(9.30 hodin)

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Já budu pevně věřit, že opravdu zákon o zadávání veřejných zakázek začne platit i na vašem ministerstvu, protože v tomto to takto prostě nebylo a o tom jsem přesvědčena. Došlo k porušení tohoto zákona.

A to, že někdo tvrdil, že se jedná o havarijní stav? Opakuji, ten stav je tam 25 let, ale v tuhle chvíli ho někdo považoval za havarijní. A proto vlastně byla zadána - vy tak sám odpovídáte na interpelaci - realizace projektu likvidace ve zkráceném režimu a byly vybrány jenom některé, zcela účelově vybrané firmy, mezi nimiž je i - a to opakuji - firma, ve které pracoval a na velmi významné pozici působil dnešní šéf Českého báňského úřadu před svým vstupem do úřadu a která dostává mnoho těchto zakázek. Tak to mi připadá jako zcela jasně korupční a já si nemůžu pomoct.

Já nebudu tedy dávat vyjádření nesouhlasu s vaší odpovědí, protože chápu, že jste k tomu přišel tak trošku jako - a teď mi to promiňte - slepý k houslím, protože to bylo v době, kdy vy jste na ministerstvu nebyl, a i odpověď jste podepisoval pár dnů potom, co jste na něj nastoupil. A to odpověď byla napsána, a to si řekněme upřímně, předpokládám, někde v Diamu, protože to má přesně tyto rysy.

Na druhou stranu bych vás chtěla požádat, abyste dodržel svůj slib a opravdu se na tyto věci podíval. Nepřála bych si, abychom tady lidem z jedné strany - a vy a vaše vláda - obhajovali to, jak jim vezmeme úplně všechno a jak jim musíme zdražit ceny potravin a léků, ale z druhé strany se na vašich ministerstvech zcela tajně vyhazovaly stamiliony korun za nesmyslné zakázky možná pro někoho, kdo ještě pochopil, že má poslední příležitost si uzobnout z koláče veřejných peněz, který tady rozdělujeme.

Nebudu tedy dávat nesouhlas s písemnou interpelací, ale pevně věřím vašemu slibu, že se postaráte o to, aby k takovým věcem na ministerstvu dále nedocházelo.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní poslankyni Konečné. Zeptám se, zda chce někdo ještě vystoupit v rámci rozpravy k této odpovědi na písemnou interpelaci. Není tomu tak. Rozpravu končím. Paní poslankyně avizovala, že nebude dávat návrh usnesení, o němž by bylo třeba nyní hlasovat, a proto tuto interpelaci končím.

Budeme se věnovat další interpelaci a tou je interpelace na ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Ten odpověděl na dotaz poslankyně Gabriely Hubáčkové ve věci úhrady centrové léčby. Interpelace se spolu s odpovědí a novou odpovědí předkládají jako tisk 596.

Paní poslankyně Gabriela Hubáčková má slovo. Prosím. Otevírám rozpravu.

 

Poslankyně Gabriela Hubáčková: Vážený pane ministře, paní předsedající, kolegyně, kolegové, ve své interpelaci jsem se ptala na to, jak bude zajištěna léčba nově indikovaných pacientů s roztroušenou sklerózou. S vaší odpovědí, pane ministře, bohužel nemohu souhlasit.

Ano, opravdu díky úhradové vyhlášce skutečně došlo k navýšení injekční léčby o 10 % nad stav oproti roku 2010. Jsme za to rádi, a pane ministře, děkujeme. Jenže bohužel úhradová vyhláška platná pro rok, pro tento rok, se vztahuje na rok 2010 a nárůst nových indikovaných pacientů vhodných k biologické léčbě je procent 18. A tak nám chybí jenom za loňský rok 8 %. Předpokládáme, že tento rok také 8 %. A ty se prostě neztratí. A tito lidé chtějí být také léčeni.

Uvědomme si, a ono to není tak zřejmé, že nově indikovanou skupinou jsou v 80 % ženy ve věku 25 až 30 let. Jsou to ženy v produktivním věku, ženy vysokoškolsky vzdělané a zapojené v pracovním procesu. Víme však, že pokud tato léčba je zahájena pozdě, nelze již ovlivnit produktivitu těchto pacientů, nelze ovlivnit jejich ekonomickou aktivitu, a proto je velmi ekonomicky racionální zahájit tuto léčbu včas. Jenomže teď v březnu už máme několik indikovaných, ale neléčených pacientů.

Takže moje otázka zní znovu: Za co mají nemocnice tyto pacienty léčit?

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to byla paní poslankyně Gabriela Hubáčková. Pan ministr Leoš Heger dostává nyní slovo. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Vážená paní předsedkyně, děkuji za slovo. Vážená paní poslankyně Hubáčková, dámy a pánové, dovolte mi, abych se vyjádřil nejprve obecně k celé problematice, a potom konkrétně odpovím na poslední dotaz paní poslankyně Hubáčkové.

Centrová léčba je institut, který byl zaveden před několika roky a velmi výrazně se ve vybraných oblastech, které se týkají zejména onkologie, kardiovaskulární problematiky, ale i některých věcí neurologických a revmatologických, osvědčil. I když musím dát paní poslankyni za pravdu, že ty věci neběží úplně dokonale, protože se stále dopilovávají pravidla celé záležitosti a průběžně se řeší. Center pro léčbu roztroušené sklerózy je celá řada, minimálně v každém kraji je jedno, a v naprosté většině případů centra pracují dobře a bez problémů. Čas od času se objevovaly v minulosti epizodické požadavky na navýšení financí, které byly řešeny převážně zdravotními pojišťovnami, a ne všechny byly vyřešeny úplně ideálně.

My jsme na ministerstvu přesvědčeni, že pokud jde o roztroušenou sklerózu, je to záležitost, která k léčbě podle daných pravidel je absolutně indikovaná. Je naprosto pravda to, co jste zde řekla - že léčba musí být zahájena včas, pokud je indikovaná, a že ta léčba je mimořádně účinná. Rozhodně bych řekl, při vší úctě k onkologii, že účinnost zde je naprosto dominující oproti některým onkologickým případům, kde se často diskutuje o tom, zda by léčba neměla být racionalizována a podrobena přísnějšímu pohledu evidence based.

Ministerstvo zdravotnictví ten problém řešilo. Samozřejmě je známo, že systém je odjakživa - a bylo tomu tak i v době hojnosti - pod neustálým tlakem na navyšování finančních zdrojů nejen ze strany pacientů, ale i ze strany poskytovatelů péče. My jsme analyzovali tu věc v loňském roce s pomocí zdravotních pojišťoven. Ukazuje se, že zdravotní pojišťovny se chovají k centrům relativně slušně, že průměrné náklady na diagnostické skupiny v celém spektrovém rozsahu, včetně onkologie, jsou přibližně stejné. Ale přece jenom jsme registrovali jisté rozptyly v určitých nemocnicích, kde jsou některé skupiny placeny více, některé méně, ale v průměru nemocnice dostávají zhruba stejně. Ne, není to tak, že by některé nemocnice byly unisono přepláceny ve všech skupinách, ale je tam spíše takový šumový rozptyl.

My jsme proto v úhradové vyhlášce řekli, že výše úhrady pro jednoho průměrného pacienta bude stanovena na 98 % minulého období. A já bych jenom zdůraznil, že v loňském roce opravdu došlo k navýšení úhrad na jednoho pacienta v průměru o 12 %, a že tedy - než to navyšování úhrad, které lze jaksi s indikací a přísnou standardizovanou technologií léčby a těmi postupy udržet tak, aby byly úhrady všude stejné - že tam lze tedy několik málo procent rezervy najít a že pro nás je prioritou, aby speciálně v tomto případě byli léčeni všichni pacienti, tj. převážně pacientky. Nárůst je možný 10 %, ale rozhodně je domluveno s pojišťovnami - a úhradová vyhláška to umožňuje -, aby mohli být léčeni v těch centrech, kde těch 10 % nestačí, i další pacienti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP