(17.30 hodin)
(pokračuje Heger)

Já bych jenom to, že o tom nemluví jenom zdravotní pojišťovny, Ministerstvo zdravotnictví. Ta síť krajská patří do gesce kraje. Také to je potřeba zdůraznit. A za druhé, kdo toho mluví, jsou prostě odborné společnosti. A já tady mám výčet nemocnic, které byly v letech 2007 jakožto dětská oddělení doporučeny ke zrušení nebo výraznému oslabení. Kromě Žatce je tam například nemocnice Slaný, Roudnice, Rakovník a další.

Podobně, pokud -

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane ministře, já vás musím bedlivě hlídat, což jsem opět neučinila. A zase jste překročil čas.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Porodnice má méně než 500 porodů ročně, což je pod uznávaný limit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji a ještě doplňující otázku položí pan poslanec. Prosím, máte prostor.

 

Poslanec Jiří Šlégr: Já vám děkuji, pane ministře. Já zde samozřejmě hovořím za občany a myslím, že podle dostupných informací víme, že nemocnice je zisková, že se do ní investovalo přes 300 mil. korun. A pokud zrušíme toto oddělení, tak se nám dost dobře může stát, že dojde k likvidaci této nemocnice, že začne být ztrátová. A to myslím nikdo z nás nechce. A co se týká porodnosti, co já vím, tak limity splňují. Mají tam přes 500 dětí narozeno ročně. Možná máme každý jiné informace, ale já věřím, že uděláte všechno pro to, aby budoucí matky byly klidné a mohly v poklidu přivést na svět nové děti. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Dobře. Pan ministr ještě bude reagovat? (Nechce.) Dobře. S další interpelací vystoupí pan poslanec Břetislav Petr, který se obrací ve své interpelaci na... Ne? Stáhl.

Dále tedy vystoupí paní poslankyně Soňa Marková. Ve své interpelaci se obrací na pana ministra Tomáše Chalupu. Ten se nicméně od 17.15 omluvil z dnešního jednání. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji, paní místopředsedkyně. Je mi líto, že pan ministr musel odejít a nemůže si poslechnout interpelaci. Přesto mi dovolte, abych ji tady přednesla, protože jsem to slíbila na jednání zastupitelstva města Náchoda a také lidem, kteří se touto problematikou zabývají.

Občané i volení zástupci Náchodska a Trutnovska byli v minulých týdnech nemile překvapeni zatím nepravomocným rozhodnutím jednoho z úředníků Ministerstva životního prostředí. Tímto byl totiž udělen souhlas se záměrem společnosti Basgas Energia Czech, s. r. o., umožnit geologický výzkum zásob břidlicových plynů v lokalitě nazvané Trutnovsko o výměře 777 kilometrů čtverečních. Teprve po vlně nesouhlasu dotčených obcí a měst, které paradoxně nejsou v tuto chvíli účastníkem řízení, i obyvatel Náchodska, Broumovska a Trutnovska začala vysvětlovací kampaň. Na semináři v náchodském hotelu Beránek dne 6. března 2012 se zástupci těžařské firmy, České geologické společnosti i Ministerstva životního prostředí pokusili přesvědčit shromážděné starosty, starostky a zástupce veřejnosti o výhodnosti těžby zemního plynu z břidlic a jílovců. Neváhali argumentovat vzrůstající cenou nafty a počtem nově vytvářených pracovních příležitostí s tím, že rizika pro životní prostředí jsou minimální.

Ubezpečuji vás, pane ministře, že nikoho v zaplněném sále, včetně mě, ani demonstrující občany na náměstí nepřesvědčili. Nadále důrazně odmítají průzkumné vrty i případnou těžbu břidlicového plynu. Mají obavy z negativního zásahu do krajiny a ohrožení životního prostředí. Obávají se znehodnocení vod jak podzemních, včetně minerálních, tak povrchových. Především z důvodů využívání technologie hydraulického štěpení.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Paní poslankyně, také vypršel váš čas. Jestli můžu poprosit.

 

Poslankyně Soňa Marková: Takže moje otázka na pana ministra je taková: Jaké bude rozhodnutí pana ministra, protože je plně v jeho rukou. Bude zasedat zítra rozkladová komise a občané Náchodska a Trutnovska jednoznačně odmítají možnou devastaci území krajiny a přírody. Takže, pane ministře, jaké bude vaše rozhodnutí? Občané říkají, že to nechtějí.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Bude vám zodpovězeno na vaši interpelaci písemně.

S další interpelací je přihlášen pan poslanec Petr Hulinský, který se obrací v interpelaci na pana Kamila Jankovského. Není tady.

Tak vystoupí pan poslanec Ladislav Velebný, který se obrací ve své interpelaci na pana ministra Jiřího Pospíšila. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Velebný: Vážená paní předsedající, i když tady pan ministr není, tak přesto. Podobně jako mnoho dalších občanů naší země jsem v posledních měsících zaznamenal několik případů takového chování soudců a soudů, které mohu označit za popuzující a nepřijatelné. Mám na mysli dvě rozhodnutí vrchního správního soudu týkající se nešvaru na brněnském soudu. Jde o případ soudce Jana Kozáka a o případ předsedy tohoto soudu Jaromíra Pořízka. Další je postup libereckého krajského soudu v případu zpronevěřených záloh na dodávku tepla a vody, kde byli osvobozeni manželé, kteří peníze nájemníků používali na zaplacení vlastní hypotéky.

Bohužel všichni víme, že při pečlivějším zkoumání bychom nalezli další problematické kauzy, které vrhají špatné světlo na stav českého soudnictví a na problematiku práce státních zastupitelství. Přesto bych chtěl říci, že vidím, že za skutky, které by stály řadu občanů jejich pracovní postavení, jsou soudci jenom pokáráni nebo dostanou pokutu, která je vzhledem k jejich příjmům málo významná.

Chtěl bych znát vaši představu o tom, jak v této oblasti chcete dále postupovat, pane ministře. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji a předám slovo panu ministru spravedlnosti.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Vážená paní předsedající, vážený pane poslanče, dámy a pánové, děkuji za váš zájem o otázku justice. Nicméně, vy jste zde ve své interpelaci zmínil dvě kauzy, které spolu ne zcela souvisí. Jedna věc je kárné řízení u Nejvyššího správního soudu proti předsedovi Krajského soudu v Brně panu dr. Pořízkovi a proti jeho místopředsedovi dr. Kozákovi. To je jedna věc. A druhá věc je pak konkrétní kauza, kterou - jak jsem pochopil - řešila pobočka Krajského soudu se sídlem v Liberci a ke které se bohužel nemohu vyjádřit, protože tu informaci nemám.

K té první věci mohu říci, že v případě manipulací nebo machinací v rámci insolvenčního soudního řízení soud došel k závěru, že místopředseda krajského soudu Kozák porušil zákon, tzn. ministerstvu bylo dáno za pravdu, leč sankce, která byla uložena, podle mého občanského laického názoru byla neadekvátní. Já si myslím, že v demokratickém právním státě musíme respektovat rozhodnutí soudu, na druhou stranu můžeme vyjádřit veřejně svůj názor na něj. Tedy já osobně se domnívám, že sankce byla neadekvátně mírná.

Vy se ptáte, co s touto situací. Ta situace je mimořádně složitá a obtížná, protože platí princip nezávislosti soudců, nezávislosti justice jako takové. Ministr spravedlnosti je zde od toho, aby zajistil, řekněme, podmínky pro fungování soudu v rámci možností společnosti, bohatství společnosti. Na druhou stranu nemám žádné instrumenty, kterými bych zasáhl a řekl: Tento soudce má být v uvozovkách potrestán, protože způsobil, řekněme, nějaké jednání, a já jako politik tak rozhodnu. Soudce je nezávislý. A jediný, kdo může vyřknout kárný trest nad soudcem, je opět nezávislý nepolitický orgán. A to je právě kárný senát Nejvyššího správního soudu.

Ministerstvo spravedlnosti připravuje v tuto chvíli novelu zákona o soudech a soudcích, která má vést k větší transparentnosti personální politiky v justici. Chceme nastavit pravidla pro výběrová řízení jak soudních funkcionářů, tak soudců jako takových. Novela je napsána. Bude, řekněme, v první polovině tohoto roku na plénu. A mimo jiné chceme také otevřít debatu i zde, na ústavněprávním výboru Poslanecké sněmovny, o tom, jak případně upravit právě onu kárnou odpovědnost soudců, tzn. jak garantovat jejich nezávislost, aby politik nebo kdokoliv jiný nemohl zasáhnout vůči soudci, který se mu takzvaně z různých důvodů nelíbí, ale na druhou stranu jak nastavit taková pravidla, aby soudce, který pochybí, byl potrestán, aby zde nefungoval soudcovský, řekněme, ne přímo klientelismus, ale jistá stavovská sounáležitost, kdy zkrátka soudci jiného soudce jen tak neodsoudí. To je bohužel problém, se kterým se Česká republika po léta potýká, a je faktem, že kárná rozhodnutí nebo rozhodnutí v kárných věcech Nejvyššího správního soudu stejně jako předchozích soudů jsou podle mého občanského názoru příliš mírná. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP