(15.40 hodin)
(pokračuje Sklenák)

Proč neřeknete, že stát nemá peníze, panu kardinálovi a duchovním, a chcete jim darovat další miliardy? (Potlesk poslanců ČSSD.) Proč neřeknete živnostníkům, že stát nemá peníze a že konečně i oni budou muset začít platit nějaké daně?

Takže pokud chcete důchodcům snížit reálný důchod, tak si tady stoupněte a řekněte otevřeně, že důchodci prostě nepatří mezi vaše favority. Že vaší prioritou je spokojenost finančníků, akcionářů, živnostníků, kleriků a já nevím koho a že na důchodce prostě kašlete! Neříkejte alibisticky, že vy byste rádi, ale že to nejde.

O vyspělosti společnosti svědčí mimo jiné i to, jak se stará o své seniory. Našim důchodcům se žije čím dál hůře a čím dál více z nich má problémy s uspokojením svých základních životních potřeb. A je jen na nás, jestli jejich situaci ještě zhoršíme, nebo ne. Jsem přesvědčen, že jestli se nechceme stydět, tak tento návrh musíme zamítnout.

Děkuji vám. (Potlesk z řad sociální demokracie.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Dále vystoupí paní poslankyně Strnadlová.

 

Poslankyně Miroslava Strnadlová: Dobré odpoledne, paní předsedající, dámy a pánové.

Omezení valorizace důchodů je podle vlády dočasné a zákon to i vysloveně uvádí. Pro zvýšení procentní výměry vyplácených důchodů v období od 1. ledna 2013 do 31. prosince 2015 se však při stanovení růstu cen podle věty první použije jen třetina procentního přírůstku indexu spotřebitelských cen. Dočasné opatření, pokud projde Parlamentem v tomto znění, výrazně přesahuje řádné volební období této Sněmovny a této vlády.

Dále chce vláda od příštího roku opět zvyšovat daň z přidané hodnoty.

Zastavení valorizace penzí Ministerstvo práce a sociálních věcí nepřipravuje, řekl přednedávnem ve vysílání Rádia Impuls šéf resortu Jaromír Drábek. Připustil však, že Ministerstvu financí by jasné ne neměl odvahu říct. Na Ministerstvu práce a sociálních věcí žádnou takovou změnu nepřipravujeme, dokonce o ní ani nediskutujeme, odpověděl Drábek Rádiu Impuls na otázku, zda vláda uvažuje o zmrazení důchodů. Na otázku, jestli by to byl schopen říci ministru financí, řekl, že jen přes jeho mrtvolu. Drábek řekl: To se říká skutečně velmi obtížně, stát má jenom omezené množství prostředků. A Ministerstvo financí přiznalo, že o zmrazení uvažuje. Na serverech se můžeme dále dočíst - Drábek: Se zmrazením důchodů nesouhlasím, valorizace být musí. S myšlenkou na zmrazení důchodů na příští tři roky, se kterou přišel ministr financí Kalousek, se jeho stranický kolega a ministr práce odmítá ztotožnit. Hodlá předložit svůj vlastní návrh, který s valorizací důchodů počítá.

Jak můžeme dneska pozorovat, stačilo pár dnů nebo týdnů a názor pana ministra Drábka se naprosto změnil. Co si o takovém chování mají občané naší země myslet? S tak důležitou věcí, jakou jsou starobní důchody, se tady manipuluje jako s kartami v mariáši.

Velice nerada bych se chtěla paní zpravodajky zeptat, zda si je jistá, že budou mít ti její starobní důchodci v budoucnu na již zmiňované pampersky peníze.

Plán ekonomických ministrů, kteří chtějí od příštího roku zmrazit důchody, je vynucen nečekanými dopady takzvané malé penzijní reformy. To znamená, že se tato vláda opět spletla. A každý její krok z takzvaných úsporných opatření musí dříve nebo později napravovat. Samozřejmě vždy nejlépe na úkor těch, kteří se mohou bránit jen těžce. A v závěru se stejně zjistí, že se na všech těchto úsporách prodělává.

Státní dluh i letos roste a pan ministr financí ve snaze zůstat nadále nejlepším ministrem už neví, kde peníze brát. Nedávno to byly osoby se zdravotním postižením, poté nezaměstnaní, teď našel starobní důchodce, to znamená skupinu velice zranitelných, do budoucna ohrožených a bezbranných lidí. Lidí, kteří vybudovali ve svém produktivním věku bohatství této země, lidí, kteří po větší část svého života poctivě pracovali, platili odvody a daně, nečerpali podporu v nezaměstnanosti. Jak říkáme my ateisti: pánbůh s námi a zlé pryč.

Desítky tisíc občanů naší země vládě nedávno vzkázaly: Jděte pryč!

Do předčasných důchodů loni vláda vyhnala 80 tisíc lidí. Ukazují to definitivní údaje o tom, kolik nových důchodů přiznala Česká správa sociálního zabezpečení v minulém roce. Celkem bylo registrováno 155 tisíc nových důchodců, o 50 tisíc víc než před pěti lety. Z detailního pohledu na statistiky je však vidět, proč lidé do penze odešli. V první polovině roku 2011 se ještě odchody udržely pod úrovní předchozích dvou let, kdy lidé volili předčasné důchody jako útěk před ekonomickou krizí. K necelým 60 tisícům nových starobních důchodců v prvním pololetí 2011 však přibylo rekordních 95 tisíc důchodců ve druhé polovině roku. Padesát tisíc předčasných důchodů s průměrnou penzí 11 tisíc korun přijde letošní státní rozpočet na více než 6 mld. korun. Tato částka odpovídá zvýšení všech penzí o 2 %. Právě proto chtějí ekonomičtí ministři zrušit valorizaci pro příští rok a peníze tak dostat zpátky. Malá penzijní reforma měla ušetřit peníze. Při svém spuštění má tedy opačný efekt. Vládní tažení za úsporami zkomplikovala a vynucuje další úspory.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Jandák.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Paní předsedající, děkuji za slovo. Dámy a pánové, já bych chtěl vystoupit trochu netradičně. Nebudu nikoho zesměšňovat, nikoho urážet. (Potlesk zprava.) Chtěl bych tady před vámi přede všemi poprosit pana ministra. - Děkuji, Petře Gazdíku prostřednictvím předsedající. (Reakce na potlesk koaličních poslanců.)

Já bych chtěl poprosit pana ministra. Skutečně poprosit. Myslím to vážně. Pojďme ten zákon vzít znovu do toho kadlubu a pojďme zkusit všichni dohromady se zamyslet nad tím, abychom těm nejslabším, nejstarším ublížili co nejméně.

Pane ministře, já na vás apeluji ne jako politik, ale jako chlap, jako člověk, který se každé pondělí v kanceláři většinou s důchodci schází. Jsou na tom moc blbě. Já vím, že kasa peníze potřebuje. Vaše metody jsou takové - naše jsou jiné. My si představujeme jiný způsob vládnutí, ale o tom tady nechci diskutovat. Ale vy jste vybrali tuto cestu. Dobře. Je to legitimní právo, máte na to pouvoir od lidí, dostali jste ho. Ale přece jenom si myslím, že někdy člověk může sejít z cesty lidskosti, humanismu. A tohle už trošku souvisí i s tím humanismem.

A proto na vás apeluji a prosím vás, skutečně jako chlap chlapa, pojďme si k tomu prostřednictvím odborníků, možná i od nás, i s vámi, sednout a pojďme tedy shánět peníze v této zemi, které jsou do státní kasy potřeba. Ale pojďme to - znovu opakuji - udělat tak, aby to těm nejslabším neublížilo! A on by jim skutečně tento zákon - a vy jste to sám ve svém úvodním projevu předeslal, že je tvrdý a že by jim ublížil. Já se přimlouvám za toto řešení. Tolik kvaltu není třeba. A toto je jeden ze zásadních zákonů, který ovlivní životy mnoha milionů lidí v téhle zemi. Pojďme se nad tím ještě jednou zamyslet. Nechme trucování, přestaňme mluvit -

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Čas, pane poslanče.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Já vím, čas. Ale tady jde o čas těch lidí, paní předsedající. Tady jde o to, že my nebudeme otravovat -

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Jednací řád umožňuje dvě minuty na faktickou poznámku, pane poslanče!

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Já se vám omlouvám. Pane ministře, myslete na to. Děkuji, paní předsedající. (Silný potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: S přednostním právem je přihlášen pan poslanec Sobotka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP