(15.10 hodin)
(pokračuje Nečas)

Co se týče valorizace, musím říci, že o konkrétním vzorečku valorizace pro příští rok ještě není rozhodnuto. Na druhé straně říkám velmi korektně, otevřeně a nedvojsmyslně, že v situaci, kdy nedochází k ekonomickému růstu, kdy dochází k ekonomické stagnaci, a nejenom u nás, ale v rámci velké části Evropské unie, pak představa, že můžeme mít zavedené plnohodnotné valorizační schéma, je prostě představa z Marsu. Není možná. Je možná pouze za cenu prudkého prohloubení deficitu veřejných financí, což je okamžitě velmi negativně vnímáno na finančních trzích a vede k prudkému nárůstu úroků u našich státních dluhopisů, a tím pádem k prudkému nárůstu - prudkému nárůstu - deficitu veřejných financí prostřednictvím dluhové služby.

Chtěl bych připomenout, že nárůst cen u státních dluhopisů pouze o jednu desetinu procenta znamená zvýšení dluhové služby v řádech miliard korun. Nikoliv desítek milionů nebo stovek milionů, ale miliard korun. Některé odhady říkají, že dokonce jedna desetina procenta je částka výše než 8 mld. v dluhové službě. A jestliže dnes po výdajích na důchody a výdajích na platy zaměstnanců veřejného sektoru tvoří dluhová služba třetí největší objem v rámci státního rozpočtu, tak představa, že celý sociální systém, včetně důchodového systému, nebude dýchat s ekonomikou, že když dochází k ekonomické stagnaci, mohou plnohodnotně růst penze, je představa, která neodpovídá ekonomické realitě. A ani sociální demokracie by v rámci svého standardního populismu (upozornění na čas) toto neměla občanům České republiky slibovat, protože by to nikdy nebyla schopna splnit.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji panu předsedovi vlády. Pan poslanec Šincl položí doplňující otázku ke své interpelaci. Prosím.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Pane premiére, vy nejenom pokrytecky hlásáte utahování opasků a zatím svým oblíbencům necháváte vyplácet astronomické částky a odměny, ale také lžete! Důchodcům jste jasně slíbil, že budete kompenzovat nárůst cen valorizací důchodů. Ale neřekl jste ani slovo o tom, že budete měnit způsob valorizací, takže ta kompenzace nebude plná. Uvědomte si, že díky tomuto podrazu dostanete řadu seniorů do neřešitelné situace. V tom lepším případě budou odkázáni na své děti nebo sociální dávky. V tom horším případě jim nezbude nic jiného, než volit, jestli si koupí chléb a máslo, nebo léky, které potřebují. Zvýšení DPH je prostě nepřijatelné a přinese jen další dramatické zdražení potravin a jiného zboží. Podle mě je velice zbabělé se zaměřit na tuto bezbrannou skupinu sociálně slabých lidí! (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Tak to byl pan poslanec Šincl. A pan předseda vlády odpoví i na tuto doplňující otázku, resp. prohlášení.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jedna věc jsou fakta, druhá věc jsou expresivní výkřiky. Naprosto s vážnou tváří tvrdím, že příliš jinou politiku by neprováděla ani Česká strana sociálně demokratická. A uvedu to na jednom konkrétním příkladu.

Váš slovenský partner, strana Směr - sociální demokracie, vedená předsedou Robertem Ficem, slibovala v roce 2006 před volbami, že zruší zavedený systém daně z přidané hodnoty. Skutečnost byla taková, že se pouze zavedla výjimka, především pro léčiva, a že například i na Slovensku pod sociálně demokratickou vládou Směru byla daň z přidané hodnoty na potraviny ve výši 19 %, čili se nesnižovala. Toto bylo praktickým výsledkem kroků, které provedla vedlejší země s vámi jaksi velmi příbuznou stranou, ke které se velmi hlásíte.

Myslím, že byste ve svých výrocích měli být velmi opatrní. Když se nedejbože stane to, že jednou opět dostanete vládní odpovědnost, myslím si, že ekonomická realita vás velmi rychle vyučí proti slibům, které dnes lacině, populisticky a nesmyslně dáváte. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji panu předsedovi vlády. Další interpelaci přednese místopředseda Sněmovny Luboš Zaorálek. Bude interpelovat předsedu vlády ve věci fondů Evropské unie. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Pane premiére, z úst představitelů vlády v poslední době zaznívají chystaná docela drakonická opatření. Mluví se o propouštění učitelů, o propouštění hasičů, policistů. Já se stále častěji setkávám s tím, že lékaři mi říkají, že v ordinacích občané říkají: Nepište mi léky, protože na ně nemám peníze.

Předpokládal bych, že v takovéto situaci se vláda bude skutečně starostlivě starat o peníze, prostředky, které má svěřené, že se bude starat také o prostředky, které má čerpat z evropských fondů. Ty projekty jsou dneska nasmlouvané za 569 mld. Z toho nám prozatím Evropská unie proplatila 138 mld. My jsme na začátku tohoto týdne chtěli, abychom jednali o stavu čerpání. Vy jste to odmítl. A mezitím máme informaci z Evropské komise, že situace je taková, že od 9. března České republice nebudou propláceny žádné faktury. Pokud nebudeme platby posílat, tak nám je prostě nebudou proplácet. Důvodem je systémové selhání, naprostý nedostatek kontroly.

Takže pro mě jsou tady dvě otázky. Jedna: Proč odmítáte o této vážné situaci jednat? Protože se jedná o ohrožení stovek miliard, se kterými se počítá v rozpočtu! A druhá věc: Kdo je za tento stav odpovědný? Já předpokládám, že tahle situace musí mít nějakého viníka. To selhání je mimořádné. Evropská komise se k podobným věcem uchyluje v naprosto mimořádných situacích. Já se tedy ptám: Proč o tom nechcete ve Sněmovně mluvit? A kdo za to bude odpovědný a za tuto situaci zaplatí?

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji panu místopředsedovi Zaorálkovi a žádám pana předsedu vlády Petra Nečase, aby se ujal odpovědi na tuto interpelaci.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předtím než se dostanu ke konkrétním údajům a ke konkrétním faktům, nemohu se vyhnout odpovědi na otázku pana místopředsedy Zaorálka, kdo je za to zodpovědný.

Ano, v současné době Česká republika obdržela takzvaný warning letter, kde na základě analýzy Evropské komise a Evropského účetního dvora tím hlavním důvodem, proč jsou pozastaveny platby v rámci celého systému operačních programů, je samozřejmě otázka fungování celého auditního systému. Musím říci, že tento auditní systém byl vymyšlen a certifikován - tento tedy špatně fungující auditní systém - samozřejmě na Ministerstvu financí v letech 2005 a 2006. Čili ten, kdo nese odpovědnost, se jmenuje Bohuslav Sobotka. Jestli čirou náhodou to je, nebo není stávající předseda České strany sociálně demokratické, to ponechám na důvtipu pana místopředsedy Zaorálka. Proč byl tento systém takto navržen Evropské komisi, proč byl takto certifikován, by si měli zodpovědět v rámci vnitrostranické diskuse.

Nicméně musím říci, že problém samozřejmě je závažný. My jsme zdědili nejen tento špatně nastavený auditní systém, který, jak se ukázalo, Evropská komise teď příliš pozitivně nehodnotí, ale zdědili jsme i velmi nepřehlednou strukturu 24 operačních programů, které opět vymyslela vláda České strany sociálně demokratické. A samozřejmě struktura 24 operačních programů, které jsou potom velmi těžko administrovatelné a velmi těžko auditovatelné, je také jednou z příčin tohoto stavu.

Za další. Musím říci, že v tuto chvíli je z hlediska pozastavení plateb ohrožena jedna třetina všech operačních programů v rámci celé Evropské unie, čili se nejedná o nějaké české specifikum.

Česká republika má aktuálně k dispozici 788 mld. korun, podané žádosti, kdy se jedná o téměř 76 tisíc žádostí o podporu, v hodnotě 1 bil. 179 mld. korun, to znamená téměř 150 % národní alokace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP