(17.20 hodin)
(pokračuje Heger)

Jak jsou registry zabezpečeny, to není zase tak složitá věc. Ministerstvo má zmocnění určit, kdo do registrů bude moci vstupovat. Právě teď se tvoří nová vyhláška, která určí zhruba to, že přístup k osobním datům budou mít jednotlivci, víceméně správci systémů, a analytici, kteří budou ta data potom zpracovávat, už je budou mít v anonymizované podobě. Zatím se nepočítá s tím, že by registry fungovaly něco jako společný chorobopis, jehož zřízením byl pokus typu IZIP, nebo společný chorobopis, který existuje v řadě zemí již dneska pro vybrané choroby, ale do kterého tedy, musím říct, se vkládají data pouze po souhlasu pacientů. Tohle, co se děje u nás pro statistické účely, je něco jiného.

A nakonec jsem slíbil, že řeknu něco o těch správních registrech. Typickým registrem je registr poskytovatelů zdravotní péče nebo zdravotnických pracovníků. Nad tím registrem se stále ještě diskutuje, jak bude koncipován, protože to, co je potřeba registrovat, jsou sledovaná povolání, jako je lékař, zdravotní sestra a porodní asistentka, tak jak nám to přikazuje a jak požaduje data Evropská unie. A to, že tato povolání byla provázána na další registry, byl požadavek koncepce eHealthu, který navazuje na eGovernement, a ministerstvo do této sféry bylo víceméně doporučeno. Přístup samozřejmě bude diferencovaný a ta data, která budou k dispozici veřejně, budou redukovaná na pouhé minimum.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane ministře, já jsem se zamyslela, tak jsem vás nechala mluvit moc dlouho.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Děkuji, skončil jsem. Omlouvám se.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Tak vystoupí ještě pan poslanec. Vy jste si asi povídali hodně dlouho oba dva. Prosím, máte slovo ještě k doplňující otázce.

 

Poslanec Pavel Holík: Já se omlouvám, nebudu už zdržovat, ale odpověď mě ne zcela přesvědčila. Jsem tedy lékař, nejsem IT odborník. Nemyslím si, že to bude zabezpečeno, ale necháme si to na osobní rozhovor. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Ministr ještě bude reagovat. Prosím, pane ministře, máte ještě slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Já v druhé reakci ušetřím ten ztracený čas. Jenom bych připomněl, že registry si tak úplně nevymýšlí Ministerstvo zdravotnictví, ale vznikly všechny z iniciativy odborných lékařských společností a ministerstvo se snažilo vyjít vstříc rozvoji medicíny a možnosti zpětnovazebního sledování jejích výsledků. To byl hlavní účel. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Tak je mi líto, bohužel, pane poslanče, vám už slovo dát nemůžu, už si to skutečně musíte říct osobně.

S další interpelací vystoupí pan poslanec Jiří Šlégr, který se také obrací na ministra zdravotnictví. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Šlégr: Já děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, vážený pane ministře, Ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny chtějí v rámci tzv. úsporných opatření zrušit část žatecké nemocnice, konkrétně jde o porodnici a dětské oddělení. Zrušení těchto oddělení by mělo za následek, že by rodičky z okolí, tedy z Ústeckého, ale i z části Středočeského kraje musely dojíždět do vzdálenějších nemocnic, jako jsou např. ty v Mostě, Karlových Varech nebo Chomutově. Jako lékaři vám jistě nemusím vysvětlovat, co by delší dojezdový čas do nemocnice znamenal v případě komplikovaného porodu či jiných komplikací. Vláda dělá reformy, škrtá, kde může. Je otázka, jestli škrty tohoto typu jsou důležitější než lidský život v jeho samém počátku. Podle mých informací je totiž případné zrušení porodnice v Žatci špatné rozhodnutí, protože splňuje limity, které splňovat má, aby byla zachována.

Chci vás proto, pane ministře, požádat o vysvětlení celé situace, zejména proč je nutné podle ministerstva nutné část žatecké nemocnice zrušit a zda byly při rozhodování vzaty v potaz velké vzdálenosti do okolních porodnic. Také bych rád věděl, kolik ministerstvo předpokládá, že by zrušením žatecké porodnice ušetřilo, a zda tato úspora podle vás stojí za riziko zmařených lidských životů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji a předávám slovo k odpovědi panu ministrovi zdravotnictví.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Děkuji ještě jednou za slovo. Vážený pane poslanče, já si také dovolím začít trošku odzadu jako v minulé interpelaci. Musím říct, že to není ministerstvo, kdo chce zrušit tu nemocnici, i když od obecného procesu koncentrace zdravotní sítě se samozřejmě nehodlám distancovat, ale rozhodování o konkrétních nemocnicích, zejména které jsou mimo síť přímo řízených organizací, ministerstvo opravdu nedělá. Ale budu naprosto férový a musím říct, že nebudu zastávat v tomhle případě ten proces, který byl pravděpodobně krajem a zdravotními pojišťovnami, které fungují v kraji, nastartován. My o něm nemáme úplně detailní informace, protože Ústecký kraj nepatřil k těm krajům, které se přihlásily ke spolupráci s ministerstvem, a dokonce dva kraje s námi podepsaly smlouvu, takže jsme se těch diskusí účastnili. Snad je důvod ten, že v Ústeckém kraji tedy není žádná fakultní nemocnice, takže ministerstvo tam do té akutní lůžkové sítě nezasahuje.

Obecně lze říct, že všechny menší nemocnice už léta zacházejí na úbytě, když to řeknu takovým lidovým způsobem, a ten proces probíhal v 90. letech a probíhal i v minulém desetiletí při úplně jiných vládách, než jaká je dneska. Je to proces, který je zčásti přirozený. Prostě malé nemocnice nezvládnou ekonomicky ustát nároky, které jsou dneska na zdravotní péči kladené, a proti tomu jde proces zlepšování dopravní infrastruktury a zvyšování dopravních možností, takže už to není, tak jak se to vzletně říkalo o nemocnicích zakládaných za Františka Josefa, za Rakouska-Uherska, že musí být na dojezd koňským potahem.

Já to nechci nijak zlehčovat, ale opravdu provozovat některé technologicky náročné disciplíny úplně všude dnes není možné, není to rentabilní a dopravní možnosti umožňují vyšší stupeň centralizace péče než dříve. Ráno tady byla rozsáhlá diskuse o centrech obecně, o roztroušené skleróze a o kardiologických centrech, kdy jsem dokladoval, že akutní případy, které patří do velkých nemocnic, je dneska možno v rámci celého kraje dopravit.

Já jsem si díky tomu, že ta interpelace byla srozumitelná, o co půjde, stihl opatřit údaje o žatecké nemocnici a musím konstatovat, že jsem zjistil, že žatecká nemocnice byla již uvažována, pokud jde o zrušení porodnice a dětského oddělení, v roce 1996-1997, kdy se konala výběrová řízení na nemocnice. Nakonec k tomu nedošlo, město v té nemocnici zainvestovalo, ale v posledních třech kvartálech roku 2008 tam byla porodnice z důvodu, který přesně neznám, uzavřena, čímž došlo samozřejmě i k oslabení dětského oddělení a naopak k posílení porodnic v okolí. Tuším jsou to nemocnice Kadaň, Chomutov a Most. Ta situace nedělala větší problémy a nepřinesla žádné medicínské trable. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP