Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
21. března 2012 v 10.00 hodin
Přítomno: 184 poslanců

 

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážení kolegové, přeji vám dobré ráno. Dovolte mi, abych zahájil další jednací den Sněmovny.

Nejdřív prosím, abyste se přihlásili kartami, případně mi sdělili, že máte číslo nějaké karty náhradní.

Ještě provedu informaci o omluvách. Mám tady list s omluvami, které ještě přečtu. Omlouvají se poslanci - do 10.30 Jan Florián, do 13 Radim Jirout, omlouvá se paní poslankyně Patricie Kotalíková, Jiří Oliva a do 13 hodin se také omlouvá Jiří Šlégr.

Pak tady mám omluvy členů vlády. Omlouvá se Leoš Heger v době od 13.30 do 15.30, omlouvá se Karel Schwarzenberg, který je na zahraniční cestě, a Alexandr Vondra, který se z důvodu pracovního zaneprázdnění omlouvá také. Tolik tedy omluvy.

Než zahájíme jednání, informoval bych vás, že se na předsedkyni Sněmovny obrátil ministr Kubice se žádostí o pevné zařazení bodu 75, to je tisk 619, jako třetí bod odpoledního jednání. O tom bych možná mohl nechat hlasovat v této chvíli. Jenom k tomu ještě řeknu, že bod 75 je vlastně nový, druhé čtení. Jedná se o změnu volebního zákona, tisk 619. Takže to bychom odhlasovali hned teď. Jenom zagonguji a prosím, abychom vyřešili tuto věc.

 

Návrh ministra Kubiceho, je to tisk 619, změna volebního zákona. Prosím, abychom o žádosti pevně to zařadit jako třetí bod odpoledního jednání z důvodu povinnosti ministra tedy hlasovali hned.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zařadit tento bod pevně jako třetí bod dnešního jednání ministru Kubicemu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Je někdo proti?

Hlasování má pořadové číslo 95. Přítomno 123, pro hlasovalo 78, proti 12. Ta změna byla přijata.

 

Víte, že máme dneska pevně zařazené body 49, 74, 52, 51. 58, 61, to jsou tuším ta třetí čtení. Pak bychom se věnovali dalším bodům z bloku třetích čtení, kterým uplynou lhůty, a to jsou 55, 56, 57, 59 a 62. Tisky jsou to 479, 510, 521, 524 a 446. A pevně zařazené body máme dneska taky na odpoledne - 50 a 60.

Teď bych požádal pana poslance Stanjuru, který se hlásí o slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Hezké dopoledne, vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové. Mám návrh na pevné zařazení bodu číslo 59, a to za bod 52, tak aby body pana ministra Kuby tvořily jeden ucelený blok.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Bod 59 zařadit pevně za bod 52, který máme dnes tady jako třetí bod. To jsou ty poštovní služby zrovna, aha. Takže za ty poštovní služby bod 52, protože také poštovní služby se mění.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Ne, bod 59, to je zákon o investičních pobídkách.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pardon, investiční pobídky. Takže pan poslanec navrhuje za ten třetí bod dnes, 52 - poštovní služby, zařadit bod 59, což jsou investiční pobídky. Tak teď je to přesně, víme o čem hlasovat a můžeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je tedy pro zařazení bodu 59 za bod 52 dneska pevně, stiskne tlačítko a zvedne ruku - investiční pobídky. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 96. Přihlášeno 141, pro hlasovalo 85, proti 12. To bylo přijato.

 

Teď pan poslanec Tluchoř se hlásí ještě o slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Krásné dobré jarní ráno, dámy a pánové.

Jak jsem včera předvídal, stalo se. Již do večera nepřišel žádný návrh na změny v orgánech Poslanecké sněmovny. Z toho důvodu byl poslední podán v pondělí v podvečer a mně to umožňuje, abych navrhl pevné zařazení tohoto bodu na dnes před polednem, nejlépe ve 12.45. Jedná se o bod 71. Zároveň si dovolím navrhnout pevné zařazení bodu 73 hned po něm, který je zatím pevně zařazený na zítra. Ale aby volební blok byl pohromadě, tak body 71 a 73 prosím zařadit na dnešek ve 12.45.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže vy navrhujete dneska před polednem zařadit ve 12.45 dva volební body, 71 a 73. Říkám to správně?

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano, ano. Bod 71 by proběhl veřejným hlasováním tady a bod 73 by bylo tajné hlasování, které bychom spojili v prvním kole s polední přestávkou.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže tady je návrh, abychom zařadili body 71, 73, jsou to volební body, dnes na 12.45.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro. zařadit body 71 a 73, volební body, dnes na 12.45, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 97. Přihlášeno je 153, pro hlasovalo 144, proti 3. To bylo přijato. Připomínám tedy, že jsme si zařadili teď, že volební body budou zahájeny ve 12.45 dnes - jak veřejná, tak potom tajná volba.

 

To je snad všechno. Jestli už nikdo nic nemá k programu, můžeme ukončit kompletování programu na dnešní den a můžeme se pustit do návrhů zákonů ve třetím čtení.

 

Je to bod

 

49.
Návrh poslanců Ivany Řápkové, Zbyňka Stanjury, Petra Gazdíka, Stanislava Polčáka,
Martina Vacka, Jany Suché a dalších na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění zákona č. 306/2009 Sb.
/sněmovní tisk 431/ - třetí čtení

Požádal bych navrhovatelku paní poslankyni Ivanu Řápkovou a také zpravodaje ústavněprávního výboru Stanislava Křečka. Můžeme tedy začít. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 431/5.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení. (V sále je značný hluk.) Rozprava ve třetím čtení. Prosím, paní poslankyně Řápková může.

 

Poslankyně Ivana Řápková: Dobré dopoledne, vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové.

K předloženému návrhu na změnu přestupkového zákona, respektive zavedení nové sankce zákazu pobytu, bych si ještě dovolila upozornit na několik zásadních bodů, důležitých bodů.

Smyslem předloženého návrhu je především ochránit občany, již jsou dotčeni pácháním přestupků, tedy zamezit přestupci, aby se opakovaně vracel na místo, kde kradl, někoho fyzicky napadal apod. Jde o ochranu práv občanů a jejich rodin, kteří jsou opakovaně fyzicky napadáni, okrádáni a žádná účinná sankce je dnes nechrání. Sankce zákaz pobytu má samozřejmě tak jako každá jiná sankce preventivní funkci a má také charakter ochranného opatření. Působí tedy preventivně, aby zabránila přestupci spáchat další přestupek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP