(15.00 hodin)
(pokračuje Nečas)

A jestliže tuto veřejnou zakázku nerealizuje, tak nade vši pochybnost dochází k úspoře těchto prostředků, které byly plánovány na financování této zakázky, kdy úmysl vypsat zakázku vyjadřuje vážný úmysl tyto prostředky utratit, a mohou být realokací použity někde jinde. Čili objektivně dochází k úspoře ve veřejných rozpočtech.

Já jsem řekl, že i po platnosti nového zákona o veřejných zakázkách od druhého čtvrtletí letošního roku - je-li v letošním roce celkový objem veřejných zakázek ve veřejné správě odhadován zhruba na 460 mld. korun, tak pouhé tříprocentní snížení cen by znamenalo v tomto případě okolo 14 mld. korun jenom v rámci této nové legislativy a tlaku, který tato legislativa vytváří vůči navyšování cen. To znamená opět velmi konzervativní odhad, který nicméně již ukazuje částku, která v miliardách dosahuje dvojciferného čísla.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji předsedovi vlády a vidím, že pan poslanec Velebný si přeje položit doplňující otázku. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ladislav Velebný: Děkuji, paní předsedající. Možná, pane premiére, možná máte pravdu, ale stálo by asi za to, kdybyste mi ten odhad, který má Úřad vlády vypracován, poskytl v písemné podobě. Možná bych i možná uvěřil tomu, že máte kus pravdy, ale chci to vidět na papíře. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Tak, pan předseda vlády se chystá k replice. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já samozřejmě jsem připraven tyto podklady poskytnout. My ta čísla velmi pečlivě analyzujeme, nechceme skutečně stavět na vzdušných zámcích, ale dostat se ke konkrétním údajům.

Na druhé straně ani v rozpočtové politice nechceme stavět na falešných nadějích, to znamená vyfabulovat si číslo úspor z hlediska veřejných zakázek třeba ve výši dvacet třicet miliard - někdy taková neuvěřitelná čísla slýcháme, jako že se ročně vyplýtvá 50 miliard apod. Já jsem hluboce přesvědčen o tom, že nikoliv, nicméně ten tlak, pokud je opravdu veden především vyšší transparentností, tím, že jsou rušeny některé podivnosti, jako např. budou zakázány tzv. losovačky, při účasti pouze jednoho nebo dvou účastníků bude výběrové řízení zrušeno, zavádějí se v některých případech povinné elektronické aukce, tak to všechno vede k tomu, že skutečně tlak na snížení cen díky této větší transparentnosti je zcela evidentní.

A opět, pokud by se jednalo i o snížení cen v řádu pouze několika procent, tak při tom obrovském objemu veřejných zakázek, který se pohybuje ve veřejné správě bez sektorových zadavatelů standardně někde mezi objemem 450 až 600 mld. korun v závislosti na tom, jaký rozpočtový rok je, úspory opravdu potom dosahují dvouciferných čísel a v některých případech i desítek miliard korun.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji panu předsedovi vlády. Následující interpelaci přednese pan poslanec Ladislav Šincl a připraví se pan poslanec a místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Prosím, pane poslanče Šincle.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Vážený pane premiére, ve svém volebním programu, konkrétně na straně 26, zde (ukazuje), jste důchodcům slibovali pravidelnou valorizaci důchodů a že důchodová reforma se současných seniorů nedotkne. Ještě loni jste sliboval, že negativní dopady reforem v oblasti zvyšování cen potravin a léků kvůli zvýšení DPH bude seniorům kompenzováno pravidelnými valorizacemi jejich důchodů. Místo tohoto slibovaného dorovnání důchodů spolu s ministrem Kalouskem připravujete na důchodce další bič v podobě zmrazení důchodů nebo výrazného zpomalení jejich růstu. Měl byste zajít do obchodů a podívat se, o kolik se kvůli vámi prosazenému zvýšení DPH už zvýšily ceny. Zdražilo se téměř vše a často o desítky procent - teplo, veškeré potraviny, elektřina, poplatky v nemocnici, plyn, vodné, stočné, léky a zdravotnické potřeby, vstupné na kulturní akce atd. atd. Poklesly snad jen ceny fotografických aparátů. Jakousi malou útěchou pro naše české důchodce může být to, že naši důchodci si tak budou moci výhodně a lacino fotit své hubené síťovky a porovnávat je s těmi plnými, s nimiž jste vystupoval v předvolebním šotu a ohlupoval voliče. Na své volební sliby jste svým zvolením zapomněl. Důkazem je to, že ruku v ruce se zmrazováním či výrazným zpomalováním růstu důchodů nyní plánujete další zvýšení spodní sazby DPH na 15 % a horní na 21 %. Toto se snažíte zamaskovat jen mírným zvýšením daní nejbohatších. Je vám úplně jedno, že tím potrestáte nejslabší skupinu obyvatel hned dvakrát, neboť např. náklady na potraviny představují velkou část výdajů, které senioři musí měsíčně vynaložit.

Proto se, pane premiére, ptám: Proč neplníte své předvolební sliby, které jste dal občanům této republiky? (Předsedající: Čas, pane poslanče!) Jak chcete obhájit to, že jedno z nejvýraznějších opatření míří právě proti nejslabší sociální skupině?

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Tak. Odpoví pan předseda a já prosím, abychom všichni dbali časových limitů, které jsou dány jednacím řádem. Prosím, pane předsedo vlády.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych bezpochyby na tuto interpelaci mohl odpovědět citacemi z volebního programu České strany sociálně demokratické a zeptat se například, kde je tady legislativní návrh na 13. důchod. Myslím si, že tento volební trhák předvolební kampaně roku 2010 už se dneska neodváží s vážnou tváří zmínit ani Česká strana sociálně demokratická v rámci svých slibů důchodcům a dalším sociálním skupinám.

Na druhé straně musím říci, že když se podíváme na konkrétní údaje a na konkrétní data, tak pokud vezmeme v potaz poslední rok, kde v rámci celého svého působení měla na výši důchodů vliv sociálně demokratická vláda, což byl rok 2005, tak od té doby reálná výše důchodů vzrostla do roku 2010, kdy vlastně po drtivou většinu této doby měly zodpovědnost za vývoj v této zemi pravicové vlády, o 12,78 %, a i výše důchodů, reálná výše důchodů v daném rozpočtovém roce proti roku 1989, nejvyšší reálné hodnoty dosahuje v České republice proti roku 1989, který když označíme za 100 %, právě po roce 2006, čili za pravicových vlád. Čili tam byl největší nárůst důchodů, nikoli za vlád sociální demokracie. To za prvé.

Za druhé. Samozřejmě nárůst cenové hladiny, který je v současné době způsoben, je částečně způsoben, také, ano, nárůstem daně z přidané hodnoty, především její snížené sazby z 10 % na 14 %, nicméně v tuto chvíli není žádný důvod - a potvrzují to všechna expertní čísla a všechna expertní pracoviště - ustoupit od názoru, že v rámci inflačního impulzu pro celý rok 2012 budou tvořit nárůsty cen způsobené zvýšením daně z přidané hodnoty, především její snížené sazby, pouze zhruba 1,2 procentního bodu. Mimochodem i dnes, právě dnes prezentovaná čísla o vývoji cen, čísla prezentovaná Českým statistickým úřadem ukazují, že dovozové zboží a služby vzrostly o 7 %. To znamená, pokud vezmeme v potaz, že prakticky většina energií, jako je plyn, jako je ropa, je do České republiky dovážena, že tady je tento velmi razantní meziroční nárůst cen o 7 %, že je tady i velmi významný dopad v další komoditě, což jsou potraviny, opět tedy exogenního typu, je evidentní, že poskládání těchto inflačních impulzů vede k tomuto vývoji. Na druhé straně i prognóza a odhad České národní banky ukazují, že toto je jednorázový impulz, že pokud nebudou růst tyto ceny na zahraničních trzích, tak by nemělo docházet k dalšímu růstu inflace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP