(18.00 hodin)
(pokračuje Petr)

Jsme v mimořádné situaci. Já bych ji přirovnal k lodi, která se potápí. A když se potápí loď, tak platí, že se nedrhne paluba, ale všichni nastupují k pumpám. Jde o to, abychom takto nastoupili a zachránili těch 2,5 mil. důchodců. Klasikové řekli, že charakter národa se projeví především v tom, jak se v kritických situacích zachováme k těm, kteří ve složitých situacích byli schopni vybudovat stát, ve kterém žijeme.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní prosím pana poslance Ladislava Velebného.

 

Poslanec Ladislav Velebný: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, nikdy jsem nechápal práci poslanců v době, kdy pod nimi začala vrzat židle. Buď se snažili ještě dodatečně něco přehlasovat, nebo navrhnout takové pitomosti, které bude muset příští parlament znovu napravovat. Motivace opravdu hodná vybraných jedinců!

Nějak se mi pořád nechce věřit, že by všichni členové vlády a poslanci vládní koalice byli na hlavu padlí. Je ale možné, že by již potřebovali nějaký odpočinek, nebo si tak značně komplikují život a navíc nijak nerozlišují věci zásadní a prkotiny. Jinak by vláda nemohla navrhovat stále pitomější opatření, která jsou prý úsporná a veskrze ekonomická.

Když se podíváme na návrhy týmu pana Kalouska - protože snad není ani možné, že by to bylo všechno z jeho hlavy - tak jen zíráme. V krizových dobách jsou zásadní myšlenky vždy úspory ve věcech zbytečných, ale důchody těch nejpotřebnějších to podle mě nejsou.

Vláda zapomíná, že veškerý chod státu, průmyslu a služeb všeho druhu je závislý i na spotřebě obyvatelstva. Ale ne u nás. Zde zvýšíme daně z převodu nemovitostí, abychom odradili případné zájemce o odkoupení nepotřebných zahálejících nemovitostí, zkomplikujeme ekonomiku ve firmách, aby další zájemci hledali výhodnější zdanění v daňových rájích, zrušíme zelenou naftu a zavedeme daň na víno. Vůbec, ale vůbec neuděláme nic pro podporu vzniku nových pracovních míst, i když třeba v USA je to jeden z hlavních ukazatelů při posuzování hospodářského růstu.

Zkomplikujeme vzdělávání zavedením poplatků, i když je nad slunce jasné, že studenti předem nemohou na studiu nic vydělat. Ustoupíme různým lékařským, farmaceutickým, dovozovým, potravinářským atd. lobby a schválíme takové podmínky, aby běžný občan měl oči jen pro pláč. Důchodcům snížíme reálný důchod a všem pracujícím reálné mzdy, aby méně utráceli a nepřinášeli daně do státní kasy.

Vážené dámy, vážení pánové z vládní koalice, vidím, že ani po 22 letech jste se stále nepoučili a ani se nechcete poučit z problémů okolních států a způsobů jejich řešení. A tak bych mohl pokračovat dál a dál.

Asi již brzy nastane ráj nebo konec světa a pan ministr Kalousek a další to již vědí, a tak jsou v klidu. Proto politici vládní koalice dělají takové vylomeniny, že slovo politická sebevražda je pro ně jen slabou útěchou. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní je přihlášen pan poslanec David Rath. Prosím.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, já myslím, že všem - minimálně v levé části této Sněmovny - je jasné, oč zde jde. Myslím si, že je to jasné i veřejnosti. Já jsem včera hovořil s jedním panem profesorem politologie a sociologie, takový starý velmi zkušený pan profesor, který říkal: "Ta naše politika je hrozně zajímavá. Je hrozně zajímavé ji pozorovat, protože tam máte výborné typy. Třeba takový pan Kalousek, to je typický mizantrop." Ale já myslím, že to jde vztáhnout třeba i na pana ministra Drábka. To je typický mizantrop. Vy v podstatě přemýšlíte, jak co nejvíce lidem uškodit. Vy prostě lidi nemáte rádi a přemýšlíte o tom, jak je potrápit. A máte z toho škodolibou radost, kterou špatně zakrýváte za svými kamennými tvářemi.

Kdyby náhodou někdo o tom chtěl pochybovat, tak se může podívat na slova předkladatelky paní Peckové, která tady sdělovala něco v tom smyslu, že vlastně důchodci plnou peněženku nepotřebují, a když to vydrželi za druhé světové války, tak proč by to konečně nevydrželi dnes. Já myslím, že to je skutečně typický příklad mizantropismu, a je vidět, že to je možná zásadní program strany TOP 09. Všimněte si, s čím vším přichází TOP 09. Formální předseda furt spí (smích z levé strany sálu) - omlouvám se, teď zjevně ne, ale před chvilkou a za chvilku -, takže mu možná úplně nedochází, co jeho tým tady vlastně předkládá.

Mizantropický Kalousek a Drábek se předhánějí v tom, jak potrápit veřejnost a snížit její životní úroveň. Víte, ono by to bylo třeba i úsměvné, kdyby se to netýkalo v podstatě nejslabší části obyvatel v České republice, kteří se nemohou moc bránit, tedy v tomto případě seniorů.

Víte, čím dál tím víc se setkávám se situací, kdy v lékárnách vám říkají, že zvláště senioři, kteří tam přicházejí s recepty napsanými od svých lékařů, poté, když zjistí, kolik mají doplácet, že doplatky jim opět stouply o několik set korun oproti době před pár měsíci - nehovořím o době před několika lety, tam doplatky byly na úrovni dnešních zhruba deseti procent - to znamená, když dnes ten pacient přijde a stává se docela často, že má doplácet třeba 2000, 2500 Kč za své léky, zatímco před čtyřmi lety za stejné léky doplácel třeba nějakých 200, 300 Kč. To je celkem běžné. Ty doplatky rostou pomalu měsíc od měsíce velmi raketově. Zajděte si, drazí mizantropové, když náhodou trošku potlačíte mizantropii, do lékárny a zkuste se tam zeptat zaměstnanců, jak často se setkávají s tím, že pacient poté, co zjistí, kolik má doplácet za léky, řekne: Pane magistře, paní magistro, já na to bohužel nemám, já nemám peníze, takže recepty vyhoďte a já si ty léky nevyzvednu.

Já nevím, jestli pan ministr Drábek to ví a jestli ho to vůbec zajímá. Já myslím, že je mu to je úplně jedno. Jeho babička nebo jeho maminka tím ohrožena určitě není, tak proč by ho to trápilo. A ti ostatní? Asi špatně pracovali, špatně vychovávali děti, nemají z nich ministry této vlády. Když se nesnažili, byli líní, tak ať jsou teď bez léků. To je asi vaše filozofie.

Pane ministře, jediný počin, který by byl férový a správný, kdybyste navrhl do vlády, aby se Ministerstvo sociálních věcí přejmenovalo v této vládě na Ministerstvo asociálních věcí. (Potlesk z levé strany sálu.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP