(16.10 hodin)
(pokračuje Šincl)

Obdobné asociální tlaky jsou vyvíjeny na tělesně postižené občany, na rodiny s malými dětmi, studenty a pracující, nad kterými visí neustálý strach z nezaměstnanosti. Naše vláda se chová, jako by se nic nedělo, nic nevidí ani neslyší.

Proti pomalejšímu růstu penzí se postavily důchodcovské organizace. Jejich členové se chystají vůbec poprvé v historii České republiky protestovat v ulicích. Rada seniorů svolala na 30. května do Prahy demonstraci, která by měla skončit před sídlem parlamentu. Bylo by dobré, aby si pan premiér a pan ministr Kalousek či pan ministr Drábek našeli čas a šli těmto lidem vysvětlit, proč jim snižují již dnes nízkou životní úroveň a čím si to zasloužili. Bylo by dobré, aby pan premiér Nečas šel vysvětlit demonstrujícím důchodcům, jak to bylo s tou síťovkou, kterou tak rád ukazoval před televizními kamerami a která symbolizovala, jak se budou mít důchodci dobře po zvolení ODS.

Podle mne je hodně zbabělé řešit rozpočtové problémy vlády České republiky na úkor těch, co se nemohou bránit, ale toto je této vládě prostě úplně jedno.

Díky krokům této vlády dochází postupně k dalšímu a dalšímu snižování životní úrovně českých a moravských důchodců. Pod záminkou financování penzijní reformy a udržení schodku rozpočtu vláda schválila zvýšenou daň z přidané hodnoty na potraviny, léky, teplo, veřejnou dopravu a další věci základní spotřeby. Je to jen další z kroků, během kterých se daňová zátěž systematicky přesunuje z velkých firem a nejbohatších příjmových kategorií hlavně na ty s nejnižšími příjmy, na ty, co se nemohou bránit, na důchodce. Těm velkým, bohatým, brát nechce, těch se bojí.

Ceny každodenních potřeb rostou sedm měsíců v kuse, série u pohonných hmot je jen o měsíc kratší. Jde zejména o potraviny, nealkoholické nápoje, vodné a stočné, teplo, městskou dopravu, knihy, časopisy a noviny, ubytovací služby, vstupné na kulturní akce, léky a zdravotnické pomůcky. Také dětské pleny a stavební práce.

Jen pro zajímavost vám uvedu několik věcí, které se zdražily v meziročním srovnání. Například vejce. U vajec došlo ke zdražení o 124 %, u cen ústavní zdravotní péče došlo v meziročním srovnání o zdražení o 42 %, u cukru o 26,3 %, u kávy o 23,9 %, u chleba o 19,8 %, u běžného pečiva o 19,4 %, u kakaa o 17,4 %, u nealkoholických nápojů o 14 %, u stravování ve školních jídelnách o 7,4 % a u dopravních služeb o 7,3 %. Výrazně také zdražily náklady související s bydlením v meziročním srovnání. U zemního plynu došlo ke zdražení o 25,1 %, u regulovaného nájemného o 14,1 %, u vodného o 12 %, u stočného o 10,6 %, u tepla a teplé vody o 7,6 %, u elektřiny o 4,2 % a tržního nájemného o 1,7 % atd. atd.

Seniorům vláda zvedne důchody jen o pár korun, daleko méně, než slibovala. Z důvodu předpokládané inflace se věci potřebné k životu zdraží a realita bude taková, že takzvané reálné důchody poklesnou a řadu důchodců to požene do chudoby.

Vláda se pokrytecky odvolává na to, že růst cen není tak výrazný, jak se myslelo. Samozřejmě že tak úplně nelhala. Poklesly ceny audiovizuálních zařízení a fotografických aparátů, snížily se též ceny mobilních telefonů. Místo plných síťovek, které sliboval pan premiér českým a moravským důchodcům, jsme se dozvěděli, že jim chce naplnit jejich duši. Slyšíte dobře - duši. Nejen naši senioři si tak budou moci výhodně a lacino fotit své hubené síťovky a porovnávat je s těmi již dnes zmiňovanými modrými plnými síťovkami, s nimiž vystupoval v předvolebním šotu Petr Nečas.

Z těchto důvodů se také připojuji k návrhu na zamítnutí.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z levé strany.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Do rozpravy je dále přihlášen pan poslanec Michal Babák.

 

Poslanec Michal Babák: Dobrý den, dámy a pánové. Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, chci vás seznámit s postojem poslaneckého klubu Věcí veřejných k projednávanému zákonu o důchodovém pojištění.

Sice se Věcem veřejným podařilo prosadit do dohod před vládním rozpadem, že nedošlo ke zmrazení důchodů, avšak musím bohužel konstatovat, že vláda opakovaně nedostála svému závazku o zavedení slíbeného principu mezigenerační solidarity v rámci důchodové reformy. Tato mezigenerační solidarita umožňuje dětem, aby přispěly ze svého sociálního pojištění 1 % na důchod svých rodičů, což měsíčně představuje průměrně 200 Kč. Současný vládní kabinet nedodržel svou garanci, která je mimo jiné přislíbena v programovém prohlášení vlády, ale i v dodatku koaliční smlouvy. Ve svém programu ho má též vládní TOP 09, která nejenže slibovala zavedení mezigenerační solidarity, ale dokonce veřejně slíbila možnost odpisu dokonce 2 % pojistného. Mohl bych vzpomínat i mnohé další dílčí dokumenty a politická jednání, kde všude byly principy mezigenerační solidarity slibovány.

Znovu však opakuji, programové prohlášení vlády a dodatek koaliční smlouvy jasně garantují zavedení mezigenerační solidarity v praxi. Z důvodu nedodržení tohoto vládního závazku nemůže poslanecký klub Věcí veřejných podpořit navrhované snížení valorizace důchodů.

Rovněž chci současně vládě připomenout, že plánovaný příspěvek v rámci principu mezigenerační solidarity v průměru ve výši 200 Kč měsíčně měl seniorům kompenzovat zvažovaný pokles valorizace jejich důchodů.

Na základě těchto argumentů a porušení vládních závazků znovu opakuji, že poslanecký klub Věcí veřejných snížení valorizace nepodpoří, a zároveň chci veřejně ujistit, že se Věci veřejné maximálně zasadí o to, aby princip mezigenerační solidarity vešel v život. Tím pádem se připojuji k návrhu na zamítnutí tohoto návrhu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Chvojka.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem rád, že nám tady pan kolega Babák, ekonomický expert Věcí veřejných, pětkrát nebo šestkrát zopakoval, že tento návrh Věci veřejné - nebo torzo Věcí veřejných - nepodpoří, protože je v rozporu s programem Věcí veřejných. Nicméně je třeba podotknout, že stávající vládní sestava není nijak rozdílná od vládní sestavy, které pan kolega Babák dal 20. března tohoto roku důvěru, takže nerozumím tomuto postoji, k jaké došlo změně.

Ten zákon už byl dávno dle mého názoru v parlamentu, takže moc vám tento váš názor nevěřím, prostřednictvím paní předsedající pane Babáku.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Do rozpravy je dále přihlášen pan poslanec Václav Votava. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP