(9.20 hodin)
(pokračuje Langšádlová)

Centrální banka dále konstatuje, a to bychom si měli při hodnocení jakékoli predikce vždy uvědomit, že prognóza inflace je zatížena mnoha faktory na obou stranách. Proti růstu inflace budou působit vládní úspory a situace na trhu práce, naopak proinflačně může působit vývoj tržních cen potravin. Oboustranná rizika může přinést vývoj v zahraničí a kurs koruny. Je tedy logické, že poslední zasedání Bankovní rady České národní banky nepřineslo změny v nastavení úrokových sazeb.

Česká národní banka jako mnoho dalších institucí v letošním roce očekává stagnaci české ekonomiky. V té se odrazí výrazné zpomalení zahraniční poptávky a nutné pokračování konsolidace veřejných rozpočtů.

K obnovení růstu by podle České národní banky mělo dojít v roce 2013, kdy by reálné HDP mohlo růst o 1,9 %. V letošním roce pak dojde k poklesu zaměstnanosti, především v jeho druhé polovině, a teprve v roce 2013 bychom se měli dočkat poklesu nezaměstnanosti a mírného růstu reálných mezd.

Co se týče mezibankovních úrokových sazeb, v nejbližším období by měly zůstat stabilní. Zhruba od poloviny roku by měly pozvolně klesat k 1 %. Prognóza také očekává pozvolné posilování kursu koruny vůči euru až na 24 korun za euro, což nepotěší české exportéry, přičemž se bude jednat o návrat na hodnoty na počátku roku 2011, po kterém došlo k oslabení na úroveň kolem 26 korun za euro.

Dovoluji si ještě přihlásit do podrobné rozpravy s návrhem na usnesení. Děkuji vám za pozornost. (Trvalý hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já děkuji paní poslankyni. Teď poděkuji paní předsedkyni Němcové.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, otevírám všeobecnou rozpravu. Nejprve je do ní přihlášen místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek, poté pan poslanec David Rath. Pane místopředsedo, prosím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, dobré ráno, vážení kolegové. Já bych chtěl položit panu guvernérovi vlastně jen jednu otázku. My víme, že v tom roce byl překročen plán fiskální konsolidace, tuším o nějakých 0,4 %, a já bych se chtěl zeptat pana guvernéra, kolik nás to stálo na ekonomickém růstu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to byl dotaz pana místopředsedy. Nyní má slovo další přihlášený ve všeobecné rozpravě, pan poslanec David Rath. Prosím.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, zazněla tady zpráva pana guvernéra. Příliš tomu ve Sněmovně nebyla věnována pozornost, přitom tady zazněla poměrně po mém soudu varovná data. Včera v novinách jsem se dočetl pod obrazem či fotkou pana Kalouska, že on ochrání lidem jejich úspory před inflací. Takový je dobroděj. Teď jsme slyšeli, že inflace v letošním roce je kolem 3 % a já jsem - a to je moje otázka na pana guvernéra - zaslechl, že říkal, že březnová inflace je dokonce 3,8 %. Tak skoro 4 %! 4 % je inflace přitom, jestli jsem dobře slyšel, že prakticky stagnuje spotřeba domácností a víceméně stagnují platy a že je to způsobeno pouze administrativními, tedy vládními opatřeními, především nárůstem DPH, která tady prosadila tato vláda a přinesl to sem ministr financí Kalousek.

A to je moje otázka i na pana ministra financí: Kolik ty vaše báječné dluhopisy pro občany budou úročeny? Budou úročeny těmi alespoň 4 %, kolik je březnová inflace?

Dámy a pánové, tady je potřeba, aby to jasně zaznělo, aby to lidé slyšeli. V této zemi vládne vláda, která má jednu z nejvyšších inflací tuším za deset, možná patnáct let - chtěl bych se zeptat pana guvernéra, jestli to zná zpaměti, kdy naposledy byla takto vysoká inflace, navíc způsobená pouze vládními opatřeními. A dámy a pánové, je potřeba - český národ je národ spořilů, každý má něco naspořeno. Konečně, jsou tady časté vlády, které to lidem říkají, říkají spořte, spořte, spořte, spořte na horší časy, spořte si na důchod, myslete na zadní vrátka. Nutno říci, aby tady také zaznělo, kolik ty banky úročí vklady těchto drobných střadatelů. Kolik to dnes je? V průměru jedno, maximálně dvě procenta, a to ještě při nějakých dlouhodobých vkladech. Důchodové účty a jejich zhodnocení je ubohé. Čili dámy a pánové, díky tomuto opatření vlády, kdy máme inflaci skoro 4 %, jednu z nejvyšších za posledních mnoho a mnoho let. Miliony občanů přišly v součtech o statisíce, spíše miliony, desetimiliony na svých úsporách. Tato vláda znehodnotila o 4 % úspory na účtech všech občanů České republiky.

Dámy a pánové, myslím, že by bylo dobře, aby to tady zaznělo, a zvláště tady usvědčuji z pokrytectví pana ministra financí Kalouska, protože jím vydané dluhopisy při této inflaci nikomu žádné úspory neochrání. Je to lež!

Pane ministře, nelžete lidem! Řekněte lidem na rovinu, že za vašeho vládnutí, za vaší správy Ministerstva financí je jedna z nejvyšších inflací, kterou znehodnocujete to, co si ti lidé za mnoho a mnoho let naspořili. To je bohužel nepříjemná realita!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se přihlásil pan ministr financí Kalousek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, pane předsedající. Ne snad že bych pokaždé chtěl reagovat na vystoupení svého předřečníka, většinou to nestojí za to, ale vzhledem k tomu, že tady padla otázka, která zcela jistě zajímá i veřejnost, tak spíše veřejnosti bych rád odpověděl, že úročení protiinflačních dluhopisů má ten půvab, že se tam dopředu nesmlouvá žádný konkrétní úrok, ale že je nasmlouváno, že je připsán úrok ve výši vývoje indexu spotřebitelských cen, tedy chcete-li ve výši inflace, jednou za půl roku. To znamená jednou za půl roku je onen úrok ve výši inflace zveřejněné Českým statistickým úřadem připsán a ihned následně reinvestován. To znamená investor má jistotu, že i tehdy, kdyby tady vládla sociální demokracie s komunisty a byla by inflace třeba 14 %, že stát mu vyplatí úrok ve výši 14 %, pokud to bude údaj z indexu spotřebitelských cen zveřejněného Českým statistickým úřadem. Je to tedy jediný produkt, který bude mít občan k dispozici, kde je stoprocentní jistota garantovaná státem, že reálná hodnota, reálná hodnota těch prostředků, za které si dluhopisy koupil, zůstává stejná. Samozřejmě, že za tuto stoprocentní jistotu má také stoprocentní jistotu, že se ta reálná hodnota nezvýší. On nemá šanci vydělat ani korunu, ale má stoprocentní jistotu, že ani korunu neprodělá. To je půvab protiinflačních dluhopisů a z tohoto logického důvodu se nedá říct ten úrok dopředu. Ten je vždy stanoven zveřejněním Českého statistického úřadu.

Já samozřejmě netvrdím, že občanům jejich úspory uchráním, já jim to pouze nabízím. Oni si je stoprocentně uchrání před inflací, pokud si ty protiinflační dluhopisy koupí. Koneckonců dokonce i ty neprotiinflační, ty, které jsme nabízeli v loňské pilotní emisi, si v poměrně hojné míře nakoupily odborové organizace. Mě to velmi těší, protože v okamžiku, kdy jde o jejich vlastní peníze, odborové organizace důvěřují fiskální politice vlády České republiky.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pan poslanec Rath se hlásí do rozpravy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP