(18.10 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ptám se, zda se někdo hlásí dále do obecné rozpravy k tomuto návrhu. Pokud tomu tak není, končím obecnou rozpravu. (Potlesk.)

Jsme u závěrečných slov. Slovo má pan ministr Drábek. Potom požádám o slovo závěrečné paní zpravodajku.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Paní poslankyně, páni poslanci, slyšeli jsme tady mnoho silných slov i řadu osobních útoků, ke kterým snad stačí dodat jenom to, že v řadě případů lépe vyjadřují nikoliv adresáta, ale autora. Myslím si, že ten poslední projev toho byl celkem jasným příkladem.

Vrátím se k tomu, co jsem říkal v úvodním slově. Toto není návrh zákona, který je populární. Ani mně se nepředkládá lehce. Nicméně je to součást řešení, které je odpovědné, které je odpovědné vůči občanům České republiky. A myslím, že se stačí rozhlédnout po Evropě, jak se se současnou situací ekonomické stagnace vyrovnávají jinde, kde mají určitý náskok, kde musí například důchody skutečně snižovat, nikoliv brzdit tempo jejich růstu, a například se podívat do Švédska, které je tady často dáváno za příklad, jakým způsobem tam je prováděna valorizace důchodů, odvinutá v podstatě principiálně od výběru pojistného. A tady je potřeba připomenout, že pokud by tento návrh zákona přijat nebyl, tak se v příštím roce dostaneme do situace, kdy tzv. důchodový účet bude v deficitu 70 miliard korun.

Je potřeba také připomenout to, že v posledních řádově deseti letech rostly reálné výše důchodů poměrně významně. Je to potřeba nazvat pravým jménem. Ano, v řadě případů došlo k populárnímu či populistickému - vybere si sami - rozhodování o navyšování důchodů více, než kolik byl ten vzorec vyjadřující růst cen a třetinu růstu průměrné mzdy. A pokud v tuto chvíli musíme vzhledem k ekonomické stagnaci přibrzdit růst důchodů, pak je to opatření, které je naprosto logické, byť je nepopulární a nepříjemné.

Dovolte mi, abych se krátce vyjádřil k některým námětům padlým v diskusi. Padl tady od poslance Opálky návrh na to, abychom se zabývali možností zrušit stropy sociálního pojištění, tedy i důchodového pojištění, stejně tak jako uvažujeme o zrušení stropů zdravotního pojištění. Nicméně v sociálním pojištění je ta situace odlišná. Pokud bychom přistoupili k posouvání či zrušení stropu na sociální pojištění, tak také musíme podle toho příslušným způsobem upravit vzorec pro výpočet důchodů. Takže ten jednoduchý pohled, že zrušením stropů by přibyly peníze do důchodového systému, dlouhodobě tak úplně neplatí.

Dále tady padlo, že - cituji - snížení důchodů nominálně bude trvalé. Prosím jenom, aby to nebylo použito jako mediální zkratka. K žádnému nominálnímu snižování důchodů tento návrh nesměřuje. Směřuje k přibrzdění růstu nominální výše důchodů.

Místopředseda Sněmovny pan Zaorálek tady uvedl, že proces fiskální konsolidace snižuje růst ekonomiky. Ano, i dnes deficit státního rozpočtu je tím, co v podstatě uměle podporuje růst ekonomiky. Ještě dnes máme strukturální deficit v řádu sto miliard korun. Ano, je možné samozřejmě přifukovat výkon ekonomiky plošnými fiskálními opatřeními. To samozřejmě možné je, nakonec vyzkoušeli jsme si to v některých minulých letech, ale je to řešení krátkozraké a je to řešení neodpovědné.

Dále tady z týchž úst padlo, že jsme to před volbami neřekli. Tak já prosím, aby se pan místopředseda podíval do volebního programu TOP 09, v kterém jsme právě z těch důvodů nutnosti fiskální konsolidace navrhli tenkrát jednoroční zmrazení důchodů, které tenkrát by bylo možná méně bolestivé než to, co musíme prosazovat dnes. A z toho jenom vyplývá, že pokud tu situaci necháme plynout samospádem ještě několik málo let, tak budeme tak jako jiné země muset řešit mnohem tvrdší opatření.

Padlo tady také, že nedržím slovo, že jsem něco sliboval a že je to jinak. Právě proto, abych mohl dodržet to, co jsem říkal, proto jsem prosazoval, aby nedošlo k úplnému zmrazení důchodů, tedy k nulové valorizaci, ale aby právě byla provedena valorizace, která alespoň kompenzuje růst cen vyplývajících z administrativního zvýšení spodní sazby DPH. Každý, kdo se podíval jen letmo do důvodové zprávy, tak musí uznat, že přesně tak je valorizace navržena.

Na závěr bych chtěl poděkovat panu poslanci Jandákovi za jeho vstřícná slova. Ano, myslím si, že skutečně je potřeba hledat společná řešení, která jsou dlouhodobá. Pokud tady ale slyším takové osobní útoky a invektivy naprosto nepodložené, čistě jenom proto, aby se dotyčný zviditelnil co nejvíce, protože ten mediální titulek je prostě zatím jasně vidět, tak v takové atmosféře se ke společným řešením dochází velmi obtížně.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic napravo.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Zeptám se paní zpravodajky, zda nehodlá vystoupit se závěrečným slovem. (Nehodlá.) V tom případě budeme hlasovat o návrzích, které zazněly. Nejprve zazněl návrh - pardon.

Ještě se hlásí pan poslanec Bohuslav Sobotka. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážená paní předsedkyně. Dovolte mi, vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, abych ještě reagoval na závěrečné vystoupení ministra práce a sociálních věcí.

Já mám pocit, že jsme tady v té obsáhlé rozpravě, která byla vedena k tomuto zásadnímu návrhu zákona, přesně popsali, co se vlastně v naší zemi stalo v těch minulých letech. Ale zdá se, že pan ministr to přesto úplně nepochopil. Dovolte mi tedy, abych to osekal až na kost a uvedl to pouze ve třech stručných bodech, tak aby to bylo všem srozumitelné a jasné. Dovolil jsem si k tomu použít jednoduchou časovou osu.

Ta časová osa začíná rokem 2010. Tedy rok 2010: volby do Poslanecké sněmovny. Kandiduje do této Poslanecké sněmovny strana ODS a kandiduje do této Poslanecké sněmovny strana TOP 09. Tyto politické strany slibují ve svých volebních programech, že se důchodců důchodová reforma nedotkne. To byly sliby, které byly obsaženy jak ve volebním programu ODS, tak ve volebním programu TOP 09. TOP 09 se k valorizaci důchodů vyjadřovala tak, že pro jeden rok navrhne zmrazení valorizace. Tuším, že tam byl zmíněn ve volebním programu TOP 09 rok 2011. Ale pokud jde o další léta, tak hovořila o tom, že zachová valorizační schéma. ODS ve svém volebním programu přímo hovořila o tom, že zachová valorizační schéma. To je rok 2010. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP