(Jednání pokračovalo v 17.50 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat v projednávání bodu č. 40, sněmovního tisku 659 v prvém čtení. Jsme stále v obecné rozpravě a dalším přihlášeným do rozpravy je pan poslanec Robin Böhnisch. Prosím tedy pana kolegu o slovo. Po něm je přihlášena paní poslankyně Hana Orgoníková.

 

Poslanec Robin Böhnisch: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Moje vystoupení inspirovalo úvodní slovo paní zpravodajky, paní poslankyně Peckové z klubu TOP 09 a Starostové. Musím uznat, že mě její pojetí zpravodajské zprávy k takto významné normě velmi zaujalo. Připomnělo mi jiné vystoupení podporovatelů a voličů strany paní zpravodajky, jedno virální video, které se úspěšně šířilo českým internetem v roce 2010. Dovolím si tedy dále malou komparaci obou materiálů lidí shodných politických názorů. A nebojte, jako absolvent standardní vysoké školy nezatížené žádným plagiátorským skandálem, zdroj citace uvedu.

Martha Issová v klipu Přemluv bábu: "Kdybyste věděli, že můžete změnit osud týhle země tím, že navštívíte svoje prarodiče, zajeli byste za nima? No jasně že jo... Přemluv bábu!"

Paní zpravodajka Pecková: "Ať se nám to líbí, nebo ne, úsporná opatření pocítí v tomto případě ve svých peněženkách senioři, ale oni se tomu přizpůsobí."

Jiří Mádl v klipu Přemluv bábu: "Starý lidi trpěj totiž takzvanou selektivní pamětí. To znamená, že si pamatujou jenom ty hezký věci."

Paní zpravodajka Pecková: "Já to vím, protože s nimi pracuji celý život."

Martha Issová v klipu Přemluv bábu: "My natáčíme tohle video, abysme vás přesvědčili, že se prostě máte sebrat, koupit si lístek na autobus nebo na vlak nebo nasednout do auta a rozjet se za svejma prarodičema nebo rodičema na venkov a přesvědčit je, že maj volit pravici. Nebo nějakou novou stranu - nějakou novou pravicovou stranu."

Paní zpravodajka Pecková: "Když si pustíte televizi, uvidíte reklamu na pampersky proti inkontinenci, na lepidlo na zubní náhrady nebo v lepším případě na preparáty na kloubní chrupavku. Což je krásný signál našim dětem, na co jsme zredukovali život seniora." Paní zpravodajka Pecková pokračuje: "Nikdy jsem ještě v ordinaci neslyšela: Já už nechci žít, já už na to nemám! Ale velmi často slýchám ve své ordinaci: Já už nechci žít, protože už nemám pro co, protože už nemám pro koho, protože překážím, protože mě nikdo nepotřebuje."

Jiří Mádl v klipu Přemluv bábu: "Když nepomůže zdravej rozum, použijte nátlak. Pro prarodiče jsou jejich vnoučata to nejdůležitější na světě. Takže když budou volit pravici, dostanou od vás jednu návštěvu letos zdarma."

Paní zpravodajka Pecková: "Touží po uznání zkušeností a utvrzení, že jsou respektovanými členy této společnosti. Společnost se bude muset naučit vést se seniory dialog jako s partnerem, který něco nabízí a který něco zcela oprávněně žádá."

Martha Issová v klipu Přemluv bábu: "A když ne, no tak doufejme, že budou ještě naživu, až přijedete."

Paní zpravodajka Pecková: "Ale co bychom měli umět všichni - naplnit jejich duši. Protože zdravý rozpočet bude málo, jestli nebude zdravá i společnost."

Martha Issová v klipu Přemluv bábu: "Jestli v týhle zemi zvítězí u příštích voleb levice, tak za to budou moct starý lidi, protože to sou ty, který levici volej. To můžou bejt lidi z vaší rodiny... Protože levice nadělá dluhy a zatímco oni si v klidu umřou, tak my je pak budeme do konce života splácet."

Od uvedení klipu Přemluv bábu se leccos změnilo. Do konce života budou i jeho aktéři splácet dluhy pravice. Přesto netřeba volat po čemsi jako remaku tohoto videa s opačným znaménkem. Senioři nepotřebují instruktážní video k tomu, jak se rozhodovat. Potřebují a zaslouží si ve stáří slušné zázemí a Sněmovna a vláda by to měly brát při projednávání důchodové reformy v potaz. Dostihla-li realita autory, protagonisty a fandy citovaného produktu angažovaného umění, musí dříve nebo později dostihnout i představitele vládnoucí koalice a donutit je jejich politiku korigovat. Věrohodnou a vyváženou politiku senioři ocení bez přemlouvání i bez reminiscence válečných poměrů v podání paní zpravodajky.

Děkuji za pozornost. (Potlesk vlevo.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní bude mít slovo paní poslankyně Hana Orgoníková, po ní je přihlášen pan poslanec Břetislav Petr.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Vážená paní předsedkyně, drahá vládo, dámy a pánové, dlouho jsem si myslela, že pan ministr práce a sociálních věcí Drábek je citlivý člověk plný porozumění k problémům svých bližních. Ale už jsem změnila názor. Jak jsem poslouchala dnešní debatu, celou debatu, i vystoupení zpravodajky Peckové, rovněž z TOP 09, dospěla jsem k závěru, že pan ministr Drábek novelou zákona o důchodovém pojištění zřejmě nahrazuje záměr vlády navrhnout zákon o eutanazii. Ano, k tomu to může vést - stresy z nejistoty, z nedostatku peněz a bezmoci mohou vést až k úmrtím důchodců. Nač pak eutanazie? Tento zákon ji plně nahradí a ušetříme.

Nechci křičet, ale řeknu nahlas: Prosím vás, zhasněte a zavřete dveře!

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní pan poslanec Břetislav Petr, poté je přihlášen pan poslanec Ladislav Velebný.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, řešíme velice závažnou věc, která se týká omezení valorizace důchodů. Toto opatření zasahuje do života zhruba 2,5 mil. lidí, která nemá zastání u stávající koalice a zejména u pana ministra Drábka. Jeho opatření jsou natolik drastická, že mnozí z důchodců se dostávají na pokraj zdravotního a morálního kolapsu. Jsou bezbranní, mnohým z nich hrozí budoucnost, kterou si ani nedovedeme představit. Nejsou schopni zaplatit nájem a hrozí jim vystěhování. Jsou nemocní a nejsou schopni si koupit léky. Potřebovali by nemocniční ošetření, ale nemají na poplatky. Vláda se prezentuje tím, že Česko má oficiálně jednu z nejnižších chudob v rámci EU. Je tomu skutečně tak? Anebo statistiky nehovoří pravdu? Skoro to vypadá, že vláda chce využít této statistiky a snad věří i tomu, že důchodci své problémy jenom předstírají a mají ještě hluboké rezervy.

Prosazení důchodové změny je nesmírně důležité pro tuto vlády. Tvrdí, že bez jejího prosazení nebude schopna naplnit své představy o sestavení rozpočtu na příští rok. Je tomu skutečně tak? Domnívám se, že ne. Zastavím se pouze u jednoho zákona.

Tady bylo hovořeno o tom, že podporujeme ty, kteří by na to neměli mít nárok, ale na důchodce nemáme. Já se zastavím u zákona, který měl být na tomto jednání Sněmovny projednáván jako první a to je zákon o podporovaných energiích. Pro ilustraci bych chtěl uvést, co bylo v důvodové zprávě Ministerstva průmyslu a obchodu k tomuto zákonu. Česká republika vydává každý rok na obnovitelné zdroje 40 mld. a v roce 2020 by těch miliard mělo být už 60. Nějak mi nejde na rozum, že nemůžeme najít 10 miliard pro to, abychom nemuseli důchodcům sahat na valorizaci. Jak dlouho budeme ještě podporovat obnovitelné zdroje, když máme tolik elektřiny, že i bez obnovitelných zdrojů jsme ji schopni vyvážet? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP