(9.20 hodin)
(pokračuje Kuba)

Za základní k tomu považuji skutečnost, že Ministerstvo financí zrušilo zadávací řízení veřejné podlimitní zakázky na provedení stavebních prací s názvem likvidace opuštěného díla Žebračka. Zrušení toho zadávacího řízení ale neznamená, že by měly být úplně zastaveny práce na odstranění závad, které spočívají skutečně v bezprostředním nebezpečí ohrožení života a zdraví občanů, kteří by navštívili tuto lokalitu. Ministerstvo průmyslu a obchodu uložilo státnímu podniku Diamo, aby zpracoval plán zajištění a následné likvidace důlního díla a poté požádal obvodní báňský úřad o povolení předmětné hornické činnosti. Tento plán dle našeho názoru musí mimo základní opatření k zajištění bezpečnosti obsahovat i opatření, která povedou k efektivnímu zpřístupnění celého prostoru a bezprostředního okolí propadliny, k zamezení vstupu osob do navazujících podzemních důlních děl a kterými bude zajištěno neprodlené odstranění staticky nestabilních převisů, které se vyskytují na propadlině Žebračka.

Ministerstvo průmyslu a obchodu bylo státním podnikem Diamo seznámeno s dalším postupem prací, který v podstatě v téhle chvíli lze stručně popsat tak, že došlo k zaměření hlavním důlním měřičem, dojde k detailnímu zakreslení aktuálního stavu vlastního propadu do základní mapové dokumentace. Vyhodnocení mapových podkladů umožní stanovit nejmenší obrysovou křivku kolem propadu, která zaručí dostatečnou pevnost skalního masivu pro pohyb pracovníků a následné technické práce. Ty budou spočívat ve vymýcení veškerých dřevin uvnitř této spojité křivky a vlastní trasa bude rozšířena za pomoci techniky na jednoduchou zpevněnou komunikaci, která bude využita pro stavbu plotu a dále bude sloužit k jeho údržbě. V tomto prostoru je uvažováno o výstavbě druhé linie oplocení, do kterého bude vpleten signální vodič, který zaznamenává pohyb oplocení nebo jeho porušení. Na sloupu uvnitř této zóny se nainstalují kamery, jejichž záběr pokryje celou oblast hrany propadu. Bude realizováno elektropřipojení a bude vyvedena signalizace na dispečerské stanoviště bezpečnostní agentury.

Souběžně s tímto neodkladným řešením zdraví ohrožujícího stavu důlního díla bude probíhat práce na sestavení plánu zajištění důlního díla Žebračka do doby jeho likvidace. Zajištění bude spočívat v navrtání masivu v oblasti převisu propadliny, následně budou provedeny trhací práce velkého rozsahu, které zajistí odstranění tohoto převisu. Sestřelením převisu se dosáhne zasypání důlních chodeb v úrovni prvního patra, tím dojde k zamezení vstupu osob do navazujícího podzemí. Bezprostřední nebezpečí úrazu pádem horniny tím bude výrazně sníženo. Po vyřešení střetu zájmů bude plán zajištění předložen Obvodnímu báňskému úřadu v Ostravě a zůstane přitom zachována jak kulturní památka, tak možnost zimovišť zvláště chráněných živočichů.

Závěrem bych rád paní poslankyni informoval, že pracovníci Ministerstva průmyslu a obchodu a státního podniku Diamo jsou připraveni vám k tomu poskytnout další informace.

Je to interpelace, která přecházela mezi funkčním obdobím mého předchůdce a mým. Chci paní poslankyni upozornit, že budeme dbát na to, aby všechny tyto procesy a práce proběhly maximálně efektivně. Přesto jsem přesvědčen, že argumentovat tím, že ten stav je tam nějakou dobu stejný a mohl by tak klidně zůstat, je poměrně argument, který končí v momentě, kdy tam skutečně se někomu něco stane a kdy bude poškozeno něčí zdraví. Nejsem konkrétním odborníkem na to, abych vyhodnocoval stav a nebezpečí daných lokalit, na to jsou odborníci na báňském úřadu a na Diamu. Naším úkolem je zabezpečit, aby práce proběhla maximálně efektivně, a to za své funkční období, byť přechází tato interpelace od mého předchůdce, chci paní poslankyni slíbit. Slibuji, že tu záležitost takto řešit budu, a jsem kdykoli připraven s ní tuto otázku diskutovat s odborníky z našich organizací. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Paní poslankyně Kateřina Konečná má slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji a děkuji za odpověď, pane ministře. Ale já jsem tady nechtěla kolegy nějakým způsobem zdržovat popisem toho, co by se tam mělo stát. Já jsem se ptala na jednu jedinou věc - jestli opravdu schvalujete postup vašeho ministerstva a obvodního báňského úřadu v této kauze. Já si totiž myslím, že tohle byla zcela účelově udělaná zakázka pro někoho. Vše tomu nasvědčuje, ať už to, že tam původně nemělo být vypsáno výběrové řízení, ať už to, že se jedná opravdu o 25 let starý propad. A promiňte mi, kdybychom se takto starali o bezpečnost občanů kdekoli jinde za 100 mil. korun, udělali bychom lépe, protože ten pozemek je oplocený a lidé jsou upozorňováni cedulemi, že na něm nemají co dělat. To znamená každý, kdo do tohoto důlního díla jde, tam jde na vlastní nebezpečí i s rizikem toho, co se mu tam může stát. To znamená nejde o to, že bychom nezabezpečili nebo nějakým způsobem ohrozili bezpečnost občanů České republiky, to je prostě nesmysl. Ti lidé tam nemají co dělat.

Nicméně chápu, že i v době ekonomické krize a tvrdých škrtů, které dopadají na občany, možná někdo přišel na to, že se o těchto věcech moc nemluví a že by bylo fajn si přivydělat. Za 100 mil. korun to není úplně málo. A já z toho vůbec neobviňuji vás, pane ministře, já vás na to jenom upozorňuji, protože se to děje na vašem ministerstvu, resp. vaše ministerstvo bylo tímto garantem. A já bych od vás prostě jen chtěla slyšet odpověď, zda schvalujete ten postup, a v případě, že byste byl před rozhodnutím, před jakým byl pan ministr Kocourek tehdy, případně Kalousek, že vypíšete nové výběrové řízení, zda byste takto postupoval, protože pokud mi odpovíte že ano, tak se leknu. A to říkám úplně upřímně, protože tohle je kauza, která nemá obdoby v době, kdy tvrdíme občanům, co všechno musí obětovat pro stabilizaci této ekonomiky, tak si tady - a je to jenom využití toho, že o Českém báňském úřadu, o jednotlivých firmách, které to likvidují, o firmě Diamo, se prostě nemluví a že tyto zakázky probíhají v jakémsi nechci říci utajeném režimu, ale rozhodně ne režimu veřejném. A já jsem přesvědčena o tom, že Ministerstvo financí zrušilo zadávací řízení právě proto, že vznikla za a) občanská iniciativa a petice občanů dané lokality a za b) že vznikl velmi silný mediální tlak v této kauze. Já jsem přesvědčena o tom, že ve chvíli, kdy by k tomuto mediálnímu tlaku nedošlo, protože nejde obhájit neobhajitelné, tak by nikdy k tomu, abyste zrušili zadávací řízení, nedošlo a dneska by možná na Žebračce někdo za 100 mil. korun - opakuji 100 mil. korun - likvidoval něco, co nikoho neohrožuje a co má 25 let stav, který je tam setrvalý.

Takže prosím, odpovězte mi jen tak, zda si opravdu myslíte, že postup byl správný, a případně jak vy jako ministr průmyslu a obchodu zabráníte tomu, aby na vašem ministerstvu mohlo docházet k podobným věcem.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan ministr Kuba, prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kuba Znovu chci zopakovat, že jsem při přípravě této akce ještě nebyl ministrem. Všechny zakázky, které jsou realizovány na našem ministerstvu, spadají do zákona o veřejných zakázkách, což o některých podnicích, jako je třeba Budvar, které někteří vaši poslanci významně obhajují, říct nelze. Jak Diamo, tak všechny nám podřízené organizace jsou řízeny podle zákona o veřejných zakázkách. A já v téhle chvíli mohu mluvit za svoje funkční období, paní poslankyně. V téhle chvíli za svoje funkční období mohu říct, že budu dbát na to, aby celá tato akce, pokud je motivována tím, abychom dokázali pouze změnit ten stav, který ohrožuje zdraví a bezpečnost lidí, tak jak já jsem tu informaci dostal, aby proběhla maximálně efektivně. Znovu a klidně se můžeme k této situaci spolu sejít a klidně si nad ní povídat. Přesto si myslím, že ani jeden z nás nejsme úplnými odborníky. Za naše ministerstvo, my jsme gesčně povinni zajistit ten stav a já se vůbec nebráním tomu, abychom se společně nad touto situací sešli a diskutovali nad ní. V žádném případě bych já nedopustil, aby docházelo ke zbytečnému plýtvání prostředků na našem ministerstvu. Myslím, že jsem to dával najevo hned po nástupu do funkce, kdy jsme dnes jediné ministerstvo, jehož rozklikávací rozpočet až do detailu si můžete otevřít a týká se všech našich aktivit a zakázek. Děkuji. ***

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji vám, pane ministře. Paní poslankyně Kateřina Konečná má ještě slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP