(15.50 hodin)

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, vážená vládo, možná zbytku vlády, já bych rád poskytl panu ministrovi ještě chvíli času, aby se mohl zamyslet nad výzvou, kterou mu před malou chvílí adresoval kolega Jandák, a abych doložil, jakou salámovou metodou tato vládní koalice postupuje. Dovolte mi, abych ocitoval vyjádření pana ministra Drábka z února letošního roku. Jsou to jeho výroky v pořadu tuším s panem Moravcem. Myslím si, že to jasně potvrzuje to, jakým způsobem se tady veřejnosti tají pravá podstata věcí.

Abych tedy ocitoval malý úryvek. Moderátor Václav Moravec: "Uvažujete o tom, že by se změnil zákonný mechanismus pro valorizaci peníze, že by se upravil ten vzoreček a mohl být méně štědrý?"

Jasná odpověď - Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí: "Na Ministerstvu práce a sociálních věcí žádné takové přípravy ani propočty neprobíhají. My jsme navrhli zákonnou úpravu, kde bylo zákonem stvrzeno, že valorizace probíhá jasným vzorcem, že vláda nemá možnost do toho vzorce zasáhnout, to znamená, pokud někdo uvažuje o změně, tak změna by musela být provedena zákonem."

Václav Moravec, moderátor: "Ale tady se ptám, jestli vy uvažujete o tom jako Ministerstvo práce a sociálních věcí pod tlakem Ministerstva financí, že by se ten zákon měnil."

Jasná odpověď - Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí: "My pod žádným tlakem nejsme a žádnou takovou změnu nepřipravujeme."

Václav Moravec, moderátor: "Nepřipravujete, že by se měnil vzoreček, že by popřípadě byly dokonce zmrazeny penze, respektive jejich valorizace?"

Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí: "Na Ministerstvu práce a sociálních věcí žádnou takovou změnu nepřipravujeme, dokonce o ní ani nediskutujeme." Únor letošního roku, vyjádření ministra práce a sociálních věcí.

Dámy a pánové, co si potom mají myslet občané o takovém ministrovi práce a sociálních věcí, který se vyjadřuje několik málo měsíců předtím, než je tento návrh předložen do Poslanecké sněmovny, tak, že něco takového zásadním a absolutním způsobem popírá?

Druhá poznámka k probíhající diskusi. Já jsem si všiml vyjádření paní poslankyně Peckové. Myslím, že její vystoupení stojí za to, abychom si ho všichni ještě jednou přečetli, protože obsahuje celou řadu podnětných myšlenek pro to, abychom dále přemýšleli o tom, jaké je vlastně tady ideové zázemí české pravice a s čím tady vlastně vstupuje do politické debaty. Mě tady zaujala jedna pasáž z jejího vystoupení, ke kterému bych se strašně rád vrátil.

Paní poslankyně Pecková uvedla: "Tato vláda bohužel v tuto chvíli za daných podmínek neumí dostatečně naplnit peněženky seniorů. Ale co bychom měli umět všichni - naplnit jejich duši." To je nepochybně velmi hezká a praktická úvaha a já se ptám, jestli by to nebylo možné skutečně otočit, jestli by možná vzhledem k tomu, v jaké jsou senioři a priori sociální situaci, nebylo lepší naplnit teď spíše jejich peněženky, a pokud jde o ono duchovno, jestli do duchovna nepřesměrovat ty, kterým dnes vláda poskytuje poměrně rozsáhlé daňové úlevy formou nízkých daní. Možná by jejich duši naplnil fakt, že by mohli více přispět právě našim seniorům a těm, kteří jsou na tom sociálně špatně. Zkusme prostě tuhle úvahu otočit.

Jestliže vláda není schopna naplnit peněženky seniorů, pak je ovšem schopna naplnit peněženky jiné. A já bych uvedl konkrétní příklad, který se přímo dotýká věci, o které mluvíme. Vládní koalice se rozhodla, že bude kompenzovat propad na důchodovém účtu zvyšováním DPH. Členem této vlády je Miroslav Kalousek, ministr za TOP 09, který v minulém volebním období tehdy ještě jako ministr za KDU-ČSL prosadil zvýšení odpočtu daně z přidané hodnoty při nákupu automobilů. Tento odpočet snížil výběr DPH pravděpodobně o 4 až 5 mld. korun ročně. Ten odpočet je následující. Dříve, předtím než ministr financí Kalousek tuto změnu prosadil, si mohli podnikatelé odečíst DPH pouze na užitkové vozy, to znamená vozy, které byly určitým způsobem upraveny tak, že na ně bylo možné odečíst DPH, a používaly se k podnikatelské činnosti. Pan ministr Kalousek jakékoliv omezení zrušil. Dnes si tedy podnikající osoba, plátce DPH, může odečíst DPH na jakýkoliv vůz včetně vozu, který je zcela luxusní, včetně sporťáku za několik milionů korun. Prostě to už dnes nehraje žádnou roli. Já chápu, že koupě takového vozu nepochybně přispívá k naplnění některých podnikatelů, kteří na to mají volné finanční zdroje. A co kdybychom se právě v duchu prohlášení paní Gabriely Peckové, možná právě v duchu výzvy paní Gabriely Peckové, pokusili vyzvat tyto podnikatele, aby spíše naplnili svoji duši? Kdybychom tuto daňovou úlevu zrušili a ušetřené finanční prostředky dali na důchody a nekrátili tolik valorizaci penzí v příštím roce?

Ono to není zas tak málo. Vy tím škrtem, který připravujete, příští rok chcete takzvaně ušetřit na důchodcích 10 mld. korun, ale kdybyste zrušili tuhle daňovou úlevu, kterou stejně čerpají podnikatelé, kteří si kupují dražší vozy, tak přece byste ušetřili možná 4-5 mld. Korun - a to je zhruba polovina částky, kterou chcete v příštím roce sebrat důchodcům. To znamená, důchody by se nemusely krátit takovýmto rozsáhlým způsobem. Takže jestliže vláda není schopna naplnit peněženky důchodců, ale je schopna poskytovat daňové úlevy tam, kde je klidně můžeme ušetřit a společnost se bez nich obejde, tak to podle mého názoru není ani spravedlivá ani přirozená situace.

Čili vyzývám pana ministr Drábka, aby reagoval na to, co zde zaznívá v diskusi. Myslím si, že není dobře, že se této diskuse neúčastní, a spolu s paní Gabrielou Peckovou vyzývám vládu, aby se pokusila spíše naplnit peněženky seniorů než naplnit peněženky těch nejbohatších, kteří to nejméně potřebují. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Nyní se vrátíme zpátky do řádně přihlášených. Na řadě je paní poslankyně Marta Semelová.

 

Poslankyně Marta Semelová: Vážená paní předsedající, pane ministře, kolegové a kolegyně, senioři v České republice mohou vděčit této vládní koalici za návrh, díky kterému se budou mít zase o něco hůř. Mají chudnout ještě rychleji než dosud. Na začátku příštího roku mají dostat od státu přidáno v průměru zhruba o více jak 200 korun méně, než na co by měli nárok podle současné legislativy. A chce se po nich, aby mlčeli a poslouchali. Je to bezprecedentní ponižování lidí, ohrožování jejich zdravotního stavu včetně jejich duševního zdraví. Mnozí jsou už dnes na pokraji sil, v řadě případů dochází v důsledku toho k životním tragédiím.

V této Sněmovně dnes chcete rozhodnout o opatřeních, která budou znamenat tvrdý dopad na jejich životní úroveň a která bezpochyby povedou k prudkému nárůstu chudoby a sociálnímu vyloučení. Kromě nižších valorizací plánujete i zrušení doplatku na bydlení, což povede k tomu, že mnozí důchodci nebudou mít na úhradu nájemného, energie a tak dále. Bude jim tak hrozit zastavení dodávky elektrické energie, plynu, tepla, vody, nebo dokonce vystěhování z bytů.

Průměrná penze činí 10 552 korun. To je maximum, na které se dostane 80 % seniorů. Dalších 10 % důchodců nepřekročí výši 14 tisíc. Jak vyplývá ze statistik OECD, rozdíl mezi důchodem a průměrným výdělkem je v České republice větší, než tomu bývá v mnoha evropských zemích. Česká penze odpovídá v průměru polovině vydělaných peněz, zatímco rakouská, dánská či maďarská třem čtvrtinám. Česká republika je tak pod průměrem zemí OECD, který činí 57,5 %. Nyní se nůžky mezi mzdou a důchodem ještě více rozevřou. Průměrný starobní důchod se má jen podle prognózovaného výpočtu Ministerstva práce a sociálních věcí snížit oproti dosud platné legislativě měsíčně v roce 2013 o 272 koruny, v roce 2014 měsíčně o 188 korun a v roce 2015 měsíčně o 166 korun. Celkem tedy za tyto tři roky o 626 korun. Ve skutečnosti však důchodci přijdou o mnohem víc. A navíc se vyplácené důchody, jak už zde vysvětlil kolega Opálka, sníží díky tomuto kroku trvale. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP