(15.30 hodin)
(pokračuje Levá)

Několik evropských států soupeří o zahraniční zakázky, které jsou hlavním ekonomickým přínosem filmového průmyslu do státního rozpočtu a které zajišťují zaměstnanost filmových odborníků. Díky kvalitě poskytovaných služeb, zajímavým lokacím a relativně nízkým cenám dokázal český filmový průmysl ještě v nedávné době uspět v konkurenci ostatních zemí a zahraniční zakázky tvořily až 65 % objemu roční produkce. To je údaj z roku 2003. Státy, které konkurují České republice, přišly ale v posledních letech se systémy daňových úlev a investičních pobídek, které jsou pro zahraniční investory jedním z nejdůležitějších faktorů při rozhodování o zemi, kde budou natáčet. Nerovná konkurence postihla tedy celý náš filmový průmysl.

Studie Olsberg tedy varuje, že pokud nedojde k zavedení ekonomických mechanismů pro podporu filmového sektoru v České republice, ztratí Česká republika brzy své výhody pro lákání zahraničních produkcí a nevyhnutelným důsledkem bude ohrožení celého domácího filmového sektoru. Tím by mohlo v České republice dojít k poškození zdravého rozvoje kulturního a kreativního průmyslu, jemuž je ve vyspělých zemích přisuzována významná budoucnost.

Vážené dámy a pánové, každý zákon, který podporuje rozvoj české kinematografie, považuji za potřebný a velice užitečný. Proto poslanci za KSČM podpoří tento zákon a věřím, že v druhém čtení se zapojí též do diskuse.

Děkuji za pozornost. (Tleskají poslanci KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní poslankyni Levé. Pan kolega Petr Skokan je dalším přihlášeným do rozpravy. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Skokan: Vážená paní předsedkyně, milé kolegyně, vážení kolegové, na nový zákon o audiovizi čeká filmařská obec už od roku 1992. Je pravda, že zákon, který tady máme na stole, byl připravován několik let a přináší mnoho dobrého. Také ale vítám návrh, který tady předložil zpravodaj pan architekt Mencl, a to že na toto téma bude uspořádán seminář, aby se na něm vyříkaly naopak problémy, které tento zákon může otevřít. Věřím, že se problémy vydiskutují. A i když může dojít k dílčím změnám ještě do druhého čtení, tak stejně jako paní ministryně a pan zpravodaj navrhuji, abychom zákon do druhého čtení doporučili. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Skokanovi. Zeptám se na další přihlášku do rozpravy k tomuto bodu. Není žádná. Obecnou rozpravu tedy končím.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh k projednání volebnímu výboru. Ptám se, zda má někdo jiný návrh. Nemá.

 

Zahajuji hlasování číslo 94. Ptám se, kdo je pro, aby tento návrh byl přikázán k projednání výboru volebnímu. Kdo je proti?

Hlasování číslo 94. Přítomno 173, pro 145, proti 1. Tento návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že jsme tento návrh přikázali k projednání výboru volebnímu.

 

Končím projednávání bodu 35, sněmovního tisku 620 v prvém čtení. Děkuji paní ministryni, děkuji též panu zpravodaji.

 

Budeme se nyní věnovat, dámy a pánové, bodu číslo

 

71.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

Požádám o úvod k tomuto bodu předsedu volební komise Petra Tluchoře.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, mám za to, že došlo zřejmě k nějakému drobnému nedopatření, neboť tento bod byl zařazen pevně na čtvrtek dopoledne. Nicméně nám ještě neuplynula lhůta na podávání návrhů. Poslední návrhy byly předloženy včera odpoledne nebo k večeru. Pokud nebudou do konce lhůty dnes do večera předloženy další návrhy, tak si vám zítra ráno dovolím navrhnout, aby tento bod byl přeřazen již na zítřejší den, nikoliv na čtvrtek. Ale protože ta lhůta ještě běží, v žádném případě není možné tento bod projednávat v tuto chvíli. Děkuji pěkně.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pokouším se to teď domluvit tady s legislativou. Ti mi tvrdí něco jiného.

Nicméně platí tedy to, že bychom tento bod projednávali zítra, ve středu, pokud tak Sněmovna bude s tím souhlasit, protože pevné zařazení, říkal jste, bylo na čtvrtek.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano. Minulý týden byl zařazen bod volba členů rady pro podporu kinematografie, zkráceně řečeno, na čtvrtek a zároveň byla vyhlášena lhůta na podávání návrhů na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny do úterý, tuším, do 17 nebo 19 hodin. A projednání takového bodu může nastat podle jednacího řádu nejprve 24 hodin po dni, do kdy jsou podávány návrhy.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, takže se vrátíme zítra k tomuto bodu a rozhodneme o jeho pevném zařazení. Bod 71 tedy zůstává tedy před námi, projednán není.

Podle přehledu, dámy a pánové, který mám k dispozici, to bylo vše, co jsme mohli dnes v rámci 36. schůze projednávat. Všechno ostatní jsou body - myslím ty, které nám zbývají k projednání - pevně zařazené na zítřek, anebo jsou to zákony ve třetím čtení, které logicky připadají na zítřek, na středu, a nelze je projednávat dnes.

Přerušuji 36. schůzi do zítřka ráno devíti hodin, tedy do středy devíti hodin ráno, kdy budeme pokračovat 36. schůzí.

Oznamuji, že v 18 hodin dnes se sejdeme k 37. schůzi, která byla právě na tuto 18. hodinu svolána.

 

(Schůze přerušena v 15.36 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP