(9.10 hodin)

 

Poslanec Igor Svoják: Dobrý den, paní předsedkyně. Já se moc omlouvám, ale zjistil jsem ze sjetiny, že ačkoliv jsem hlasoval ano, mám na sjetině zdržel se. Zpochybňuji hlasování.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zpochybňujete hlasování, které bylo o návrhu pana poslance Zbyňka Stanjury na pevné zařazení tří bodů. Rozumím tomu tak.

 

O této námitce rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 56.

Zahajuji toto hlasování a táži se, kdo je pro přijetí této námitky. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 56, přítomno 90, pro 67, proti nikdo. Námitka byla přijata, budeme opakovat hlasování.

 

Pan kolega Koníček. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedkyně, já bych se chtěl jenom zeptat, jestli tím hlasováním zařadíme ty body a potom budeme ještě hlasovat o vyčlenění jiných hodin. Já se domnívám, že je potřeba hlasovat o vyčlenění jiných hodin. Když je to zařazováno na odpoledne, tak je potřeba to zařadit dvěma hlasováními.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Já jsem se ptala, jestli je nějaká námitka, ještě předtím, než jsme zahájili hlasování. Určitě bylo možné ji vznést. Pokud tedy je zde tato žádost, budeme hlasovat nejprve o tom, zda Sněmovna souhlasí, aby mimo vyčleněné hodiny také bylo hlasováno o zákonech ve třetím čtení. Poté budeme hlasovat o pevném zařazení těchto třetích čtení na středu odpoledne u těch dvou bodů.

 

První hlasování se týká změny hodin, to znamená, že bude možno hlasovat i ve středu odpoledne o třetích čteních.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 57. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 57, přítomno 94, pro 65, proti 7. Toto jsme schválili.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o dvou bodech a poté o tom třetím. Dva body, bod 50 a bod 60, třetí čtení, středa odpoledne.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 58. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 58, přítomno 95, pro 64, proti 7. Návrh byl přijat.

 

Nyní bod 49, sněmovní tisk 431, na středu dopoledne.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 59. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 59, přítomno 96, pro 63, proti 8. Návrh byl přijat.

 

To je tedy řešení návrhů k pořadu schůze.

 

Jsme u písemných interpelací. Bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek odpověděl na interpelaci poslankyně Kateřiny Konečné ve věci důlního díla Žebračka a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba podal novou odpověď na tuto interpelaci poté, co Poslanecká sněmovna vyslovila s touto odpovědí na své 32. schůzi nesouhlas. Interpelace se spolu s odpovědí a novou odpovědí předkládá jako tisk 588.

Paní poslankyně Konečná vystoupí jako první v rozpravě, kterou právě otevírám. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Dobré ráno, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená paní předsedající.

Žijeme ve zvláštní době. Prezident republiky odmítá ceny, které nikdy nedostal, Národní park Šumava čelí riziku ztráty statutu, který mu nikdy nebyl udělen, a vláda, která nedokáže najít desítky milionů korun na odstranění rizika krachu sociálních služeb snad ve všech regionech České republiky, nemá problém vyčlenit 100 milionů korun na likvidaci důlního díla, které je minimálně 25 let ve stále stejném stavu a nikoho bezprostředně neohrožuje.

Pokud se v prvních dvou případech jedná o čistě mediální hrátky politiků a nevládních aktivistů, je případ likvidace důlního díla Žebračka ukázkou naprosto skandálního nakládání s veřejnými prostředky v režii Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva financí.

Pan ministr Kuba se ve své odpovědi na moji písemnou interpelaci pokusil obhájit neobhajitelné, a to dokonce způsobem natolik arogantním, že si kladu otázku, zda tak činí z důvodu neznalosti problému, nebo naopak z důvodu snahy vyexcelovat (vyeskalovat?) tento skandální případ do stavu trestních oznámení na úředníky Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva financí a Obvodního báňského úřadu v Ostravě.

Vážený pane ministře, skutečně vám přijde naprosto v pořádku, když se po 25 letech - zdůrazňuji 25 letech - vzbudí inspektor Obvodního báňského úřadu v Ostravě a ruku v ruce s úředníky vašeho ministerstva a Ministerstva financí začne požadovat odstranění údajně havarijního stavu, který - byť se jinak nezměnil - 25 let havarijní nebyl? Skutečně vám přijde normální, když stav, který trvá 25 let, musí být najednou změněn tak rychle, že nelze vypsat ani řádné výběrové řízení? A skutečně vám, vážený pane ministře, přijde normální, když se v souvislosti s touto a s dalšími podobnými kauzami jakoby náhodou opakovaně angažuje společnost, kterou ještě nedávno vlastnil současný předseda Českého báňského úřadu?

Je mi srdečně jedno, zda se úředníci vašeho ministerstva a Obvodního báňského úřadu v Ostravě lekli mediálního tlaku, nebo zda zázračně koncem minulého roku prozřeli a přestali usilovat o realizaci této podivné zakázky. Podstatné je, že se jedná o zakázku, která vzhledem ke své zbytečnosti a také vzhledem k nestandardnímu postupu vašich úředníků vykazuje silné rysy korupčního jednání. A skutečnost, že tento postup jako ministr české vlády obhajujete, je pro mne velmi znepokojivá.

Vaše odpověď, vážený pane ministře, mě tedy vede pouze k jediné otázce. Skutečně i vy schvalujete postup vašeho ministerstva a Obvodního báňského úřadu v této kauze?

Závěrem bych vám ráda sdělila malé tajemství z oboru zoologie. Věřte prosím, že identifikovat přítomnost kolonie netopýrů či jiných druhů ze skupiny letounů v jakémkoliv území je možné bez vstupu do podzemních prostor. A věřte, že se jedná o identifikaci velmi spolehlivou, a to jak po stránce determinace druhů, tak po stránce kvalifikace jejich početnosti.

Snad vás alespoň tato skromná zoologická informace obohatila. Věřím, že i vaše úředníky, kteří napsali tak nesmyslnou odpověď na moji interpelaci, a těším se na vaši upřímnou odpověď. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla poslankyně Kateřina Konečná. Nyní ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kuba Vážená paní předsedající, paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi reagovat na interpelaci paní poslankyně Konečné ve věci likvidace opuštěného důlního díla - propadliny těžební komory Žebračka, která se nachází v bývalém těžebním areálu Zlaté hory, která se pozastavuje nad nezbytností definitivní likvidace propadliny, a to jejím zasypáním. Týká se to průběhu měsíce října loňského roku, kdy zaslal ministr průmyslu a obchodu, můj předchůdce Martin Kocourek, paní poslankyni Konečné podrobnou informaci o problematice zabezpečení opuštěného důlního díla Žebračka. Ve své odpovědi chronologicky popsal stav propadliny, zdůvodnil zařazení projektu likvidace do programu řešení revitalizace Moravskoslezského kraje, vysvětlil nutnost zahájit práce vedoucí ke stabilizaci propadliny, jejíž současný stav může znamenat bezprostřední ohrožení života pro osoby, které do této lokality neoprávněně vstupují.

Vzhledem ke skutečnosti, že Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky na své 32. schůzi 8. prosince 2011 vyslovila nesouhlas s odpovědí pana ministra průmyslu a obchodu na výše uvedenou interpelaci, podal jsem paní poslankyni Konečné doplňující písemnou zprávu, ve které také reaguji na její vystoupení v Poslanecké sněmovně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP