(16.00 hodin)
(pokračuje Semelová)

Šedesát šest tisíc seniorů se u nás v současné době nachází v chudobě, 275 tisíc jich je těsně nad touto hranicí. Po přijetí vašeho návrhu se dá očekávat, že míra chudoby důchodců se může až zdvojnásobit. Po přijetí vašeho návrhu se dá očekávat, že míra chudoby důchodců se může až zdvojnásobit. Podle exekutorské komory už nyní patří tato skupina lidí k těm, kteří se nejčastěji dostávají do dluhů a exekucí. Jen za poslední rok soudy posvětily bezmála milion exekucí, což je dosavadní meziroční rekord. Za posledních deset let bylo celkem nařízeno přes 4,3 milionu exekucí. Za zhruba třetinou u nařízených exekucí stojí drobné dluhy v řádu několika stokorun. Po přijetí návrhu na nižší valorizaci se jejich počet dál zvýší.

Dnes je valorizace možná tehdy, pokud růst cen, tedy inflace, a třetina růstu reálných mezd za rok dosáhnou v součtu alespoň 2 %. Důchody se pak musí valorizovat o 100 % růstu cen a jednu třetinu růstu reálných mezd. V příštích třech letech by to ale mělo být jen o jednu třetinu inflace a o jednu třetinu růstu reálné mzdy. Ministři slibují, že má jít pouze o časově omezené opatření. Nečasova vláda ale také důchodcům slibovala, že jim zdražení potravin, léků a dalších sociálně citlivých výrobků a služeb v důsledku zvýšení snížené sazby DPH bude kompenzovat právě valorizací jejich penzí. Tento slib nejen nesplnila, ale naopak, průměrný starobní důchod se od letošního roku zvýšil jen o 174 korun, což seniorům zdaleka nemůže kompenzovat zdražování sociálně citlivých položek v důsledku růstu DPH. Novými opatřeními jim hodlá důchody ještě víc znehodnocovat. Nestačí to ani k pokrytí růstu cen základních potravin, kdy u řady položek - chléb, pečivo, vejce, mléko, maso, ovoce a zelenina a další - ceny vyskočily až několikanásobně víc, než by odpovídalo zvýšení sazby DPH.

Je proto naprosto správné, že Rada seniorů svolává na protest proti všem těmto záměrům vlády na 30. května do Prahy protestní demonstraci. Bude to vůbec poprvé, co důchodci budou v ulicích takto organizovaně protestovat, a veřejnost by je měla podpořit.

Ve stručnosti bych se na závěr chtěla ještě vrátit k úvodnímu slovu zpravodajky. Mluvit o důchodcích jako o lidech, kteří se narodili na války a přizpůsobí se tomu, že budou mít méně - no to se na mě nezlobte, to je vrchol! Je to sprosté ždímání těch, kteří se nemohou bránit, kteří jsou slabí, často nemohoucí, bez jakéhokoli dovolání, a vy se ještě oháníte tím, že by vámi přiřčený osud měli s pokorou přijímat. Mají se uskromnit na takovou míru, že budou muset zvažovat, čemu dají přednost. Jestli si koupí jídlo, nebo zaplatí nájem, nebo si opatří k životu nutné léky. O kultuře, o nějaké rekreaci nemůže být ani řeč. Tomu říkáte důstojný život pro ty, kteří zde vytvořili hodnoty, které se za dvacet let rozprodaly a rozkradly?

Předložený návrh nemůže klub KSČM podpořit a já se připojuji k návrhu na jeho zamítnutí už v prvém čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Hamáček.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, dovolte mi, abych podal procedurální návrh na přerušení jednání o tomto bodu a odročení o 30 dnů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Procedurální návrh zazněl. Já vás všechny odhlásím ještě jednou. Prosím, abyste se znovu přihlásili svými hlasovacími kartami. V momentě, kdy se ustálí počet příchozích a sníží se frekvence u obou dveřních vstupů, tak se do této nezvyklé činnosti pustíme.

Pan poslanec Hamáček podal procedurální návrh na přerušení schůze. Jak zněl, prosím, ten návrh, pane poslanče? (Smích a hluk vlevo.)

 

Poslanec Jan Hamáček: Já chápu, že je potřeba vyčkat a sehnat dostatek koaličních poslanců, ale možná bychom to měli dělat důstojnějšími způsoby. Já jsem jasně řekl přerušit a odročit o 30 dní.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Odročit o 30 dní. Tak, návrh je srozumitelný. Hlásí se ještě pan předseda Stanjura. (Námitky zleva a výkřiky: Hlasovat!) Slovo má pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já myslím, že můžeme nejdřív hlasovat, když je takový křik, pak to řeknu. Ale pan kolega Hamáček by taky mohl dávat návrhy v souladu s jednacím řádem. Nechtěl jsem nijak vystupovat.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Jsme připraveni k hlasování, víme, o čem hlasujeme.

Hlasování zahajuji. Ptám se, kdo podporuje návrh, který zazněl. Kdo je proti tomu návrhu?

V hlasování číslo 77 z přihlášených 152 poslanců pro 72, proti 80. Návrh nebyl přijat.

 

Mám zde přihlášku k faktické poznámce pana poslance Tomáše Úlehly? Není tomu tak, můžeme se tedy vrátit do řádných přihlášek. Ještě se hlásí s přednostním právem pan ministr Jaromír Drábek.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji za slovo, využiji ho jenom krátce. Jenom bych chtěl ujistit pana poslance Sobotku, protože už mě dvakrát vyzýval, abych se vyjádřil k těm předneseným diskusním příspěvkům, že se skutečně vyjádřím. Nemusí mít žádnou obavu, že bych se k té diskusi nevyjádřil.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano. Nyní tedy zvu k mikrofonu pana poslance Ladislava Šincla.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Děkuji, paní předsedající. Vážené poslankyně, vážení poslanci, vážená vládo, dovolte mi, abych i já se při pátečním podvečeru vyjádřil k danému návrhu. Myslím si, že bohužel tato vláda je úplně odtržena od reality. Kdyby nebyla, tak by věděla, že čeští důchodci se nestačí divit, jak jim rostou ceny přímo před očima kvůli zvyšování DPH. Před Silvestrem těžce zabodoval ministr financí Kalousek, když škrtem svého pera zrušil ve Finančním věstníku slovo důchodci, a tím jim podstatně zdražil jízdné na železnici. Tím podstatně ovlivnil obsah peněženek důchodců a omezil jim cestování za kulturou a dalšími volnočasovými aktivitami. Také zvýšení regulačního poplatku za pobyt v nemocnici ze 60 korun na 100 korun nikomu z nich nepřineslo žádnou velkou radost, a to již nemluvím o rozdělení zdravotní péče na standardní a nadstandardní v našich nemocnicích, včetně prodloužení dojezdových časů k pacientům.

Panu ministrovi Kalouskovi to nestačilo, a tak netrvalo dlouho a přišel se svým návrhem na zmrazení valorizace starobních důchodů na příští období tří roků. K jeho iniciativě se s velkou radostí připojil pan ministr Drábek a následně i premiér Nečas, kteří chtějí změnit způsob výpočtu valorizace starobních důchodů, a tak podstatně ovlivnit jejich výši. Místo slibovaného zvýšení o 428 korun dostanou penzisté pouze 156 korun. Během následujících tří let by si měli pouze polepšit o 383 korun. Čísla jasně plynou z návrhu změny zákona o důchodovém pojištění, který schválila tato vláda.

Dalším veletahem ministra Kalouska proti důchodcům je jeho návrh na zrušení ročního odpočtu daně pro pracující důchodce, který letos činí 23 640 korun. Jsem zvědav, s jakým nápadem na snížení životní úrovně důchodců přijde příště, a vsadím se, že přijde zase.***




Přihlásit/registrovat se do ISP