozhodnutí o tom, že odejdou do důchodu, právě proto, jak vypadá takzvaná malá důchodová reforma. To je kromě zvýšení DPH další příčina toho, proč se nacházíme v takové situaci, proč tak dramaticky narostl počet lidí, kteří odešli do důchodu právě v loňském roce. Byl to důsledek jednak povahy té malé důchodové reformy a jednak toho, že ji vláda absolutně nedokázala obhájit a nedokázala ji zkomunikovat, protože velmi často do toho předčasného důchodu lidi odešli zbytečně, protože na výši vyměřovaných důchodů to ve skutečnosti nemá žádný dramatický vliv. Ale oni tam odešli proto, že vláda nebyla schopna vysvětlit a obhájit to, co provedla v rámci nového systému vyměřování důchodu od podzimu loňského roku. Čili další chyba, na kterou ale doplatí důchodci v našem státě.

Bavíme se tady přece o lidech, kteří celý život poctivě dřeli. Bavíme se o lidech, kteří vytvářeli hodnoty, ze kterých tady dnes Česká republika funguje a žije. A je úplně jedno, že to bylo před rokem 1989, nebo jestli to bylo po roce 1989. Prostě byly to hodnoty. A ti lidé na vytváření hodnot v naší zemi nechali své životy, nechali tam velmi často své zdraví a počítali s tím, že v okamžiku, kdy zestárnou a nebudou už moci mít jakékoliv příjmy, že se o ně společnost postará. Ale nepočítali s tím, že tady bude takováto vláda. Nepočítali se salámovou metodou jejich reforem. A evidentně nikoho nenapadlo, že tady bude takovýto ministr práce a sociálních věcí.

Já se omlouvám, pane ministře. Nevnímejte to prosím osobně. Vy jste tady mluvil o osobních útocích, ale tohle se netýká vaší osoby, to se netýká vašeho soukromí, to nejsou osobní útoky. My hovoříme o výsledku vaší práce ve vašem resortu, o tom, jak se chováte v čele ministerstva práce a sociálních věcí. A já si myslím, že vy jste se stal ministrem destrukce. (Silný potlesk poslanců ČSSD.) Ministrem destrukce! Já myslím, že nikoho v našem státě nemusíme přesvědčovat o tom, že jste úplně zdestruoval úřady práce a aktivní politiku zaměstnanosti.

Mimo jiné to, že máme výpadek příjmů v důchodovém účtu, přece souvisí i s vysokou mírou nezaměstnanosti, které se nedokážeme stále zbavit. Ale nejenom že jste zdestruoval systém úřadů práce, ale teď destruujete důchodový systém. Začal jste těmi důchodovými reformami, teď zničíte schéma valorizace důchodů a příští rok tu zkázu dokonáte, pokud se vám podaří spustit druhý pilíř v rámci důchodového systému. A to je ta nelogičnost, na kterou sociální demokracie poukazuje.

A já to učiním i v tuto chvíli, protože je to na místě. Jestliže se bavíme o tom, že důchodový účet je v největším schodku v historii, jestliže tady pan ministr straší tím, že příští rok to nebude 40, ale dokonce 70 mld. schodek, minus, tak já se ptám: Proč proboha v tomto roce rozjíždíte experiment s privatizací důchodového systému a s tzv. druhým pilířem? No to tady nikdo nevysvětlil, to tady nikdo neobhájil, proč budeme pouštět žilou příští rok průběžnému důchodovému systému, když vůbec nemáme jistotu, že ty peníze na DPH vůbec vybereme. Z čeho je vybereme? Myslíte si, že lidé, kterým snížíte valorizaci penzí, kterým zmrazíte platy, které propustíme, budou více nakupovat a že se vám díky vyššímu DPH peníze do rozpočtu vrátí? Tak se prosím vážení členové vlády, podívejte na to, jak se plní výběr DPH v prvních třech měsících letošního roku. Zaostává za odhadem Ministerstva financí. Tenhle způsob vyšších příjmů do státního rozpočtu nefunguje.

Jsou tady věci, které prostě není možné připustit. Není možné, aby se sociální demokracie smířila s tím, co se tady vláda chystá provést. Nejenom důchodcům, ale celé společnosti. Protože jestliže zchudnou důchodci, tak se to netýká jenom těch lidí, kteří jsou v důchodu, ale přirozeně se to týká jejich rodin, které se o ně budou muset postarat. A řada těchto rodin není v jednoduché situaci, aby mohla kompenzovat výpadky v sociální a důchodové politice státu. My v žádném případě jako sociální demokraté s tímto souhlasit nebudeme.

Možná nás tady dnes přehlasujete v Poslanecké sněmovně, ale já věřím, že návrh zákona se sem vrátí ze Senátu, a věřím, že bude nutno, aby se v této Sněmovně našlo alespoň 101 poslanců, kteří řeknou, že si nepřejí, aby se v příštích letech kompenzovaly důchodcům ty dramatické nárůsty cen, které v důsledku zvyšování DPH zažijeme. V žádném případě sociální demokraté tento návrh zákona nepodpoří.

Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní se hlásí s přednostním právem pan předseda klubu KSČM Pavel Kováčik, poté pan poslanec Tejc.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedkyně, paní a pánové, vzhledem k dost již se nachylujícímu času mi dovolte pouze krátké a stručné vyjádření o několika málo větách.

Z rozpravy, která tady celé odpoledne běží, je více než jasné, že tato vláda, která tady teď v České republice vládne, zvyšuje dluh. Zvyšuje ten nejhorší z možných dluhů - a to je dluh vůči vlastním občanům, vůči občanům České republiky. Teď zrovna si vzala na paškál ty spoluobčany, kteří celý život poctivě pracovali, někdy i za nevelké platy, a tudíž mají i nevelké důchody. A i z těch nevelkých důchodů - a říkejte si tomu zpomalení valorizace - ve skutečnosti ukrádáte, ubíráte, protože jestli zpomalím valorizace, tak reálná hodnota důchodu bezesporu klesne. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP