(16.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Slovo má pan poslanec Pavel Ploc, připraví se pan poslanec Josef Smýkal.

 

Poslanec Pavel Ploc: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, při dnešní rozpravě k tomuto návrhu zákona bylo již dnes řečeno z úst mých spolustraníků velké množství kritických, ale pravdivých připomínek. Já se ve svém příspěvku musím vrátit do doby, kdy vládla Topolánkova vláda a ministrem práce a sociálních věcí byl pan Nečas. V té době jsem v Poslanecké sněmovně jako jeden ze tří předkladatelů předkládal návrh zákona o zvláštním příspěvku zasloužilým reprezentantům, kteří získali medailové ocenění na olympijských hrách. Účelem zákona bylo odměnit mimořádné výkony zasloužilých reprezentantů, kteří pro náš stát vybojovali medaili na olympijských hrách. K předložení zákona mě vedla zejména tíživá finanční a zdravotní situace některých sportovních hvězd minulosti, ke kterým se stát přes všechnu reklamu, kterou pro něj udělali, otočil zády. Přitom obdobné zákony existují ve vyspělých státech Evropské unie i v zemích s námi srovnatelných, jako je například Polsko a Maďarsko. Návrh zákona byl zamítnut. Zamítnutí nám bylo zdůvodněno, že musíme šetřit. A přitom zatížení státního rozpočtu bylo ve výši přibližně 27 milionů korun ročně, což byla v podstatě směšná částka v porovnání s vyplácením odměn vládním poradcům, náměstkům a ředitelům na všech ministerstvech. A přitom všichni dobře víme, jak vysokým tempem Topolánkova vláda zadlužila náš stát.

A nyní vláda, kde je premiérem pan Nečas, přichází dokonce s plošným zásahem na snížení valorizace důchodů a s tím já nemohu osobně souhlasit. Již v současné době jsou důchody většiny našich seniorů těsně nad hranicí chudoby, a to řádně pracovali. Dokonce náš stát patří ve světovém srovnání k národům s podprůměrnou solidaritou vůči starší generaci. Průměrný důchod v rámci světového srovnání totiž činí 57 % průměrné mzdy, u nás odpovídá jen 50 % průměrné mzdy.

Kde jsou ty miliardy vybrané ze zvýšení daně z přidané hodnoty? Vždyť to byl hlavní argument vlády pro zajištění stability důchodového systému. Skončí jako odměny vládním poradcům, náměstkům a ředitelům na všech ministerstvech?

Závěrem chci upozornit, že dosavadní vládní reformní kroky a jakékoliv snížení valorizace důchodů uvrhnou statisíce českých seniorů a statisíce sociálně potřebných rázem pod práh chudoby.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Jaroslav Vandas.

 

Poslanec Jaroslav Vandas: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já jsem si připravil takovou kvízovou otázku pro dobré počtáře. Je z oblasti péče o seniory. Kolik potřebuje méně mobilní senior, aby se mohl jednou denně najíst teplého jídla - upozorňuji, že tam není započtena cena potravin - aby mu jednou týdně někdo zběžně za jednu hodinu uklidil, jednou týdně mu někdo došel nakoupit nebo pro léky a jednou za měsíc ho někdo dovezl do 20 kilometrů vzdáleného okresního města? Takže já, protože nemám čas, takže vás nebudu napínat - je to 4 610 korun za měsíc. Je to z náhodně vybraného ceníku, který jsem si tady teď vytiskl, Farní charity. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Zvu pana poslance Josefa Smýkala. Připraví se pan poslanec Robin Böhnisch.

 

Poslanec Josef Smýkal: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Kolegyně a kolegové, v jedné z her Divadla Járy Cimrmana se hovoří o pohádkách upravených tímto českým géniem. A jedna z nich se jmenuje Jak chudák do ještě větší bídy přišel. Obsah není bohužel znám. Na rozdíl od návrhu zákona, který dnes projednáváme, ten znám je. A určitě by nebylo od věci, kdyby to byl zákon o tom, jak přivést chudáka, respektive důchodce do ještě větší bídy.

Ale teď vážně. Dovolte mi na margo projednávaného zákona jednu poznámku. Týká se postoje poslanecké vládní většiny, která, jak jsme si již ostatně všichni zvykli, svými hlasy protlačí cokoliv, co vláda žádá. Nedovedu si představit, že vás z přehršle argumentů, analýz nic neoslovilo. Je nemožné, abyste nepostřehli kritiku projednávaného zákona. To prostě možné není. I ten nejzarytější poslanec, poslanec bezvýhradně stranící této vládě, nemohl neslyšet zdrcující a především pravdivou argumentaci a ve svém nitru si tak musel položit otázku, zda je správné pro takovýto zákon hlasovat.

Je nesporné, že se tento zákon významně dotkne života obyčejných lidí. Že budou ještě více ožebračeni. A hlavně těch, kteří se nemohou nebo nedokázali bránit. Prostě důchodců. A zase především jich se dotknou další a další škrty, které pan ministr financí naordinuje nám všem občanům. I to samozřejmě ještě více podváže výdaje, následovat budou další škrty a tak dál až nás všechny tato vláda uškrtí.

Jistě většina z vás vlastnímu svědomí ulevuje obezličkou, že reformy je prostě nutné provést. Jsou nutné, ale měli bychom se na nich shodnout co nejrychleji. V širším slova smyslu. Jenže to bychom museli posuzovat všechny návrhy, a ne jen slepě papouškovat jednu jedinou předlohu. Takto se prostě zákony, kolegyně a kolegové, které by měly ovlivňovat život jedné významné skupiny občanů, dle mého názoru přijímat nemohou.

Obracím se tedy ještě jednou na vás opět a apeluji na váš zdravý úsudek. Pokud vidíte, a říká vám to nejen opozice, že tento zákon je špatný a vyloženě škodlivý, nezvedejte pro něj ruku. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Zvu k mikrofonu pana poslance Robina Böhnische. Připraví se paní poslankyně Hana Orgoníková. S přednostním právem pan poslanec Jeroným Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, děkuji za slovo. Protože je teprve 16.47 hodin, je pátek a kolegové z ODS tady navrhli a vládní koalice odhlasovala, že bychom měli jednat dnes i po 22. hodině, myslím, že by byla škoda toho nevyužít. Proto bych teď mimo jiné požádal o přestávku na jednání poslaneckého klubu v délce jedné hodiny. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, sejdeme se zde v 17.50 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 16.47 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP